Yaşlanırken bisiklet sürmeyi bırakmayın!

Yaşlandıkça kas kütlemizi kaybetmeye başladığımız, belli bölgelerde kilo alımları yaşadığımız ve hatta bağışıklık sistemimizin zayıfladığı bir gerçek. Ancak bu illa ki böyle olmak zorunda mı? Belki de değil çünkü son araştırmalar yaşlılıkta bisiklet sürmenin ciddi faydalarını ortaya koyuyorlar.

Bisiklet sürmek ölüm riskini azaltıyor ve genel anlamda tüm egzersizler daha uzun yaşamamıza imkan tanıyorlar. Şimdi ise bisiklet sürmenin bağışıklık sistemini güçlü, kasları ise genç tuttuğunu gösteren çalışmalar mevcut.

2015 yılında gerçekleştirilen bir çalışmada, yaşlı bireylerde yaş ve fizyolojik fonksiyonlar arasındaki bağ incelenmiş ve düzenli olarak bisiklet süren 55 ila 79 yaşları arasındaki bireyler değerlendirmeye alınmışlar.

Elbette sonuçlara göre yaş ve fiziksel fonksiyonlar arasında ciddi bir bağlantı mevcut olduğu ortaya çıkmış ancak bu fonksiyonlar hem bireyden bireye ciddi farklılıklar göstermişler hem de hareketsizlik fiziksel fonksiyonlar üzerinde büyük etkilere sahip olmuş.

Aynı yaşta olan ancak hareketsiz bireyler ile düzenli bisiklet süren bireyler arasındaki karşılaştırmalarda, bisiklet sürenlerin metabolik profillerinin gençlerle yarışır durumda olduğu, bunun yanında hafıza, denge ve reflekslerin de 30’lu yaşlarına yakın bireylere benzediği görülmüştür. Ancak çok fazla değişken söz konusu olduğu için bu konuda katı değerlendirilmelerden de kaçınılmış.

Araştırmanın ikinci aşamasında, bilhassa T hücreleri ve kaslar üzerinde çalışmalar yapılmış çünkü bunlar bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyorlar. Bu araştırmalarda yaşları 55 ile 79 arasında değişen 125 yaşlı birey değerlendirmeye alınmış ve 79 yaşa yakın olanlarda düzenli egzersiz şartı aranırken, 55 yaşa yakın olanlarda hareketsiz bir yaşam tarzı tercih edilmiş.

Bunun sonucunda ileri yaşlarda bisiklet sürmeye devam edenlerin 20’lerinde ve 30’larındaki bireyler kadar T hücresi üretebildikleri tespit edilmiştir. Yani bisiklet sürmek bağışıklık sisteminin güçlü tutulması konusunda ciddi etkilerde bulunmuştur.

Ayrıca ileri yaşlarda bisiklet sürenlerin kas kitlelerinde de korunum görülmüştür ve kaslarının gençlerle yarışır oranda mevcudiyetlerini korudukları tespit edilmiştir.

Yani temel olarak bisiklet sürmek kasları korumak ve bağışıklık sistemini genç tutmak için hayli önemli. Bu sayede yaşlı bireylerin aktif ve genç kalabilmeleri mümkün oluyor.

Yaşlılıkta Bisiklet Sürmenin Diğer Faydaları

• Stresi azaltır ve zihin sağlığını destekler
• Kas kitlesini geliştirir, kemikleri güçlendirir ve yağ yaktırır
• Yaralanmalardan daha hızlı iyileşmeyi sağlar
• Eklem sağlığını destekler
• Uykuyu iyileştirir
• Cinselliğe olan ilgiyi arttırır
• Dayanıklılığı arttırır
• Ruh halini iyileştirir
• Enerjiyi arttırır
• Yorgunluğu alır ve zihinsel farkındalığı arttırır
• Kilo verdirir
• Kolesterolü azaltır ve kardiyovasküler formun korunmasını sağlar

Bu faydaları elde edebilmek için bisiklet sürmeye başlayabilir ve ileri yaşlara kadar bu alışkanlığı koruyabilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.