Taurin sağlık açısından güvenli bir madde midir?
Taurin yabancı dilde kelime olarak boğa ile çok ilişkilendirilse de gerçekte pek de ilgili yok. Bir amino asit olan taurin, boğa ile ilgili değilse nedir?
Doğal taurin aslında et, balık ve sütten gelir ve başka sentetik takviyeleri olarak bulunur. Beyin, gözler, kalp ve kaslarda en bol olan glisine benzeyen taurin önemli bir amino asittir.
Taurin nedir?
Taurin veya 2-aminoetansülfonik asit, gerçekten boğa safrasından 1827’de izole edildi. Ancak günümüzde en sık olarak takviye formunda bulunur. Bunu bize enerji içecekleri getiriyor. Enerji içecekleri yüzünden son birkaç yılda acil servis ziyaretlerinin oranının iki katına çıktığını biliyor muydunuz? İçinde bir ton kafein bulunduğu artık bir sır değil. Bazı enerji içecekleri de taurin içerir.
Bununla birlikte, Avrupa Gıda Güvenliği’ne göre, çoğu enerji içeceğinde taurin yüksek seviyelerde kullanılıyor olmasına rağmen, günde 3,000 miligrama kadar destekleyici taurin tüketiminde “herhangi bir advers etki düzeyi” bulunmadığı görülüyor. Günde birden fazla kutu içecek tüketmediğiniz sürece, muhtemelen taurin alımınız sorun olmayacaktır. Yine de birçok enerji içeceğinin neden olacağı riskler göz önüne alındığında, toksinler ve önlemeniz gereken zararlı içerikler de bu gruba dahildir.
Taurin potansiyel olarak kalbi sağlıklı tutmaya, bir antioksidan olarak çalışmaya, sporcuların kaslarını daha iyi çalıştırmaya ve nörolojik rahatsızlığa sahip kişilere yardımcı olabilecek dinlendirici ve sakinleştirici etkiler yaratmaya yardımcı olur. Ama yine de rahatlatıcı etki ve enerji içecekleri birbirine uyuşmuyor. Muhtemelen, bu içeceklerden gelen enerji taurin değil, bir miktar kafein ve şekerden kaynaklanmaktadır.
Ancak sorumuz hala devam ediyor: Enerji içecekleri güvenli mi? Son zamanlarda, aşırı dozda kafeinden hayatını kaybeden gençleri duyunca çok üzülüyorum. Büyük miktarlarda kafein aritmiye neden oluyor. Bu olduğunda, kalp ya çok hızlı, çok yavaş ya da hatalı olarak atıyor. Bu da ölümcül durumlara yol açabiliyor. Bir de enerji içeceklerini alkol ile alanlar var ki gerçekten inanılmaz, adeta intihar!
Kısaca, hayır, enerji içeceği sizin için iyi değil, ister taurin içersin isterse içermesin. Fakat bu, vücutta yararlı ve doğal olarak ortaya çıkan taurinin tamamen boşaltılması anlamına da gelmez. Peki, taurin ne için faydalı? Hadi birlikte bakalım.
Taurinin Faydaları Nelerdir?
1. Kardiyovasküler Hastalıkların Azalmasına Yardım Eder.
Çalışmalar, taurinin kardiyovasküler hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Bunu kan basıncını ve iltihabı azaltarak yapar. Bazı kanıtlar, taurinin kalbin sol ventrikülünün işlevini geliştirdiğini ve sinir sistemini yatıştırdığını gösterir.
Araştırmalar taurinin, daha iyi fiziksel fonksiyonu destekleme, egzersiz sonrası ortaya çıkabilecek kardiyovasküler riskleri azaltma ve kalp yetmezliği hastaları ile ilişkili problemleri geliştirme kabiliyetine sahip olduğunu gösteriyor. Daha fazla çalışma yapılması gerektiği halde, kalp rahatsızlığı olan herkes için umut vaat ediyor.
2. Parkinson’un Yan Etkilerini Azaltmaya Yardım Eder.
Çalışmalar, taurinin beyin hücreleri rejenerasyonunda yardımcı olabilir. Testler, Parkinson hastalarında az miktarda taurin ortaya çıkardı. Yapılan araştırmaya göre taurin, kök hücreleri uyararak ve nöronların ömrünü uzatarak beyin hücrelerinin büyümesini arttırma yeteneğine sahiptir. Ayrıca, yeni beyin hücrelerinin hafızadan sorumlu olan beynin parçası olan hipokampusta, taurin dolu gıdalar ve takviyelerin yardımıyla büyüyebileceğini öğrendik. Beyni güçlendirme açısından glisin ile iyi çalışıyor gibi görünüyor.
3. Metabolik Sendromu Azaltır.
Obezite, yüksek tansiyon, insülin direnci, yüksek trigliseritler ve düşük HDL seviyeleri nedeniyle kalp hastalığı, felç, diyabet, böbrek hastalığı, kanser ve diğer sağlık sorunları için risk altındaysanız, metabolik sendromunuz olabilir.
Food & Function dergisinde yayınlanan bir derlemede, metabolik sendromla mücadele taurinin gücünün ne olduğunu öğrenmek istedim. Araştırmacılar, hem insan hem de hayvan çalışmalarını analiz ettikten sonra, “metabolik sendroma karşı etkin bir etki”ye sahip olduğunu bulmuştur; buna, obezitenin önlenmesi için trigliseridlerin düşürülmesi, glukoz metabolizmasını düzenleyen insülin direncinin geliştirilmesi, diyetle indüklenen hiperkolesteroleminin önlenmesi için kolestrolün düşürülmesi de dahildir
4. Periodontal Hastalığı Olan Hastalara Yardım Eder.
Taurin bir antioksidandır. Vücuttaki serbest radikallerin oksidatif strese neden olan herhangi bir şeyle savaşmasına yardımcı olabileceği anlamına gelir. Periodontal hastalığı olanlar, taurinin kronik periodontitisli hastaların iyileşme sürecine yardımcı olup olmadığını anlamak için belirli bir süre gözlenmiştir. Verilere göre taurin, lipid peroksidasyon ürünleri ve antioksidan enzim düzeylerini arttırdı. Bu nedenle iyileşme süreci ilerledi.
5. Atletik Performansı Arttırır.
Taurine atletik performansı arttırdığını iddia ediyor. İskoçya’daki Stirling Üniversitesi’ndeki Sağlık ve Egzersiz Bilimleri Araştırma Grubu tarafından yürütülen bir araştırma, orta dozda koşucuların taurin tüketimi öncesinde ve sonrasındaki durumları değerlendirildi. Deneklerin yüzde doksanında performansı birkaç saniye yükseltti. Sporcular koşmadan iki saat önce 1.000 miligram taurin içti ve bu takviye solunum sistemi, kalp atış hızı veya kan laktat seviyelerini etkilemedi. Sonuçlara göre, zaman denemesinde sporcuların performansına taurinin yardımcı olduğu yüzde 99.3 oranında bir olasılık mevcut. Bununla birlikte, diğer araştırmalar farklı sonuçlar verdi. Journal of Strength and Conditioning Research dergisinde yayınlanan araştırmada 15 koşucu koşu bandında kafein ve taurin içeren çeşitli enerji içecekleri tüketerek 15 dakika süreyle koşu bandı üzerinde çalıştı. Çalışmalardan sonra araştırmacılar, “Bulgular, bu çalışmanın koşulları altında herhangi bir performans avantajı olmadığını göstermektedir. Bununla birlikte, sistolik kan basıncında belirgin bir artış olduğu görülüyor “ şeklinde açıklama yaptı.
Açıkçası daha ileri seviyede araştırmalara ihtiyaç var, ancak taurinin doğru koşullar altında atletik performansı geliştirebileceğine dair kanıt olduğu da görünüyor.
Taurin İçeren Besinler Nelerdir?
FDA’ya göre, sağlıklı yetişkinler sistein ve metionin gibi kükürt içeren amino asitlerden taurin sentezleyebiliyor. Bu, taurini şartlı olarak gerekli bir besin maddesi yapar, ancak yenidoğanlar ve bazı hastalık durumlarına sahip olanlar için ekstra takviye gerektirebilir.
Taurin doğal olarak et ve süt ürünlerinde bulunur; bu, dengeli bir şekilde besleniyorsanız, muhtemelen ihtiyacınız olan her şeyi alırsınız demektir.
Hem sebze hem de et yiyenler için, beslenmeden günde 9 ila 400 miligram arasında taurin alındığı tahmin edilmektedir. Laktoz-avo-vejetaryen beslenme yapanlar için günde yaklaşık 17 miligram olduğu tahmin edilirken, vegan beslenme sıfır seviyesinde taurin içeriyor.
İşte taurin içeren besinler:
• Kırmızı et ve tavuk — 11 – 306 milligram/100 gram taze et
• Deniz ürünleri — 11 – 827 milligram/100 gram taze et
• Süt ürünleri — 2 – 8 milligram/100 millilitre
• Anne sütü, bebek sütü formülleri — 4 – 7 milligram/100 millilitre
Ek formda alınması için ise günde 3,000 mg’a kadar olan taurin güvenlidir. Bununla birlikte, bunu da doğrulamak için daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir. Ek olarak, vücudunuz böbrekler yoluyla fazla miktarda taurin salgılayacak, ancak böbrekler üzerinde böbrek yetmezliği ile uğraşan herkes için, doktorunuzla görüşecek bir şey olmaktan öteye daha fazla çalışma getirebilir.