Tuzdan uzak kalmamızı sağlayan 11 lezzetli baharat

 

Çok fazla tuz ve şeker yemek sağlıksız beslenme konusunda ilk sırada artık hepimiz biliyoruz. Felç ve kalp yetmezliği gibi ciddi durumlara yol açabilecek yüksek tansiyon geliştirme riskini arttırabilir. Restoranlarda ve evde yemek yerken kullanılan aşırı sodyum ve şeker miktarını azaltmak istiyorsanız, evde sağlıklı yemekler hazırlayarak yapabilirsiniz ama tuzdan uzak kalarak!

İşte tuzdan uzak durmamızı sağlayacak yemeklerde kullanabileceğimiz hem lezzetli hem sağlıklı otlar ve baharatlar…

1 Zencefil

Bu anti-inflamatuar kök baharat sıcak veya buzlu çay ve su da dahil olmak üzere tüm içeceklere eklenebilir. Yulaf ezmesi ve mercimek çorbası da dahil olmak üzere her ikisine de ekleyebilirsiniz. Brokloi haşlayın üzerine serpin, yumurtanıza ekleyin, tuzu aklınızdan söküp atacak.

2 Acı Kırmızı Toz Biber


Acı kırmızı toz biber lezzetini yoğunluk ve ısı olmadan almak isterseniz, tam yerindesiniz. Eklediğiniz her yemek bir anda farklı bir tada kavuşuyor. Hem yağların eritilmesinde de faydalı. Sindirim üzerinde de (abartmamak kaydıyla) önemşi rolü var.

3 Limon Kabuğu Rendesi

Limon kabuğu rendesi, bazı yemeklerin lezzetini kendiliğinden farklılaştırır. Aynı zamanda susam yağı veya soya sosu gibi daha kuvvetli lezzetleri dengeleyebilir. Örneğin esmer pirinci haşlayın, tam ocaktan alırken bir tutam limon kabuğu rendesi atın ve şimdi deneyin bakalım. Smoothieler için ideal bir destektir.

4 Sarımsak

Bu güçlü lezzet arttırıcı, diş başına sadece dört kalori için etkileyici bir antioksidan destektir. Sarımsak, kavrulmuş sebzeleri kolaylıkla tatlandırmak için harika bir yoldur. İster taze ister kurutulmuş fark etmez sarımsak yemekte olayın açısını değiştirir. Brüksel lahanası, karnabahar, brokoli ve kabak gibi sebzelere ekleyin.

5 Zerdeçal

Zerdeçal ve içerdiği aktif bileşikler, beyin sağlığına ve bağışıklığa destek olduğu gibi, kilo alımından da kurtarır. Kökün üstünü sebze soyucu ile çıkarın, sonra doğrayın veya rendeleyin. Mango-havuç smoothie’si yaparken küçük bir zerdeçal kökünün yarısınıekleseniz hayat kurtarıcı içeceğiniz hazır. Ayrıca bir fincan pişmiş mercimek üzerine küçük bir zerdeçal kökünün yarısı (kabaca iki çay kaşığı) rendeleyin. Tuz da neymiş!

6 Biberiye

İyi bir kalsiyum, demir ve vitamin B-6 kaynağı olan biberiye, anti-aging ve kanser koruması ile birlikte sindirim ve beyin sağlığına destek olan antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

7 Kimyon

Çiçekli bir bitkinin öğütülmüş tohumlarından yapılan kimyon tozu farklı bir aromaya sahiptir. Bu aromalı baharat Güney Asya, Kuzey Afrika ve Latin Amerika da dahil olmak üzere dünya genelinde bir çok mutfaktaki yemekte sıklıkla kullanılır. Özellikle son zamanlarda tatlı patates üzerinde çok tercih ediliyor. Etler üzerinde çok etkili.

8 Dereotu

Dereotu, yüzyıllardır Asya tıbbında diyabet ve kardiyovasküler bozuklukları kontrol etmek ve yönetmek için kullanılmıştır. Örneğin yoğurda ekleyin ve midenizi rahatlatın. Ayrıca sandviçler ve pitalarda lezzetli bir destek mealzemesi olarak kullanabilirsiniz.

9 Tarhun

Ayçiçeği ailesinden yıllık bir bitki olan tarhun, meyan kökü benzeri bir aromaya sahiptir. Tarhun son zamanlarda özellikle zeytinyağlarına aroma vermek üzere çok fazla kullanılıyor. Salatalarda farklı bir tat arayanlara öneriyorum. Bir de ızgara balık üzerinde ilginç!

10 Maydanoz

Maydanoz sadece bir garnitür değil ki, bizim için artık her an her yerde tüketilen bir ot. Akdeniz’e özgü bitki, gaz tedavisinde çok rahatlatıcı. Aynı zamanda su tutma özelliğini gidermek için doğal bir diüretik gibi davranır. İki bardak taze maydanoz, iki çorba kaşığı ceviz, yarım fincan Parmesan peyniri (isteğe bağlı), yarım fincan zeytinyağı, iki çorba kaşığı limon suyu ve bir diş sarımsak ile harika bir ev yapımı pesto sos yapın ve tuz falan unutun.

11 Tütsülenmiş paprika

İsli kavrulmuş biber, (paprika) tahta dumanında kurutularak yapılır; bu da derin, dumanlı bir lezzet verir. Etlerin vazgeçilmezi bu baharatın her hali yenir! Özellikle haşlanmış sebzeler üzerinde harikalar yaratır. Direk yoğurdsa bile ekleseniz yenir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.