Zaman yönetiminde zorlanıyorsanız mindfullness, ruhani yaklaşımın yardımı olabilir

Çoğu yetişkinin kabul edeceği şeylerden birisi gün içerisinde yeterince zaman yokmuş gibi görünmesidir. Herkes bir şekilde meşguldür ve çoğumuz temel zaman yönetimi tekniklerinin farkında olsak da bu yoğunluğu yaşamak ayrı bir olaydır.

Ruhani bir bakış açısından baktığımızda ise zaman yönetiminin o kadar zor olmasına gerek yok. Nerede yanlış yaptığınızı anlamak için hayatınızı tam anlamıyla yaşamanın önünde engel olan beş temel noktaya göz atalım.

Kendi İhtiyaçlarınızı Gözardı Etmek

Ruhani bir insan olarak muhtemelen başkalarına karşı dürtüsel olarak hem kalbiniz hem de zamanınız için kibar ve cömertsinizdir. Herkes için her şeyi yapabilecek birisi olarak bilinirsiniz ama ortaya şu soru çıkar: sizin için kim uğraşacak?

İlk önce kendinize dikkat ve zaman ayırmadan sürekli başkalarına ayırmaya devam edemezsiniz. Eğer yorulursanız, çileden çıkarsanız, o zaman arkadaşınıza yardımcı olmanız da zorlaşır. Normalde beş dakikada yapacağınız bir iş, kafanız doğru şekilde çalışmazsa çok daha uzun sürebilir. Hepimiz bunu yaşamışızdır.

Bu nedenle bir kaç günlüğüne kendi ihtiyaçlarınıza öncelik verin. Kendinize izin verin. Yaslanın ve güzel bir kitap okuyun. Favori yemeğinizi hazırlayın. Gitmek istediğiniz bir yere sadece istediğiniz için gidin.

Bunlar bencilce veya zaman israfı gibi görünebilirler ama aslında ikisi de değildirler. Başkalarına özen göstermek kendinize özen göstermekle, kendi ihtiyaçlarınızı tatmin etmekle başlar ve böylece daha sakin, daha odaklanmış ve başkalarıyla geçirilen zamanı daha iyi kullanan bir hale gelirsiniz.

Çoklu İş Yapma

Toplumsal olarak kahvaltıdan önce aynı anda on iki işi birlikte yapabilen insanları takdir etme eğilimimiz vardır. Kesinlikle etkilidirler ancak ruhani bakış açısıdan bakıldığında siz de kendinizi böyle küçük parçalara bölüyor musunuz?

Çoklu görev yaparken kendinizi o an yaptığınız şeye tam anlamıyla vermiyor olursunuz. En iyi ihtimalle yarınızı verirsiniz ama genelde bu kadar bile olmaz. İşi bitirmek için yeterlidir ama çok iyi veya hızlıca yapmak için yetersizdir.

Çoklu iş yapma sürecini övmeye koşullandığımız için yeni bir yardım isteğine hayır demek de mümkün olmaz. Evet, X işini yapmaya çalışıyorsunuz ama Y’yi de yanına ekleyebilirsiniz değil mi? Hayır. Yapamazsınız ve bu nedenle yapmayın.

Bir zamanda tek bir iş yapın. Başlarda kötü gelir ama uzun vadede bu şekilde zaman kazanırsınız.

Dikkatin Dağılması

Bu ikinci madde ile bağlantılı ancak bir işle ilgilenirken odağı kaybetmek kolaydır, özellikle de bu iş dünyanın en heyecanlı işi değilse.

Banyoyu temizlememiz, kıyafetleri düzenlememiz, sıkıcı bir rapor yazmamız ve çocukları bir aktiviteye götürmemiz gerektiğinde dikkatin dağılması kolaydır. Araba sürerken kafanızda vergilere dair hesaplamalar olabilir ve böylece zaman kazanıp işinizi iyi yaptığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Aslında öyle değil. O an yaptığınız şeye vakit ayırmayı unutuyorsunuz: çocukları götürmek.

Listenizdeki en sıkıcı işlerle mindfulness pratiği yapın. Tüm zamanınızı o işe ayırın ve iş çok sıkıcı olsa da tüm yeteneğinizi kullanın. Bu meseleye değerli zamanınızı veriyorsunuz ve gereklilik de olsa seçim de olsa ona tüm dikkatinizi vermeye değer.

Bir göreve tüm dikkatinizi vermek hata yapmanıza engel olur çünkü hatalar en yaygın ve kolay vakit harcama yoludurlar. Yapacaksanız direkt doğru olsun.

Zaman Tercihlerinizden Şüphelenmek

Kendinize baktınız, tek bir görev yaptınız ve ona odaklanmaya hazırsınız. Ancak yapacak o kadar çok şey var ki, zamanınızı ayırdığınız şeyin doğru olup olmadığından şüphe duyuyorsunuz. Peki bu rapor yerine spor mu yapmalıydınız? Peki çocuğunuzla oynamak yerine eşinizle vakit mi geçirmeliydiniz? Köpeğinizi ikinizin de sevdiği uzun yürüyüşlere çıkartmak yerine kısa yolu seçip ekstra zamanı tatlı yapmak için mi harcamalıydınız?

Şüpheleri bir kenara koyun. Karar verdiniz, buna bağlı kalın. Doğru tercihi yapıp yapmadığınızı asla bilemeyeceksiniz ve bu nedenle bu konuda şüphe etmenin gereği yok. Bir tercih yaptınız ve yapabileceğiniz tek şey bu. Doğru şeyi yaptığınıza dair güveniniz yüksek olsun ve bu tercihe öncelik verin.

Teknoloji

Bazı işlerinizin bir şekilde teknoloji ile bağlantılı olması gerekecek ve bu mesleğiniz de olabilir boş zamanınız da olabilir. Ama hayattaki pek çok iş için teknolojiye bağlı kalmak gerekmiyor ve bu nedenle aletleri kapatın. Telefonu kapatın, dijital dünyaya ara verin. Sadece on dakika olması bile yeter.

Bir acil telefon beklemiyorsanız sürekli telefonunuza bakmanız gerekmiyor. Bekleyemeyeceğiniz ne olmasını bekliyorsunuz? Tüm diğer teknolojik cihazlar için aynısı geçerli.

Ortalama bir insan gününün 10 saati kadarını bir cihaza ayırıyor. Telefonlarımızla günde 2617 defa etkileşime geçiyoruz. Bu çok fazla ve saçma. Dijital teknolojini çok fazla fırsat sunuyor ama o kadar zaman yiyor. İhtiyacınız olmadığında kapatın ve nefes alın.

Zamanınız var.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.