Zonklayan diş ağrısı hakkında bilinmesi gerekenler

Zonklayan diş ağrısı genelde ağızda bir yara veya enfeksiyon olduğu anlamına gelir. Çoğu zaman bu bir çürük veya apse olur.

Sadece belirtilere bakarak zonklayan diş ağrısının sebebi teşhis edilemez ve yara ile apseleri görmek de her zaman mümkün olmaz. Bu nedenle en kısa sürede bir diş doktoruna görünmek gerekir.

Sebepleri

Zonklayan diş ağrısının pek çok muhtemel sebebi olabilir ve tedavi seçenekleri de sebebine göre değişecektir.

Diş Operasyonları

Yakın zamanlarda bir diş operasyonu geçirdiyseniz, özellikle de diş teli gibi şeyler dişleri yavaş yavaş hareket ettirirler. Bu hareket ağrı ve baskı hissi yapar. Kişinin ağzının bütününde veya belli bir bölgesinde zonklayan bir ağrı olabilir.

Bu ağrı tehlikeli değildir ve bu durum genelde bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmez.

Ağrı genelde reçetesiz ağrı kesiciler ile geçer.

Ancak ağrı çok fazlaysa veya bir kaç gün içinde geçmezse, diş doktorunuza görünmeniz faydalı olabilir.

Diş Erimesi ve Çürükler

Diş erimesi, dişteki aşınmayı ifade eder. Büyük bir erime dişte deliklere ve noktalara sebep olan çürüklere yol açabilir.

Bazı ağır çürükler görünür delikler halinde olabilirler ancak diş erimesini her zaman görmek mümkün olmaz. Zonklayan ağrı erimenin diş sinirlerine hasar verecek kadar ilerlediği anlamına gelir.

Diş hekimi erime ve çürükleri tedavi edebilir ama tedavinin belirlenmesi hasara bağlı olacaktır. Bazen sadece dolgu yeterli olur ama çok ağır hasar varsa kanal tedavisi, diş çekme veya başka bir işlem gerekli olabilir.

Diş İltihabı

Diş veya diş etlerindeki iltihap zonklayan ağrı yapabilir ve bunun yanında ağız veya yüzde şişme gibi başka belirtiler de verebilir.

Bu enfeksiyonlar genelde kişinin yoğun çürükleri tedavi ettirmemesi sonucunda ortaya çıkarlar ancak ağız operasyonları veya yaralardan da kaynaklanabilirler. Diş iltihapları yayılabilirler ve bu nedenle doğru tedavi edilmeleri gerekir.

Çoğu vakada antibiyotik ihtiyacı ve altta yatan sebebin tedavi edilmezi gerekir. Kanal tedavisi, diş çekme, ağız operasyonu veya başka bir tedavi gerekebilir.

Ağrı kesiciler de bekleme sürecinde fayda sağlayabilirler. Ancak en geç bir iki gün içerisinde doktora görünmek gerekir.

Diş veya Yüz Bölgesinde Yaralar

Dişin veya yüz bölgesinin bir sebepten yaralanması dişi çatlatabilir. Bu durum kazalardan veya sporla bağlantılı kazalardan kaynaklanabilir.

Bu yaralanmalar özellikle diş, diş etinin altında kırılırsa görülür olmayabilirler. Ağrı çok olabilir ve şişkinlik bulunabilir. Tedavi olmazsa yaralanma iltihaba sebep olabilir.

Bazen kırık bir dolgu da ağrı sebebi olur. Yüze veya ağız bölgesine gelen bir darbe dolguyu düşürebilir ama zamanla kırılmaları da mümkün.

Ağız veya yüz bölgesine darbe alınca hemen bir diş hekimine ve doktora görünmek gerekir. Kırık bir kemiği olan kişinin tedavi görmesi gerekir ve kırık dişin de tedavi edilmesi gerekir.

Diş Eti Hastalıkları

Diş eti hastalıkları diş etlerinin çevresinde inflamasyon ve ağrıya sebep olurlar. İltihaplar diş eti hastalıklarına sebep olabilseler de, plak birikimi en yaygın sebebidir. Diş eti hastalıkları olanlarda diş eti ağrısı, zonklayan dişler veya kanayan diş etleri olabilirler.

Diş eti tedavisinde daha iyi bir ağız sağlığı uygulamasına geçilmeden önce plak ve tartarların temizliği yapılır. Ayrıca ilaçlı ağız yıkama suları inflamasyonu yatıştırmaya yardımcı olabilirler.

Zayıf Diş Minesi

Dişin dış katmanını oluşturan mine yapısı aşınır ve dişin özellikle soğuk ve sıcağa karşı hassas hale gelmesine sebep olabilir. Batma veya zonklama tarzı bir ağrı da olabilir.

Bu tetikleyicilerden kaçınmanın yardımı olabilir ve bazı insanlar hassas dişler için üretilmiş olan macunlardan fayda görebiliyorlar. Ancak mine hasarını tedavi etmek için diş doktorunu görmek önemli.

Tedavi sürecinde dolgu, dişi kaplama gibi yöntemler tercih edilebilirler.

Sinüzit

Sinüzit burnun arka kısmındaki hava yolları olan sinüslerin inflamasyonudur. Enfeksiyon, alerji, otoimmün tepkiler gibi pek çok potansiyel sebebi olabilir.

Bu belirtiler soğuk algınlığına benzerler ve burun akıntısı, burun tıkanması, baş ağrısı ve diş ağrısı gibi belirtiler yaygınlardır. Sinüzit zonklayan diş ağrısı gibi pek çok diş problemine de sebep olabilir.

Sebebi tedaviyi belirleyecektir. Antibiyotikler, ameliyat veya yaşam tarzı değişimleri gerekli olabilirler.

Yirmilik Dişler

Ağzın arka tarafında olan yirmilik dişler yetişkinlikte ortaya çıkabilirler. Bu da zonklayan diş ağrısına sebep olabilir.

Çene kemiğine kaynamış olan yirmilik dişler yanlış açıyla çıkabilirler ve çevredeki dişleri etkileyerek rahatsızlığa sebep olabilirler.

Ağrı kesici ilaçlar belirtileri hafifletebilirler ama bazı vakalarda yirmilik dişlerin alımı gerekli olabilir.

Diş Gıcırdatma

Bruksizm olarak da bilinen diş gıcırdatma, zonklayan diş ağrısına sebep olabilen yaygın şeylerden birisidir.

Bruksizme sahip olan kişi çenelerini sıkar ve dişlerini birbirine sürter. Bunu uyanıkken veya uyurken yapabilir. Pek çok muhtemel sebebi vardır.

Temel tedavisi dişleri koruyan bir alet takmaktır.

Yansıyan Ağrı

Bedenin başka bir yerinde olan ağrının, bir diğer yerde de belirti vermesidir. Örneğin çenesinde veya boyun kaslarında ağrı olan birisinde, bu ağrı dişlere de vurabilir.

Bazı vakalarda etraftaki kaslara baskı yaparak ağızda ağrıya sebep olup olmadığı görülebilir. Eğer böyle olursa kas ağrısı diş ağrısının sebebi olabilir.

Tedavi seçenekleri ağrının kaynağına göre değişecektir.

Zona

Herpes zoster virüsü, zona denilen enfeksiyona sebep olur ve bu bir kaç günden haftaya kadar sürebilen bir rahatsızlıktır. Su çiçeği geçirdikten sonra zona olabilirsiniz. Yaşlı insanlar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar daha yatkındırlar.

Nadiren olsa da ağızda zona enfeksiyonu olması da mümkün. Bu enfeksiyon zonklayan diş ağrısına sebep olabilir. Bu durum genelde ağzın sadece bir tarafını etkiler.

Ağrı kesiciler zona konusunda yardımcı olabilirler. Antiviral ilaçlar da yardımcı olabilirler ama zona tedavi edilebilir değildir.

Zona geçirdiğini düşünenler doktora görünmeliler.

Ne Zaman Dişçiye Görünmeli?

Zonklayan diş ağrısının küçük bir yaralanmadan kaynaklandığını düşünenler diş hekimine görünmeyi erteleyerek belirtilerin iyileşmesini bekleyebilirler.

Ancak ağrının sebebi tespit edilemiyorsa, geçmiyorsa, en kısa sürede hekime görünmek gerekir.

Nadiren de olsa diş enfeksiyonları bedenin diğer bölgelerine yayılabilirler. Bu da ciddi ve potansiyel olarak hayati tehlike oluşturan enfeksiyonlara sebep olabilir.

Eğer şu şartlar varsa acile gitmelisiniz:

  • ateş olursa
  • yüzde şişme olursa
  • yutkunma ve nefes zorluğu varsa
  • bilinç kaybı varsa veya kafa karışıklığı görünüyorsa

Sonuç Olarak

Zonklayan diş ağrısı ağız veya ağız çevresinde bir şeylerin ters gittiğine işaret eder. Ağrı daha kötüye gitmese de, sebebini bulmak için diş hekimine görünmek önemlidir.

Erken tedavi ciddi enfeksiyonları veya ağız sağlık sorunlarını önleyebilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.