Yenilebilecek en iyi 12 balık türü
Balık sağlıklı, bol proteinli bir gıda ve özellikle de omega-3 yağ asitleri bakımından çok zengin. Bu yağ asitleri bedenimizin kendi kendine üretemediği temel yağ asitleri arasındalar.
Omega-3 yağ asitleri beyin ve kalp sağlığında büyük bir rol oynuyorlar. Omega-3’lerin inflamasyonları azalttığı ve kalp hastalığı riskini de düşürdüğü görülüyor. Bebeklerde doğum öncesi gelişim için de çok önemli.
Amerikan Kalp Derneği, haftada 2 defa balık yenmesini, özellikle de somon, alabalık, sardalya, ton balığı gibi omega-3 bakımından zengin yağlı balıkların tüketilmesini öneriyor.
Yine ded düzenli olarak balık yemenin getirdiği bazı riskler de var. Cıva ve PCB gibi kirleticiler ev ve sanayi atıklarından toprağa, göllere ve deniz suyuna bulaştıkları zaman orada yaşayan balıklara da geçmiş oluyorlar.
Çevresel Koruma Ajansı ve FDA, doğurganlık çağında olan, hamile olan, emziren kadınlar ve çocuklar için bazı rehberler yayınlamış durumda.
Bu gruptaki insanların yüksek düzeyde cıva barındırabilen balıklardan kaçınmaları öneriliyor ve bazıları şöyle:
- köpek balığı
- kılıç balığı
- kral uskumru
Aşağıda listelediğimiz 12 balık türü ise hem besin değerleri hem de güvenilir olmaları nedeniyle listede bulunuyorlar. Bu balıklar aynı zamanda doğa dostu çünkü bunların aşırı avlanmaları yasaklanmış durumda ve sorumlu bir şekilde elde ediliyorlar.
1- Somon
Vahşi somonların mı yoksa çiftlik somonlarının mı daha iyi olduğuna dair tartışmalar var.
Çiftlik somonu ciddi şekilde daha ucuz ancak takviyeli yemle beslenip beslenmediğine göre daha az omega-3 ve daha az vitamin ile mineraller barındırabilir.
Somon genel olarak beslenme için iyi bir tercih ancak bütçeniz elverirse vahşi halini tercih etmelisiniz. Izgara şeklinde kolayca hazırlayabilirsiniz.
2- Morina
Bu kat kat olan beyaz balık iyi bir fosfor, niasin ve B-12 vitamini kaynağı. 85 gramında 15-20 gram protein bulunuyor.
3- Ringa
Sardalyaya benzer bir yağlı balık olan ringa, özellikle tütsülendiği zaman çok güzel oluyor. Fakat tütsülenmiş hali biraz tuzlu olduğundan ölçülü olarak tüketmek gerekiyor.
4- Lambuka Balığı
Tropik bir meyve olan ve mahi mahi olarak da bilinen lambuka, neredeyse her şekilde hazırlanabiliyor. Bazen yunus balığı olarak da adlandırıldığı için bir memeli olan yunuslarla karıştıranlar da var. Fakat endişe etmeyin, ikisi tamamen farklı hayvanlar.
5- Uskumru
Yağsız beyaz balıkların aksine uskumru bol yağlı bir balık ve sağlıklı yağlar bakımından çok zengin. Kral uskumrusu bol cıvalı olduğu için daha küçük uskumru türlerini tercih etmekte fayda var.
6- Levrek
Bir başka beyaz balık olan levreğin ölçülü bir dokusu var ve hem denizden hem de taze su kaynaklarından elde edilebiliyor. Yumuşak bir tada sahip olduğu için herkese hitap edebilen bir balık.
7- Gökkuşağı Alabalığı
Çiftlikte yetişen gökkuşağı alabalıkları esasen vahşi olanlardan daha güvenliler çünkü kirleticilere karşı daha fazla koruma altındalar. Alabalık ayrıca çevresel etki anlamında tüketebileceğiniz en iyi balıklar arasında.
8- Sardalya
Yağlı bir balık olan sardalya, pek çok vitamin bakımından da zengin. Konservesini bulmak çok zor değil ve hatta bu hali daha besleyici çünkü kemik ve derisi de dahil olmak üzere bütün balığı tüketmenizi sağlıyor. Bunlar bir hayli çözünmüş durumda oldukları için endişe etmeye gerek yok.
Güzel bir yemek için salatanın üzerine birazını katmayı deneyin.
9- Çizgili Levrek
Çiftlik ürünü de olsa avlanmış da olsa çizgili levrek bir diğer sürdürülebilir balık. Sıkı ancak gevrek bir dokusu var ve aroma dolu.
10- Ton Balığı
Taze de olsa konserve de olsa ton balığı pek çok kişinin favorisi. Taze ton balığı seçerken parlak ve deniz kokanları tercih etmelisiniz. Hazırlaması da kolay. Tek yapılması gereken yüksek sıcaklıkta biraz bırakmak.
Fakat bazı ton balığı türlerinin cıva içeriği yüksek olabildiği için tüketimi sınırlı tutmak iyi olur. Ayrıca normal ton balığı yerine light türlerini alırsanız daha güvenli olur çünkü light ton balığı genelde az cıvalı olan farklı türlerinden elde ediliyor.
11- Alaska Mezgiti
Alaska mezgiti olarak bilinen morinaya benzer balık, Büyük Okyanus’un kuzey kısımlarında bulunuyor. Yumuşak aroması ve hafif dokusundan dolayı hazır ve işlenmiş pek çok balık ürününde kullanılan temel balıklardan da birisi.
12- Alp Alabalığı
Bu balık esasen somon ailesinden bir balık. Somon gibi görünüyor ve aroması ise somon ile alabalık arasında bir yerde ancak alabalığa daha yakın. Eti sıkı, beyaz pullara sahip ve bol yağlı. Eti koyu kırmızıdan açık pembeye kadar değişim gösterebiliyor.
Bu balık genelde deniz çiftliklerinden ziyade karadaki su tanklarının içerisinde yetiştirildiği için daha az kirlilik yaratıyor.
Sonuç Olarak
Haftada bir kaç defa çeşitli balıklar tüketmek dengeli bir beslenme için pek çok besin ihtiyacının karşılanmasını sağlayacaktır.
Hamileyseniz, emziriyorsanız veya sağlık problemleriniz varsa, cıva içeren balıkları beslenmenize dahil etmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.