Vegan kolajen beslenme hakkında bilinmesi gerekenler
Muhtemelen cildiniz ve kolajen takviyeleri arasındaki popüler bağlantıyı duymuşsunuzdur. Peki durum gerçekten böyle mi? Çünkü araştırmalar kolajen takviyelerinin hem faydaları hem de dezavantajlarından bahsediyorlar ve pek çok kolajen takviyesi vegan değil.
Çünkü kolajen genelde saçlarda, deride, tırnaklarda, kemiklerde ve bağ dokularda bulunan bir proteindir ve hayvansal kaynaklardan elde edilir.
Ancak bilim, vegan kolajen üretmenin bir yolunu keşfetti. Bu sürecin nasıl işlediğine ve ne kadar iyi olduğuna bir bakalım.
Kolajen Nasıl Vegan Olabilir?
Hayvanlardan elde etmek yerine genetik olarak modifiye edilmiş maya ve bakteriler ile kolajen üretmek artık mümkün.
Araştırmacılar özellikle P.pastoris adlı bakterinin en etkili ve yaygın kullanılan genetik mühendislik ürünü yüksek kaliteli kolajen kaynağı olduğunu keşfettiler.
Kolajen üretmek için insanlardaki kolajen üretiminden sorumlu genler mikropların genetik yapısına ekleniyorlar. Genler yerleştirildiklerinde, mantar veya bakteri insan kolajeninin yapı taşlarını üretmeye başlıyorlar.
Bir sindirim enzimi olan pepsin, bu yapı taşlarının insan kolajen moleküllerine dönüştürülmeleri için ekleniyor.
Bu süreç tamamlandığında, vegan kolajen elde etmiş oluyorsunuz.
Vegan Kolajenin Faydaları
Hayvanlar yerine mikroplardan elde edilen güvenli ve ucuz bir kolajen üretiminin insan sağlığı için umut vaadeden pek çok uygulama alanı var.
Müşteriler İçin Daha Ucuz Olma Potansiyeli
Maya ve bakterilerin kolajen üretiminde kullanılmaları maliyetsiz ve yüksek üretime imkan tanıyan bir işlemdir. Henüz tam anlamıyla seri üretime geçmemiş olsa da kolajen tüketicileri için maliyeti düşürme ihtimali var ve ayrıca çeşitli tıbbi tedavilerde ve takviyelerde kullanılabilir.
Daha Düşük Alerji Riski
Hiç bir hayvanın zarar görmemesi en büyük faydası olsa da aynı zamanda alerjisi olan insanlar için vegan kolajen daha avantajlı.
Örneğin hayvansal kolajen kaynaklarından hastalık bulaşma riskine dair bazı endişeler var. Mikroplardan üretilen kolajen bu potansiyel problemi ortadan kaldırıyor çünkü kolajen yaygın alerjenlerin ve diğer zararlı maddelerin olmadığı kontrollü bir ortamda üretiliyor.
Ürünler İçin Daha Yüksek Bir Güvenlik Profili
Laboratuvar ortamı üreticilere daha güvenli ürünler üretme imkanı tanır. Eğer kaynak takip edilebilir durumda olursa tüketiciler için daha güvenli bir ürün ortaya çıkar.
Tıbbi Operasyonlar İçin Daha Fazla ve Ucuza Elde Edilebilir
Bu teknolojinin tıp için çeşitli potansiyel faydaları var çünkü kolajen bir besin takviyesi olmanın ötesindedir.
Kolajeni güvenle ve etkili bir şekilde üretebilmek pek çok tıbbi operasyonda faydalı olabilir. Kolajen genelde şunlarda yaygın olarak kullanılıyor:
- dikiş iplikleri için dermatolojide
- deri ve doku gelişimini uyarmak için
- yara iyileşmesini hızlandırmak için
Ayrıca ilaçların verilmesi veya belli tümör tedavileri için bir araç görevi de görebilir.
Veganlar İçin Güzelliğe Faydaları
Satılan kolajen takviyelerinin büyük kısmı hayvansal bazlı, yani çevre dostu veya vegan dostu yaşam tarzına sahip olanlar bu ürünleri kullanamıyorlar.
Vegan seçeneği mevcut olursa, artık bu insanlar da kırışıkların görünümünü azaltmak ve bedenlerinin doğal yoldan daha fazla kolajen üretmesi için fırsata sahip olabilirler. Kolajen eklem sağlığını ve sindirim sağlığını da ciddi şekilde etkiler.
Ancak bu ürünlerin ve uygulamaların yapımı için bilim hala çalışmaya devam ediyor ve bu nedenle takviyelere dair vaatlerin büyük kısmı abartı olarak kalacaktır.
Vegan Kolajene Erişim Kolay Değilse Aşağıdaki Alternatifleri Deneyebilirsiniz
Gerçek vegan kolajen elde etmesi zor bir şeydir. Pek çok şirket temel olarak kolajen arttırıcıları takviye olarak satıyor.
Bu arttırıcılarda C vitamini ve çinko gibi bedenin kolajen üretimi için ihtiyaç duyduğu çeşitli mineral ve vitaminler bulunuyorlar.
Bazılarında kolajen üretimini uyardığı bilinen bitkisel ekstreler ve bitkiler de kullanılıyorlar.
Bu vitamin ve mineralleri takviye yerine besinler yoluyla alarak amino asit ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Kolajende en çok bulunan amino asitler arasında glycine, lysine ve proline yer alıyor.
Bu üç amino asit bakımından zengin bitkisel gıdalar şöyle:
- soya ürünleri: tempe, tofu ve soya proteini
- barbunya
- kara fasulye
- pek çok diğer baklagil
- çekirdekler: özellikle kabak çekirdeği, ay çekirdeği ve chia
- kuruyemişler: fıstık, fındık ve kaju
Bir vegan olarak kolajenin faydalarını elde etmenin bir diğer yolu ise amino asit takviyeler ialmaktır. Bunlar saf kolajen takviyesi yerine pek çok vegan dostu şirketin sattığı şeylerdir.
Gerçek vegan kolajenin gelmesi için hala zaman var ancak yakın gelecekte bunun yaygın olarak satılması bekleniyor.