Yeni doğan bebek ne kadar uyumalı?

Yeni doğan bebeğin ne kadar uyuması gerektiği, olması gerekenden daha az mı yoksa daha çok mu uyuduğu, anne ve babaların kafasını karıştıran en yaygın sorulardan biridir. Bebeğinizin fazla ya da az uyuduğundan şüphe duyuyorsanız bu konuda makalemizi okuyabilirsiniz. Bebeğiniz olduğundan daha az enerjikse, normal uyku düzeninden daha fazla uyuyorsa ve diğer beklenmeyen durumlar mevcutsa bu durumda mutlaka bir uzmana başvurmanız gerekmektedir.

Yeni doğan bebeklerin bazıları gündüz boyunca uyurken, geceleri uyanık olabilir!

Yeni dünyaya gelmiş bebeklerin gece ve gündüz algılaması mevcut değildir. Her bebeğin kendine ait bir uyku düzeni vardır. Bu sebeple de tüm bebekler farklı saatler uyanıp, farklı saatlerde uykuda olabilir.  Bebeğinizin gece ve gündüz algısına sahip olmasını sağlamak için de erken dönemlerden itibaren gerekli çalışmalara başlamalısınız. Örnek olarak, uyuduğu odanın karanlık ve sessiz olması sayesinde, uykunun yalnızca bu ortamda olabileceğini büyüdükçe fark edecek ve uykusu daha hızlı düzene girecektir.

bebek

Kısa sürede uyanma

Yeni doğan bebeğiniz ilk haftalarda uyumakta güçlük çekebilirler. Fakat haftalar ilerledikçe uykuları düzene girecektir. En önemli faktör bu aşamada bebeğin uyanık kalma süresini kısa tutmak yani bebeğin uykularının bölünmesini engellemektir.  1-2 saat uyanık kalan bebeğinizi tekrar uyutmalısınız. Uykusu olduğunu anladığınız anda uyutmaya çalışmanız gerekmektedir.Şayet bebek huzursuzlaşmaya başlamışsa ya da ağlıyorsa, uyutmak için geç kaldığınızı anlayabilirsiniz. Bebeğiniz çok yorulmuşsa yatıştırmak ve uyutmak daha zor olacaktır. Bazı bebekler daha erken yorulabilirler. Bu sebeple anne ve babalar bebeklerinin uykulu olduğunu fark edip onları uykuya yatırırken, diğerleri bebeklerinin ihtiyacını anlamak için zorlanabilirler.

Yenidoğan uykusu düzensizdir ve önceden tahmin edilemez!

Gebeliğin ilk haftalarında bebeğiniz neredeyse tüm zamanını uyurken geçirebilir. Genellikle ilk haftalarında bebeğiniz gündüz ve gece farkı yapmadan iki ya da dört saatten fazla uyanık kalmayabilir. Beslenme amaçlı uyanıp sonra yeniden uykuya dalabilir.

Yeni doğan bebekler genellikle ilk haftalarda 14-18 saat uyumaktadır. Bir aylık olduklarında ise 12-16 saat uyumak yeterli gelecektir. Bebeğinizin çok uyumasından endişe ediyorsanız, bebeğinizin ilk haftalarda 20 saate kadar uyuma yetisi olduğunu unutmamalısınız.

bebek-isimleri

Her bebeğin uyku düzeni farklıdır!

Bebeğiniz, kendi mizaçlarını daha sizin karnınızdayken aldı bile. Hareketli mi, yoksa uykuya çok mu düşkün, bu gibi özellikler anne karnındayken belli olmaktadır. Bu sebeple de nasıl ki her insanın kendine has bir mizacı varsa, bebeğinizin de uyku alışkanlıkları tamamen kendine hastır. Bazı bebekler en ufak gürültüye dahi uyanırken, kimi bebekler gürültülü ortamda daha sakin uyuyabilir.  Örnek olarak ikiz gebeliklerde bu fark daha kolay anlaşılabilir.

Bebeklerin sade bir uyku alanına ihtiyacı vardır!

Bebeklerin daha sade ve dikkat dağıtmayacak bir odada uyuması oldukça önemli. Bebekler için en güvenli uyku pozisyonu ise bebeğin sırt üstü yatırılması ve yalnızca düz bir nevresimle kundaklanmasıdır.  Yastıksız yatması yeni doğanlar için çok önemlidir.   Uyuma alanında bebeğin boğulmasına, aşırı sıcak hissetmesine veya başka bir şekilde nefes zorluğu aşamasına neden olabilecek battaniye, minder, pelüş hayvan veya pike gibi her türlü eşyayı kaldırmanız gerektiğini unutmayın. Ani bebek ölümü sendromu, genellikle bu faktörler kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır.

Bebeğiniz ihtiyaç duyduğu uykuyu alabiliyor mu?

Bebeğinizin yeterli uyuyup uyumadığını merak ediyorsanız, bebeğinizin uyku düzenini takip etmelisiniz. Örnek olarak; bebek ne zaman uykuya dalıyor, ne sıklıkla aralıksız uyuyor, gündüz ne kadar uyuyor, ne sıklıkla uyanır gibi bilgileri kayıt altında tutmalısınız. Bu bilgiler sayesinde bebeğin kendine özgü uyku düzeni de daha kolay ve daha kısa sürede öğrenilebilir. Bu sayede geceleri ne zaman uyanacağı tespit edilebilir.

kiz-bebek-isimleri

Bebeğinizin hangi yöntemlerle daha huzurlu uyumasını sağlayabilirsiniz?

  • Bebeğinizi yumuşak bir yatakta yatırmayın. Yatağı sert olmalı ve yüzü yukarı gelecek şekilde uyumalıdır.
  • Bebeğiniz uyurken, pelüş oyuncaklarını ya da diş kaşıma nesnelerini uzaklaştırın.
  • Bebeğin yanında uyuyabilirsiniz ancak aynı yatakta uyumamalısınız.
  • Bebeğinizin uyuduğu oda sıcaklığını 20-25 Santigrat (yaklaşık 22 ºC) veya 70 Fahrenhayt derecesinde tutabilirsiniz.
  • Şayet bebeğiniz karanlıkta uyuyamıyorsa,bebeğiniz uyurken loş bir ışık ve hafif bir ses kullanabilirsiniz.

Anneler için diğer ipuçları ise:

Işıkları geceleri kısmalısınız. Gündüz ise daha fazla ışık gelecek şekilde perdeleri açabilirsiniz. Bu sayede gece ve gündüz arasındaki fark öğrenilmiş olacak.

Bebeğin bezini uyumadan önce mutlaka değiştirin.

Bebeğinizin bezini her zaman tam olarak yatmadan önce değiştirin.

Yeni dünyaya gelen bebeğiniz, yüzü yukarı bakacak şekilde uykuya dalmaktadır. Bu sebeple de bebeğiniz uyanı olduğunda göbekleri üstünde ya da dik olacak şekilde zaman geçirmelerine destek olabilirsiniz.

Rahat ve uzun süreli kuruluk sağlayacak bebek bezleri, bebeğin sık sık uyanmasını engelleyecektir.

Yenidoğanınız gün boyunca ortalama her üç saatte bir beslenmeye ihtiyaç duymaktadır. Ancak bu durumda endişelenmeye gerek yoktur. Beslenme saatleri ilerleyen dönemlerde düzene girecektir.

İşte yaşa göre uyku düzeni hakkında genel bir rehber:

Yeni dünyaya gelen bebekler günde 16 ve 20 saatlerini uykuda geçirmektedir.

Altı haftalık bebekler ise günde 15 ve 16 saatlerini uykuda geçirmektedir.

4 Aylık bebekler ise günde 9 ve 12 saat artı 2 kısa uykularını uykuda geçirmektedir.

6 Aylık bebekler ise günde 11 saat artı 2 kısa uyku saatlerini uykuda geçirmektedir.

9 Aylık bebekler ise günde 11-12 saat artı 2 kısa uyku saatlerini uykuda geçirmektedir.

1 Yaşına gelen bebeğiniz günde 10-11 saat artı 2 kısa uyku saatlerini uykuda geçirmektedir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.