Skip to content Skip to footer

Yüksek ateşten nasıl kurtulmalı?

Herkes yatakta yatarken aynı anda soğuk ve sıcak hislerini yaşadığı ateşlenme sürecini en az bir kaç defa yaşamıştır. Çoğumuz ise bu haldeyken ateşin geçmesi ve iyi hissedebilmek için çaba göstermişizdir. Elbette bunun için bazı yapılabilecekler mevcut ve bu sayede tamamen doğal yollar ile ateşten kurtulabilir, soğuk algınlığı ve nezleye karşı mücadele edebilirsiniz.

Ateşlenme, vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği bir korunma tepkisidir ve aslında iyi bir şeydir. Hatta bağışıklık sisteminizin doğru çalıştığının ve vücudun kendini iyileştirmek için mücadele ettiğinin en büyük işaretlerinden de birisidir.

Lakin bu durum onun ne kadar can sıkıcı olduğu gerçeğini ortadan kaldırmıyor ve bu yüzden ondan kurtulmak için çaba göstermeniz hayli doğal.

Ateşten Nasıl Kurtulmalı?

Siz veya çocuğunuz ateşlendiğinde, genelde ilk yapılan şey doktora koşmaktır ancak doktorunuz alternatif olarak fonksiyonel ilaçlar kullanmıyorsa, muhtemelen reçeteli bir sentetik ilaç ile muayeneden ayrılacaksınızdır. Lakin hedef ateşi ortadan kaldırmak değil azaltmak olmalıdır, zira ateş sayesinde enfeksiyon ile mücadele daha kolay hale gelir ve bu nedenle bir miktar ateşli olmak iyidir. Genel olarak, orta karar bir ateşlenme vakasında, bol bol su içmek ve dinlenmek çözüm için yeterli olmaktadır.

Eğer ateşinizi azaltmak istiyorsanız, tercih edebileceğiniz pek çok doğal yol mevcut. Fakat yine de ateşin gidişatını devamlı olarak kontrol etmeyi de unutmamalısınız.

Dinlenmek İşin Anahtarıdır

Dinlendiğimiz zaman, vücudumuz kendini tamir ve restore etme çalışmalarına başlar. Uyku, beynin yeni doku gelişimine imkan tanıyan hormonlar salgılamasını sağlar ve ve bu da vücudun kendini korumasına yardımcı olur. Dinlenirken ve özellikle de uyurken, vücut daha fazla akyuvar üretir ve böylece virüsler ve bakterilere karşı daha verimli savaşır.

Bu nedenle uyuyamazsanız, ateşiniz daha uzun sürecektir. Gece en az 9 saatlik bir uyku çekmeye dikkat etmelisiniz.

Bol Bol Sıvı Alın

Su alımı önemlidir çünkü sıvılar toksinlerin atılmasına yardımcı olurlar ve bu da iyileşme sürecini hızlandırır. Bir çocuğa bol bol meyve suyu vermek yerine bunları yarı yarıya suyla karıştırarak verin çünkü bakterilerin glukoz içerisindeki şekerde yaşama ihtimali oldukça yüksektir.

Ayrıca spor içeceklerinden de uzak durun çünkü bunlarda genelde bol miktarda şeker ve kimyasal bulunmaktadır. Hindistan cevizi suyu ise hidrasyonda çok başarılıdır ve elektrolit bakımından da zengindir. Nane, sarı papatya çayı gibi bitkisel çaylar da rahatlama sağlayacaklardır. Elbette sadece su içmeyi de tercih edebilirsiniz.

Yumuşak Şeyler Yiyin

Ateşlenen kişilerin iştahı bir hayli düşer ancak yine de bir şeyler yiyerek vücudunuzu desteklemelisiniz. Bunun için kemik suyu, et suyu gibi sıvıları içerek gerekli besinleri alabilirsiniz.

Probiyotik Tüketin

Probiyotikler bilhassa bağırsakların iyileşmesi için önemlidirler ve hastalık halinde bağışıklık sistemine destek olurlar. Tüm bağışıklık sisteminizin %80’inin bağırsaklarda bulunduğunu biliyor muydunuz? Ateşlendiğinizde ise bağışıklık sistemi yük altına biner ve bu nedenle probiyotiklerle onu desteklemek gerekir.

Ilık Bir Duş Alın

Ateşlenince buz gibi suyun altına girmekten kaçınmalısınız ancak zaten ılık bir su bile size soğuk gibi gelecektir. Suyun altında biraz vakit geçirerek ateşinizin düşmesini sağlayabilirsiniz. Epsom tuzu ve lavanta, nane öz yağları gibi eklemeler ile rahatlatıcı bir banyo keyfi yaşayabilir ve ateşinizi düşürebilirsiniz.

Aşırı Giyinmeyin

Çocuğunuz veya kendiniz üşüyor olsanız bile çok kalın giyinmeyin ve üzerinize kat kat battaniye atmayın. Zira bu durum ateşin daha da yükselmesine sebep olabilir. Bunun yerine uyku için bir hafif kıyafet ve hafif battaniye tercih edebilirsiniz. Oda ise konforlu bir sıcaklıkta olmalı ancak çok sıcak olmamalı ve havalandırma sürekli yapılmalı.

Unutmamanız gereken şey, ateşi tamamen yok etmenizin gerekli olmaması. Ateşi tehlikeli olmayacak düzeyde tutmak vücudun hastalıkla mücadelesinde ona yardımcı olacaktır. Sadece bir derecelik düşüş bile pek çok kişinin rahatlama hissetmesi için yeterli olmaktadır.

Ateşin Sebepleri ve Etkileri

Ateşin pek çok sebebi bulunmaktadır. Pek çok vakada, çok büyük ve ciddi değildir ve kısa süreli yaşayan bir virüsten kaynaklanmaktadır. Ancak bu durum onu dikkate almamanızı da gerektirmez. Lakin kadınların aylık adet döngülerinde, bir dereceye kadar varan artışlar da yaşanabilir. Fiziksel aktiviteler, güçlü duygular, yemek, fazla giyinmek, ilaçlar, yüksek oda sıcaklığı ve yüksek nem gibi koşullar da vücut sıcaklığının artmasına sebep olabilirler.

Neredeyse her enfeksiyon ateşe sebep olur ve bunlar arasında kemik enfeksiyonları, solunum yolu enfeksiyonları, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları, mononucleosis, bronşit, zatürree, tüberküloz, idrar yolu enfeksiyonları ile mide-bağırsak iltihapları bulunmaktadır.

Çocuklarda ise aşılardan sonra bir iki gün düşük düzeyli bir ateş ortaya çıkabilir.

Otoimmün hastalıklar ve inflamatuvar bozukluklar da ateşe sebep olabilirler ve bunlar arasında artrit, römatoid artrit ve sistemik lupus bulunmaktadır.

Bunlara ek olarak ülseratif kolit, Crohn hastalığı, vaskülit ve perartiritis nodosa da ateşlenme kaynağı olabilir.

Kanserin ilk belirtisi de ateş olabilir ve bu durum özellikle Hodgkin hastalığı, Hodgkin olmayan lenfoma ve lösemi hastalıklarında belirgindir. Bazı antibiyotikler, antihistaminikler ve nöbet karşıtı ilaçlar da ateş yükselmesine sebep olabilir.