Uykuda diş gıcırtma nasıl engellenir?

Sabahları çene ve baş ağrısına ek olarak dişlerinizde basamama, çiğneme kaslarınızda, yanaklarınızda ağrı ile uyanıyorsanız, uykunuzda dişlerinizi gıcırdatıyor olmanız mümkündür. Başlıca sebep, doğru yönetilemeyen strestir. Bu yüzden çok küçük çocuklardan yaşlılara kadar geniş bir yaş aralığındaki bireyi etkileyebilmektedir. Özellikle iş stresi ve yoğun alkol tüketiminin bu rahatsızlığa sebep olabildiği biliniyor ancak bilhassa büyüyen çocuklarda da görülebilmekte.

Diş gıcırdatma üzerinde kontrolümüzün bulunmadığı parafonksiyonel bir alışkanlıktır. Genellikle uyku sırasında ortaya çıkan bu durum bazı bireylerde uyanık halde iken de görülebilmektedir.

Bruksizm sebepleri arasında şunlar sayılabilmektedir,

• Yönetilemeyen stres ve kaygılar
• Bazı ilaçlar
• Uyku bozuklukları
• Uyku felci
• Sigara ve alkol tüketimi
• Kafein

Bruksizm, parafonksiyonel bir alışkanlık olduğundan ve kişiler bu sırada genellikle uykuda bulunduklarından belirtiler ortaya çıkana kadar diş gıcırdatmanın mevcudiyetinin farkında dahi olunamayabilir.

Diş gıcırdatmanın belirtileri arasında şunlar sayılabilir,

• Dişlerden gelen seslerden dolayı uyanmak
• Dişlerin uçlarının hızlı bir biçimde yıpranması, düzleşmesi veya çatlaması
• Diş minesinin hızla aşınması
• Çene kaslarında özellikle sabahları fark edilen ağrı ve sertlikler
• Baş, yüz, kulak bölgesine kadar hissedilebilen yaygın ağrılar

Diş Gıcırdatmaya Karşı Doğal Önlemler

Lavanta Yağı

3-4 damla lavanta yağı ile bir miktar zeytinyağını karıştırarak çene ile boyun bölgesine masaj yapılabilir. Lavanta yağı ile yapılan masaj çene çevresindeki kasları rahatlatır.

Lavanta yağı içinde bulunan bileşenler rahatlama sağlar, stresi ve kaygılar üzerinde olumlu etkilere sahiptir.

Nane Yağı

3-4 damla nane yağı ve hindistan cevizi yağı karıştırılarak yine çene bölgesine masaj yapmak amacı ile kullanılabilir.

Papatya Yağı

4-5 damla papatya yağını zeytinyağı ile karıştırıp yine boyun ve çene bölgesine sürün ve birkaç dakika masaj yaparak uygulayın. Papatya yağı stresi ve kaygıları alır, kasları rahatlatır, sinirleri yatıştırır.

Sıcak Kompres

Bir havluyu sıcak su ile ıslatıp iyice sıktıktan sonra ağrılı olan ve çene ile boyun bölgesi kasları üzerine gün içerisinde 4-5 defa uygulayabilirsiniz. Bu sıcak kompres çene ve boyun bölgesindeki kasları rahatlatacaktır.

Kediotu Kökü

1 yemek kaşığı kediotu kökünü 1 bardak kaynar suda 5 dakika demleyip süzdükten sonra bu çayı yatmadan önce içebilrsiniz. Bu çay uykusuzluğa, kaygılara, huzursuzluğa iyi gelir ve yatıştırıcı özellikler gösterir. Ayrıca huzursuz bacak sendromuna da iyi gelmektedir.

Süt ve Zerdeçal

1 çay kaşığı zerdeçal tozu ve bir miktar balı 1 bardak ılık sütle karıştırın. Uykudan hemen önce içebileceğiniz bu karışımda zerdeçal anti-inflamatuvar ve antioksidan özellikleri ile bilinir ve aynı zamanda yatıştırıcı özelliklere sahiptir. Sütle birleştiği zaman çene kaslarını rahatlatır ve ağrıları hafifletebilir.

Masaj

Bir kase suyu ısıtın ve yüz ile boynunuzu bu suyla durulayın. Yüzünüzü kuruladıktan sonra boynunuza, çenenize ve omuzlarınıza 5 dakika boyunca masaj yapın. Bu masaj yatmadan önce yapıldığı zaman stresinizi alacaktır, kaslarınızı rahatlatacaktır ve uykuyu iyileştirecektir.

Vitamin ve Mineraller

Vücudun doğru bir şekilde fonksiyon gösterebilmesi için vitaminlerin ve minerallerin dengesinin korunması gerekir. Bunların eksikliği sağlık problemlerinin yanında stres ve kaygılara da sebep olur. C ve B kompleks vitaminleri adrenal bezlerin çalışmaları ve stres düzeyinin düşürülmesi için gereklidirler. Bunlardaki eksiklikler ruh hali değişimlerine ve artan psikolojik strese sebep olabilir.

Mineral eksikliklerinde ise bilhassa kalsiyum ve magnezyum eksikliği, uykusuzluk, hiperaktivite, anksiyete ve huzursuzluğa sebep olur.

Yoga ve Egzersizler

Her gün karşılaştığınız stres ve kaygılar, uykunuzda diş gıcırdatmanıza sebep olabilirler ve bu durumla mücadele etmek için yoga ve egzersizleri günlük düzeninize katabilirsiniz. Böylece bağışıklık ve dolaşım sisteminiz güç kazanacaktır ve egzersiz stres ile kaygıları alacaktır. Yoga ise zihin ve vücudun rahatlamasına yardımcı olmaktadır. Haftada 3-4 defa yoga yaparak tüm vücut kasları üzerinde olumlu etkiler elde edebilirsiniz.

Silikon diş koruyucular kullanmak

Diş gıcırdatma problemi olanlar uyumadan önce dişlere takılan silikon diş koruyucularını kullanabilirler. Pek çok kalınlıkta olabilen sert yada yumuşak olarak hazırlanabilen bu koruyucular arasında sizin için en uygun olanı bulmak için doktorunuza danışabilirsiniz.

Önleyici Tedbirler

• Uyanıkken diş gıcırdatma isteğinize karşı koyun
• Müzik ve egzersiz gibi stres alıcı aktiviteler gerçekleştirin
• Kafein ve alkol alımınızı azaltın
• Sigaradan uzak durun
• Silikon diş koruyucular kullanın

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.