Her paranın iki yüzü vardır ve bu deyişte olduğu gibi her maddenin de bir iyi bir de kötü yanı vardır. Zeytinyağı da bu konuda bir istisna değil ve dünyadaki en iyi besinlerden birisi olarak nitelendirilse de, onun da kendine has sağlığa zararları mevcut. Dolayısıyla onu tüketmeden veya cilt bakımında kullanmadan önce bunların farkında olmak gerekiyor.
Zeytinyağının 14 Yan Etkisi
Sivilceye Sebep Olur
Zeytinyağının aşırı kullanımı cilde zarar verebilir ve sivilce ihtimalini arttırır. Zira zeytinyağı ağır bir yağdır ve cilt tarafından hızlıca emilmes, bu da bakım için kullanıldığında ciltte kalmasına ve gözenekleri tıkamasına sebep olur. Bu yüzden onu düzenli olarak cildinize sürüyorsanız, cildinizde yapışkan bir katman kalıyordur ve bu katman tüm tozu, pisliği ve sebumu tutmaktadır.
Bu yüzden haftada iki defadan fazla cildinize zeytinyağı uygulaması yapmayın. Cildi yağlı olanlar ise hiç sürmeseler de olur.
Alerji Sebebi Olabilir
Bazı bireyler zeytinyağına karşı alerjik reaksiyonlar göstermektedirler. Dermatit, egzema, solunum alerjileri gibi pek çok belirti bilhassa cilt üzerine uygulanması ile kendini gösterebilir. Hatta besin olarak tüketenlerde bile pek çok alerji belirtisi ortaya çıkabilmektedir.
Ciltte Kızarmalara Sebep Olabilir
Yağlı cildi olanların zeytinyağını ciltlerine sürmemeleri gerekli. Zira yağlı cilt zaten bol miktarda sebum üretir ve zeytinyağı cildin bu doğal yağı ile birleştiği zaman ciltte kızarıklıklar ortaya çıkabilir.
Bebek Cildi İçin Uygun Değildir
Bebeklerin cildi çok hassastır ve onların cildine zeytinyağı sürmek cilt problemlerine sebep olabilir. Özellikle yenidoğan bebeklerin neye alerjilerinin olduğunu bilmek zordur ve bu durum sadece zeytinyağı için değil, neredeyse her türlü ürün için geçerli.
Kuru Cilde Uygun Değildir
Zeytinyağı çok kuru ciltler için de uygun değildir çünkü içerisindeki oleik asit cildin doğal nemlendirme mekanizmasını çok kuru ciltlerde iyice bozmaktadır.
Siyah Noktalara Sebep Olabilir
Yapışkan ve yağlı bir yapıya sahip olan zeytinyağı, yüzünüzde siyah noktalara sebep olabilir. Bunun sebebi tozu ve ölü hücreleri cilde yapıştırma kabiliyeti.
Doymuş Yağ Kaynaklı Hastalıklar
Zeytinyağı tekli doymamış yağ asitleri bakımından çok zengindir ancak her bir yemek kaşığı kadar miktarında %14 oranında doymuş yağ ve 120 kalori bulunmaktadır. Bu miktar 85 gram tavuk göğsünde bulunandan bile daha yüksektir. Dolayısıyla işlenmemiş zeytinyağının düzenli tüketimi obezite, kalp krizi, inme, meme kanseri ve kolon kanseri gibi pek çok rahatsızlığın sebebi olabilir.
Trans Yağ Kaynaklı Hastalıklar
Zeytinyağı genelde rafine edilir veya kısmen hidrojene edilir. Bu durum onun moleküler yapısını değiştirir ve sağlıklı omega-3 yağ asitlerinin yanmasına sebep olur.
Ayrıca kandaki kolesterol düzeylerini değiştirir ve iyi kolesterolü düşürürken, kötü kolesterolü yüksektir. Bu durum uzun vadede kalp damar hastalıkları riskini arttırır.
Kan Şekerini Düşürür
Bu yağ kan şekeri düzeyinizi normal düzeyin altına düşürebilir. Ayrıca zeytinyağı insülin hassasiyetini arttırır ve bu da kan şekeri düzeylerine karşı olan tepkinin artmasını sağlar. Aşırı tüketimi hipoglisemi, terleme, titreme, zayıflık gibi problemler doğurabilir.
Kan Basıncını Düşürür
Zeytinyağı kalbi sağlıklı tutar ancak aşırı tüketimi kan basıncında aşırı düşüşe sebep olur. Bu durum genel sağlığımızı etkiler çünkü bunun sonucunda sersemlik, inme ve böbrek iflası gibi problemler ortaya çıkabilir.
İnflamasyona Sebep Olur
Yağ dolu olduğu için zeytinyağı vücudumuzda inflamasyonlara sebep olabilir.
Bu yağda %78 oranında oleik asit bulunur ve bu asit, lipopolisakkarit üretiminde oldukça etkilidir. Bu maddenin kandaki miktarı arttıkça bağışıklık hücrelerinin inflamasyon üretme kabiliyeti artar.
Buna ek olarak zeytinyağında kronik inflamasyona sebep olabilen bazı maddeler de bulunmaktadır.
Safra Kesesi Taşları ve Tıkanması
Çok fazla zeytinyağı tüketiminden kaçınmak gerekir çünkü bu durum safra kesesi problemlerine sebep olabilir. Karaciğerimiz safra üretir ve bu safra normalde safra kesesinde depolanır. Ancak vücut fazla yağ aldığı zaman safra bu yağları sertleştirir ve sonucunda taşlar ve tıkanmalar ortaya çıkar.
İshal Sebebi Olabilir
Zeytinyağının yüksek yağlı içeriği, sindirim bozukluklarına ve ishal gibi mide-bağırsak problemlerine sebep olabilir.
Zira zeytinyağının laksatif etkisi vardır ve onu çok tükettiğimiz zaman sistemimiz tümünü sindiremez hale gelir. Bunun sonucunda hafif veya ciddi düzeyde ishal ortaya çıkabilir.
Kalorisi Yüksektir
Çok zeytinyağı tüketmenin en önemli yan etkilerinden birisi kilo almaktır.
Diğer yağlar ve yağ asitlerinde olduğu gibi zeytinyağı da bol kalorilidir. Zeytinyağının 500 mililitresinde iki günlük kalori ihtiyacınız kadar kalori bulunur ve bu miktar rafine şekerden bile daha yüksektir. Bu nedenle asla tüm yemeğinizi tamamen zeytinyağı içerisinde pişirmemelisiniz.