Tiroit Probleminiz Olduğunun 13 Göstergesi

Tiroit fonksiyonlarının düşük olması ya da diğer adıyla hipotiroidizm, her 8 kişiden biri kadın olmak üzere, ABD’de 20 milyon kişiyi etkiliyor. Tiroit yetmezliği o kadar fazla görülüyor ki, artık pek önem verilmeden tedavi ediliyor. Fakat gerçek şu ki, eğer tiroidiniz iyi çalışmıyorsa, vücudunuzdaki hiçbir şey de iyi çalışmaz. Her şeyi kontrol eden bu bez, boynumuzda bulunuyor ve sağlığımızın aklımıza gelmeyecek yanlarını etkiliyor. O yüzden biraz daha derine inip, tiroitle ilgili bir sorununuz olduğuna işaret eden belirtilere göz atalım. Dr. William Cole tarafından paylaşılan bu bilgileri,  sizlere sunuyoruz.

kemikler

  1. Zayıf kemikler

 

Eğer kemikleriniz zayıfsa, tiroidinizi kontrol ettirmenizde fayda var. Anormal tiroit fonksiyonları, kemiklerdeki mineral yoğunluğunu azaltabiliyor.

bagirsak

  1. Bağırsak problemleri

 

Tiroit yetmezliği, sağlıklı bir sindirimin temeli olan bağırsaklardaki hareketleri azaltabilir. Aynı zamanda, vücudunuzun besleyici maddeleri emme özelliğini de bozabilir. Sağlıklı tiroit fonksiyonları, bağırsak iltihaplarını azaltır. Buna karşılık işlevleri düşük olduğunda da, gastrit ülser ve bağırsak sızıntıları ile ilişkilendirilir.

 

  1. Cinsel dürtülerin düşük olması

 

Birçok insan cinsel dürtülerinin düşüklüğünü yaşlanmaya bağlasa da, bunun daha büyük hormonal problemlerin bir sonucu olabileceğini de göz ardı etmemek gerekiyor. Tiroit fonksiyonları, vücuttaki östrojen ve testosteronun metabolizmasını etkiler. Dolayısıyla tiroit yetmezliği hem kadınlarda hem erkeklerde düşük bir libidoya sebep olurken, erkeklerdeki ereksiyon sorunları ile de ilişkilendirilir.

 

  1. Kilo alma

 

Tiroit hormonlarınız düşük olduğunda, vücudunuzun yağları yok etmesi de azalıyor ve vücudunuz, kilo kaybına karşı dirençli olmaya başlıyor. Yıllar süren geçici diyetler ve spor salonundaki işkence gibi saatlerin altında, belki de başka bir sorun yatıyor. Yani kilo almanız bir sebep değil, başka bir rahatsızlığın sonucu olabilir. Kilo vermek için sağlıklı olmanız gerekiyor, tam tersi değil. Bu işin altında yatan hormonal sorunları çözerseniz, kilo verme de doğal olarak bunu takip edecektir.

 

  1. Düşük enerji

 

Hipotiroidizm, yağ yakma kapasitenizi düşürmesinin yanında, enerjinizi de azaltarak, kendinizi bitkin hissetmenize neden olan bir yorgunluğa yol açar.

 

  1. Kan şekeriyle ilgili sorunlar

 

Tiroit yetmezliği, vücudunuzun glukoz ya da kan şekeri emilimini sağlayan maddenin işlevini azaltır. Hücresel enerji kaynağı ATP’nin üretilebilmesi için, glukozun hücrelere düzgün bir şekilde gitmesi gerekir. Uyuşukluğa sebep olan glukoz metabolizmasının yanı sıra, tiroit yetmezliğinden muzdarip birçok insan, sanki kan şekerleri düşükmüş gibi kendilerini hipoglisemik hissederler. Hormonal işlev bozukluğunun bu kısır döngüsü, metabolik sendroma ve insülin direncine yol açabilir.

 

  1. Yüksek kolestrol ve trigliseridler

 

Yavaş işleyen tiroit hormonu seviyeleri, kolesterolün yok edilmesini yavaşlatır, bu da toplam kolesterol ve trigliseridlerde yükselmeye yol açar. Sadece yüksek kolesterol bile kalp krizi ve felç riskini artırırken, bir de trigliseridlerin buna eklenmesi, yüksek risk faktörünün göstergesidir.

 

  1. Adrenal yorgunluk

 

Hipotiroidizm, hipotalamus-hipofiz-böbrek üstü bezi (HPA) ekseninde gerilmeye yol açar. Hücrelere giden glukoz ve enerjinin olmaması durumunda, beyin-böbrek üstü bezi ekseni, daha fazla enerji bulmak amacıyla kortizol salgılar. Bu durum da, hormonal sağlığınızı olumsuz yönde etkileyerek, HPA ekseninde bozulmalara ya da adrenal yorgunluğa neden olur.

 

  1. Aşırı toksin yüklenmesi

 

Tiroit sağlığınızın yerinde olmaması, karaciğer ve safra kesesinin de iyi çalışmadığına işaret eder. Bu da, vücudunuzun toksinlerden kurtulma becerisini ciddi anlamda düşürür ve alkole bağlı olmayan karaciğer yağlanmasına sebep olur.

 

10. Östrojen dengesizlikleri

 

Östrojen, üç metabolit şeklinde gelir: östron (E1), östradiol (E2) ve östriol (E3). Östrojen dengesi, sağlığınız için hayati önem taşır. Tiroidiniz iyi çalışmadığında, östron ve metabolit oranınızın dengesi bozulabilir.

 

11. Beyinle ilgili sorunlar

 

Hipotiroidizm, sinir taşıcılarının zayıf ifadesi ve depresyon, anksiyete ve bipolar bozukluklar gibi ruhsal problemlerin artışıyla ilişkilendirilir. Bunun nedeni de, tiroit alıcı bölgelerinin büyük bir kısmının beyinde bulunmasıdır. 2014 yılında yapılan bir araştırmaya göre, depresyonla mücadele eden insanların tiroit dönüştürme bozukluğu riski daha yüksek oluyor.

12.Ani terleme ya da üşümeler

 

Tiroit hormonu seviyeleriniz düşük olduğunda bu durum, vücut sıcaklığınızın kontrolü üzerinde etkili oluyor. Bu da, sürekli üşümenize ya da geceleri terlemenize ve ani ateş basmalarına yol açıyor.

13. Saç dökülmesi

 

Metabolizmanızı ve besin maddelerinin emilimini tiroit belirlediği için, iyi çalışmadıkları zaman, saç dökülmelerine neden olabiliyorlar. Saç sağlığınızı geri kazanmak için, tiroit seviyelerinizin en uygun düzeyde olup olmadığını kontrol ettirin.

 

Peki neler yapmalısınız?

 

Tiroidin genel sağlığınız üzerindeki ciddi etkilerinden artık haberdarsınız. O yüzden, tiroidinizi kontrol ettirmek için doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

 

Eğer tiroit hormonu için ilaç kullanmanıza rağmen hala düşük tiroit belirtileri gösteriyorsanız, ilacınızın neden işe yaramadığını bulmaya çalışın.

 

İnsan vücudu birbirine bağlı sistemlerden oluştuğu için, bütün hormonal durumunuzu test ettikleri bir check-up testinden geçin.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.