Toz alerjisi nasıl tedavi edilir?
Bahar aylarında polenler, kış aylarında ise ev tozları genelde alerji sahibi olanları rahatsız eder ve her mevsimin kendine has bir alerjisinin olduğu söylenebilir. Bu nedenle pek çok kişi farklı mevsimlerde burun akıntıları ve öksürükler yaşar. Bu problemin üstesinden gelebilmek için evde uygulanabilecek pek çok çözüm de mevcut.
Toz Alerjisine Ne Sebep Olur?
Toz alerjisi genelde evlerdeki akar denilen canlılardan kaynaklanır ancak bunun yanında hamam böcekleri, mantarlar, polenler ve hayvan tüyleri de alerjilere katkıda bulunurlar. Alerjilerin genel belirtileri arasında akan burun ve soğuk algınlığına benzer semptomlar bulunmaktadır.
En yaygın belirtileri kısaca listelemek gerekirse;
• Akan burun
• Burun çekme
• Kızarmış ve kaşınan gözler
• Kaşınmalar
• Öksürme ve hapşurma
• Nefes yetersizliği
• Göğüste daralma hissi
Ev akarlarından tamamen kurtulmak mümkün olmasa da alerjiye karşı yapılabilecek şeyleri listeledik.
Toz Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir
Öz Yağlar
Okaliptüs Öz Yağı
3-4 damla okaliptüs öz yağını difüzöre koyun ve buharını günde 1-2 defa koklayın. Bu yağın anti inflamatuvar ve yatıştırıcı etkileri alerjiye iyi gelecek ve tıkanmaları açacaktır.
Lavanta Öz Yağı
2-3 damla lavanta öz yağını difüzör ile günde bir defa koklayın. Anti-inflamatuvar ve analjezik özellikleri sayesinde solunum yolu bozukluklarının üstesinden gelebilmekte, yatıştırıcı etkisi sayesinde uykuya da katkıda bulunabilmektedir.
Bal
2 çay kaşığı balı doğrudan tüketin ve bunu günde 2 defa yapın. Kaliteli ve doğal ballarda bir miktar polen de bulunur ve bu poleni tüketmek, uzun vadede ona karşı daha az hassas olmanızı sağlayacaktır.
Hava Kurutucular
Hava kurutucu cihazlar tozu ve alerjileri engellerler. Zira hem akarlar hem de mantarlar nemli koşulları çok severler. Evin havasını biraz kurutmak bunlardan kurtulmanıza yardımcı olabilir.
Elma Sirkesi
2 çay kaşığı elma sirkesi ve 1 bardak sıcak suyu karıştırıp için. Bunu günde 2-3 defa yaparsanız elma sirkesinin anti-inflamatuvar özelliklerinden faydalanabilirsiniz. Ayrıca elma sirkesi mikrop karşıtıdır ve antihistaminik ilaçların yerine kullanılabilir.
Zerdeçal
Yarım çay kaşığı zerdeçalı bir bardak süte katın ve kaynatın. Biraz soğuduktan sonra içine bir miktar bal ve karabiber de katıp için. Günde iki defa içebilirsiniz. Zerdeçal altın rengi bir baharattır ve toz alerjisine çok iyi gelir. İçeriğindeki curcumin maddesi tıkanmaları açar ve aynı zamanda antihistaminik etki gösterir. Bakteri ve inflamasyon karşıtı olması alerjinizin enfeksiyona dönüşmesine de engel olur.
Aloe Vera
¼ bardak aloe vera suyunu günde iki defa içebilirsiniz. Aloe veranın inflamasyon karşıtı özellikleri ve analjezik yapısı alerji kaynaklı şişkinlik ve ağrılara son verecektir.
Tuz
Tuzlu suyu burnunuza çekmek ve sonra sümkürmek, işinize yarayacaktır ve günde 2-3 defa uygulanabilir. Zira tuzlu su tıkanmış burna iyi gelir ve inflamasyonların kontrol altına alınmasını sağlar.
Vitaminler
C vitamini iyi bir antioksidandır ve alerjilere karşı da ciddi etkiler gösterir. Sadece histaminlerin salgılanmasına engel olmaz, aynı zamanda onların daha kolay parçalanmasını sağlar. Zira histamin seviyelerindeki yükselme ekstrem alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir.
Narenciye meyveler ve yeşil yapraklı sebzeler C vitamini ihtiyacınızı büyük oranda karşılarlar. Ayrıca dilerseniz besin destekleri de alabilirsiniz ancak çok fazla C vitamini almak bulantı ve ishale sebep olabilir.
Nane Çayı
1 çay kaşığı kuru naneyi 1 bardak sıcak suya ekleyin ve biraz da bal ekleyin, sonrasında biraz soğutun. Bu içeceği günde 3 defa içebilirsiniz. Nane hem tıkanıklıkları açar hem de inflamasyonlara iyi gelir. Menthol adlı bir yağ barındırdığı için özellikle burun problemlerinize bir anda çözüm olacaktır.
Isırganotu Çayı
1 çay kaşığı kuru ısırganotu, bal ve sıcak suyu karıştırın ve beş dakika demlenmesini sağlayın. Günde 2-3 defa içebilirsiniz. Bu bitkinin antihistaminik özellikleri alerjiye sebep olan histaminleri salgılamanızı azaltacaktır. Ayrıca inflamasyonları kontrol altına alması sayesinde solunum yolu problemlerinin üstesinden gelmenize de yardımcı olacaktır.
Yeşil Çay
Günde bir kaç bardak yeşil çay içmeniz çeşitli alerjilere karşı fayda elde etmenizi sağlar. Yeşil çaydaki antioksidanlar toz alerjisi ve belirtilerine karşı yol almanızı sağlayacaktır.
Sade Yağ
Ülkemizde sade yağ veya ghee olarak tanınan yağın ¼ çay kaşığı kadar miktarı alerji krizlerinizin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Onu gün içerisinde ataklar geldiğinde tüketebilirsiniz.
Wasabi
¼ çay kaşığı ezilmiş wasabiyi alerji belirtileriniz ortaya çıktığında tüketebilirsiniz. Macun hali de tüketilebilir. Wasabideki bileşenler mukus akışını hızlandırır ve tıkanmaları açarlar, bu da alerji problemlerini ortadan kaldırır.
Ev Bitkileri
Evinize toz alerjisi ile mücadele eden bir kaç alerji dostu bitki de ekleyebilirsiniz. Dracena bitkisi alerjenleri yaprakları ile tutar ve bunun yanında bambu gibi bazı bitkiler de böcekleri uzak tutar, havayı temizlerler.
Önleyici Diğer Tedbirler
• Duvarlara halı kilim asmayın, özellikle yatak odasında
• Ev hayvanlarını yatak odasından uzak tutun
• Evin içini nemden arındırın
• Akar tutmayan yastık ve çarşaflar kullanın
• Klimanın filtresini temiz tutun
• Hamam böcekleri varsa onlardan kurtulun
• HEPA filtreli bir vakumlu süpürge kullanın