Yoga öncesinde ısınma hareketleri nasıl yapılır?

Zihinsel ve ruhsal arınma, rahatlama, bedenin huzura kavuşması ve tüm bunların yanında forma girme ve daha sağlıklı bir vücut sunan yoga, ruhani anlamda insanın düşüncelerini ve hayata bakış açısını değiştirmektedir. Düzenli olarak yoga yapmak, daha düzgün bir omurgaya ve esnek bir vücuda sahip olmanızı sağlarken, farkındalığınızı arttıracaktır.

Unutulmaması gereken, yoganın her hareketinde ilerleme kaydettiğinizdir. Bu sebeple de sakin ve sabırlı olmanız gerekir. Bir anda tamamen esnek olmak yerine, hareketleri düzgün yaparak, yavaş yavaş o noktaya ulaşmanız daha sağlıklı olacaktır. Bedeninize zarar vermeden, aksine fayda sağlamak için ısınma hareketleri yapmak da oldukça önemlidir.

Yoga yapmadan önce ısınma hareketleri yapmak da, diğer spor ve egzersiz hareketlerinde olduğu kadar önemlidir. Egzersiz, ister evde isterse de herhangi bir spor yapılsın, ısınma hareketleri yapmadan spora başlamak oldukça zararlıdır.

Isınma hareketleri yaparken, kaslarınızın nazik şekilde uzatılmasına dikkat edin. Dokularınızın esnekliğinizin arttırılması, yoga sırasında sakatlanma riskini azaltacaktır.

Isınma hareketlerine örnekler:

İlk olarak yogayı evde yapıyorsanız, rahatlamanız ve psikolojik olarak yogaya hazırlanmak için yoga matınıza, yoga matınız yoksa katladığınız bir havlu ya da kumaşın üzerinize oturmalısınız. Bu sayede daha rahat hareket edebilirsiniz.

yoga

Havlu ya da matın üzerinde rahat edeceğiniz şekilde, kalçanızı yerleştirdikten sonra, sıkı olmayan şekilde bağdaş kurun. Bağdaş kurmak sizi zorluyorsa bacaklarınızı çapraz yaparak, omurganızı dikleştirin. Boyun uzun ve omuzlar rahat olsun.  Karın ve bel çevrenizin dik olduğundan gövdenizin iki yanını da uzatttığınızdan emin olduktan sonra omuzlarınızı geriye ve aşağı doğru sabitleyin. Daha sonra kollarınızı gergin şekilde ileriye doğru uzatın. İki elinizi birbirine kenetleyin ve ters çevirin.  Daha sonra ellerinizi yukarıya doğru kaldırın. Bu şekilde bedeninizi uzatmış olursunuz.  Bu hareketten sonra parmaklarınızı eski haline getirin ve bu sefer diğer eliniz üstte kalacak şekilde kenetleme hareketini tekrarlayın.  Daha sonra bacaklarınızın çaprazlığını değiştirip, sağ kolunuzu gergin bir şekilde yukarı çapraza uzatıp, dönebildiğiniz kadar çok sol yanınıza dönüp, sizi tatmin eden süre boyunca öyle kalın. Bu hareketi yaparken sırtınızın dik, omuzlarınızın geride olduğundan emin olun.

Bu şekilde ısındıktan sonra yapılabilecek diğer ısınma hareketleri ise:

Yogaya başlamadan önce, dik bir pozisyonda durulmalı. Omuzlar rahat bırakılmalı ve boyun uzun olmalı. Ardından burunla bir yuvarlak çizilmeli. Önce sağa, sonra sola doğru baş esnetmeleri yapılmalıdır. Hareketler yapılırken burundan nefes almak ve ağızdan vermek oldukça önemlidir.

Kollar ise her iki tarafa en az 10 saniye boyunca esnetilmeli. Daha sonra kollar başın üzerinde olacak şekilde gerinme pozisyonuna geçilir. Kolların ardından ise bacakların arkası gerdirilir.

Dizler kırılmadan, ellerin ayak parmaklarına değdirilmesine çalışılmalı. Burada amaç ellerin ayaklara değdirilmesi değil, doğru bir esneme hareketi yapmaktır. Bu sebeple de sırt dik bir şekilde, belden aşağı doğru eğilemeye çalışılmalı. Esneklik arttıkça, ayaklarınıza daha çok yaklaşacaksınız. Kambur şekilde eğilmeniz, duruş bozukluğuna yol açacak.

Yoga hareketleri için bu ısınmalar, vücudun dengesini sağlarken, yoga hareketlerini daha kolay ve daha uzun sürede yapmanızı sağlayacaktır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.