Yoga sakatlanmalarından nasıl kaçınılmalı?
Yaralanma ve sakatlanmalar hayatın her anında karşımıza çıkabiliyorlar ve bazen yürürken bile sakatlandığımız oluyor. Yoga ise her ne kadar çok efor gerektirmeyen bir sanat olsa da, doğru bir şekilde uygulanmadığı zaman sakatlıklara sebep olabiliyor. Bu sakatlıklar genelde ciddi olmuyorlar ancak çatlak, çıkık, sinir hasarı ve inme gibi bazı büyük sakatlanmaların görüldüğü de olabiliyor.
Yoga güvenli bir uygulama olsa da uzun süre boyunca aşırı germe ve hizalama uygulamaları sakatlık ile sonlanabilir. Dolayısıyla yogaya güvenli bir bakış açısı ile bakmak gerekmektedir. Bu yüzden yoga duruşlarını fazla abartmaktan kaçınmalı ve eklemlerimizi korumalıyız.
Bileklerinizi Koruyun
Bileklerimiz genellikle kendimizi kaldırmak için kullanılırlar ve özellikle kollar ile dengede durduğumuz pozisyonlarda bileklerimizi sakatlamak mümkün. Öncelikle unutmamak gerekir ki, bileklerimiz arasındaki vücut ağırlığımızı eşit olarak dağıtmalıyız. Bu esnada elin bilekle birleştiği yeri değil de parmakları kullanmak da fayda sağlayacaktır. Ayrıca kolun doğru bir şekilde durması da önemli.
Dirseklere Dikkat
Dirseklerimizi dışa açtığımız zaman vücut ağırlığımızı dirseklere bindirmek, sakatlıklara sebep olabilir. Bu nedenle dirseklerimizi düz tutmalı, bükmemiz gerektiği zaman kaburgalarımız ile hizalı tutmalıyız. Ayrıca dirseklerin dış kısımları her zaman ileri doğru bakmalı. Lakin bunu yapmak güç gereksinimi nedeniyle biraz zor olabilir. Yeterince güç kazanana kadar dizleri yere koyarak ağırlığı azaltmak faydalı olabilir.
Omuzlarınızı Koruyun
Omuzları kulak hizasına kadar kaldırmak kollardaki, omuzlardaki ve boyundaki destekleyici kasların kullanımını durdurur. Bu nedenle omuzları kulak hizasından olabildiğince uzak tutmak gerekir. Ayrıca aşırı esneme hareketleri yapmak da omza zarar verebilir. Bu nedenle omuzlara aşırı yüklenmeyin.
Kaburgalarınıza Dikkat Edin
Yoga esneme hareketleri detoks etkisi ve stres atıcı etkisi yaratsalar da, esneme hareketlerinde fazla esnemek kaburgalar arasındaki kasların incinmesine sebep olabilir. Bu nedenle esneme yaparken omuriliğinizi uzun ve dik bir şekilde tutmak gerekmektedir. Bilhassa çok esnek olmayanlar aşırı esnemelerden kaçınmalılar.
Belinizi Koruyun
Özellikle öne katlanma hareketlerinde bel incinmelerine sık rastlanır. Öne eğildikten sonra arkaya esnemek hemen ağrı sebebi olabilir ve disk problemleri doğurabilir. Yoga yaparken belinizi dik tutmaya dikkat etmelisiniz.
Omuriliğinizi Rahatlatın
Yoganın en önemli hedeflerinden birisi temel taşımız olan omuriliği çalıştırmaktır. Yogaya göre insan omuriliği kadar gençtir. Ancak onu çalıştırırken bunu doğru şekilde yapmak gerekmektedir. Bu yüzden bu bölgeyi hareket ettirirken kendinizi yukarı doğru olabildiğince açmalısınız. Bazı hareketlerde dizleri bükmek de fayda sağlayacaktır.
Dizaltı Kirişlere Dikkat
Eğer hareketsiz bir yaşam tarzına sahipseniz, dizaltı kirişleriniz muhtemelen sıkı olacaklardır. Bu kirişler sıkı oldukları zaman onları aşırı germek çok mümkündür. Özellikle bu bölgede bir sakatlanma yaşarsanız iyileşene kadar sakatlanmaya sebep olan duruşları yapmamalısınız.
Kalça Bölgesini Koruyun
Neredeyse her yoga duruşunda kalçaları genişletmek gerekir ancak bu durum iş kalçaların incinmesine sebep olabilir. Bu yüzden hareketleri yaparken ayakların ileri baktığından emin olmalısınız ve duruşunuzu iyileştirmelisiniz.
Dizlerinize Destek Olun
Bacakların çapraz durduğu pozisyonlar yogada büyük bir dert haline gelebiliyorlar. Zira bacakların esnekliği kalçalarda başlar ve eğer kalçalarınız yeterince esnek değilseler, ilk gerilimi dizler alacaktır ve sakatlıklar ortaya çıkacaktır. Bundan kaçınmak için bacakların çapraz olduğu pozisyonları çok uzun süre yapmayın. Ayrıca dizlerin üstünde olduğunuz pozisyonlarda onların altına bir battaniye serebilirsiniz. Ayaktaki duruşlarda ise dizlerden topuklara olan hiza dümdüz olmalıdır.
Boynunuzu Koruyun
Boyun ve omuz duruşları yaparken boyun bunlardan ciddi anlamda etkilenebilir. Devamlı olarak yanlış hizalı şekilde durmak boyna baskı bindirir ve bu da boyun esnekliğinin bile kaybolmasına sebep olabilir. Eğer uzun süredir boyun ve omuz problemleriniz varsa, bu duruşlardan kaçınmanız daha iyi olacaktır.
İşe Yarayacak Diğer Bilgiler
Doğru duruş yoga uygulamasının en önemli noktası olsa da, bazı önemli bilgiler de mevcut.
Sabırlı Olun
Gelişmiş pozlara geçmek için acele edebilirsiniz ancak unutmayın ki her şeyin bir sırası var. Öncelikle mevcut duruşları doğru yaparak bir temel elde edin. Direkt gelişmiş hareketlere geçmek yaralanmanıza sebep olacaktır.
Isının
Yogadan önce ısınma hareketleri, esneme hareketleri yapmak kaslarınızın duruşlara hazır olmasını sağlayacaktır.
Kapasitenizi Ölçün
Eğer yogaya yeni başlıyorsanız, yeni başlayanlar için olan derslere katılın. İleri düzey derslere atlamak hem size hem de ruhunuza zarar verecektir. Yeterince güçlü ve esnek olduğunuzda ileri pozlara geçebilirsiniz.
Eğitmeniniz ile İletişim Kurun
Eğitmeninize karşı açık olmalısınız. Eğer bir probleminiz varsa ve bunu öğretmeninize demezseniz, yapmamanız gereken bir duruşu yapabilirsiniz ve bu da zarar görmenize sebep olur. Eğitmeniniz durumunuzu bilirse size bazı tavsiyelerde bulunabilir.
Kontrollü Olun
Bir duruşu yaptıktan sonra dik pozisyona gelirken acele etmeyin ve yavaş, kontrollü hareketlerde bulunur. Bir anda duruşunuzu bozmayın.
Destek Kullanın
Duruşunuzu destekleyecek ekipmanları kullanmakta çekinmeyin. Özellikle sandalye, battaniye gibi şeyler bazı duruşlarda sizin gelişmenize yardımcı olacaklardır.
Eklemleri Kilitlemeyin
Eğer eklemlerinizi kitlerseniz, aşırı gerilim eklemlere zarar verecektir.
Şüpheniz Varsa Durun
Eğer uygulama sırasında bir kasınıza fazla yüklendiğinizi düşünüyorsanız, hareketi hemen sonlandırın.
Shavasana ile Bitirin
Shavasanayı önemseyin çünkü bu duruş uygulama sonrasında atlayacağınız bir duruş değil, bir dinlenme duruşudur. Sinir sistemini yavaşlatır ve uygulamayı güzel şekilde bitirir.
Bedeninizi Dinleyin
Vücudunuz dur dediği zaman durun. Onun neye nasıl tepki verdiğini iyi öğrenin ve kendinizi aşırı zorlamaktan kaçının.