Tarçın İle Daha İyi Öğrenmek Mümkün!

Tarçın, dünya çapında milyonlarca insanın favori baharatı. Bununla beraber tarçın birçok sağlıklı bileşen içerir. Yakın tarihli bir araştırmada, tarçın tüketiminden sonra (zayıf öğrenciler olduğu söylenen) farelerin öğrenme yetenekleri geliştirildi. Rush’daki Nöroloji Profesörü Floyd A. Davis ve doktora ve araştırmacılardan Kalipada Pahan‘a göre, tarçın zayıf öğrencileri iyi öğrenenlere dönüştürmek için en kolay ve belki de en güvenli yoldur.

Yeni Keşif, Kötü Öğrenme Nedenini Açıklayabilir!

Araştırmacılar, belleğin depolanması, organizasyonu ve oluşumundan sorumlu beynin parçası olan hipokampüsün protein içerdiğini keşfetti. Zayıf öğrenciler için öğrenme ve bellekte önemli bir rol oynayan daha az CREB proteini bulundu. Bu öğrencilerde, GABAA reseptörünün veya GABRA5 proteinlerinin alfa5 alt birimi büyük miktarlarda bulunmuştur. GABAA reseptörleri, beyne bağlı tonik inhibisyon iletkenliği üretmek için çalışırlar.

Tarçın Öğrenmeyi Nasıl Geliştirir?

Araştırmacılar, söz konusu fareleri tarçınla besledikten sonra, öğrenimlerinin arttığını fark ettiler. Tarçın tüketilmesinden sonra, hafıza ve öğrenme ile ilişkili proteinler değişti, böylece baharatı sodyum benzoat diye bir ürün haline getirdi. Sodyum Benzoat, beyin hasarı tedavisinde kullanılır. Sodyum benzoat, CREB’yi arttırdı ve hipokampal nöronların yeteneğini optimize etmek için GABRA5’i düşürdü. Bu, artan öğrenme ve hafıza geliştirme ile sonuçlandı.

Söz konusu fareler, araştırmacılar tarafından 20 delikli bir labirentte 48 saat boyunca eğitildi. Deney, farelerin hedef deliğini nasıl bulacaklarını öğrenmelerine odaklandı. Phan’a göre, farelerin beslenmesinden 1 ay sonra tarçın zayıf öğrenme kabiliyetine sahip farelerin beyinlerinde oluşan anatomik, biyokimyasal ve hücresel değişikliklerin tedavisinde ve tersine çevrilmesinde başarılı olduğu kanıtlandı. Testin sonucunda zayıf öğrenci sayılan fareler öğrenmeyi ve hafızayı geliştirdiler ve iyi öğrenenler değişmeden kaldı. İnsanlar arasında eğitim performansı söz konusu olduğunda, bireylerin öğrenme eğrisi dünya çapında farklıdır. Tarçın kullanılması, öğrenme güçlüğü çekenlere potansiyel olarak yardımcı olabilir. Phan, “Öğrenme ve eğitim performansındaki bireysel farklılık küresel bir sorundur ve bu yaklaşımı zayıf öğrencilerde daha fazla test etmeye ihtiyacımız var” Bu sonuçlar zayıf öğrenen öğrencilerde tekrarlanırsa, olağanüstü bir ilerleme olur “dedi. Tüm tarçınların aynı olmadığı unutulmamalıdır. Seylan gibi bazı tarçın biçimleri saftır. Bununla birlikte, Çin tarçın, karaciğer hasarına katkıda bulunabilecek bir madde içerir.

Tarçın Parkinson hastalığına karşı da yardımcı olabilir

Tarçın Pahan’ın araştırması için oldukça büyük bir yer kaplamıştır. O ve meslektaşları daha önce tarçının, Parkinson hastalığına sahip farelerin beyinindeki değişiklikleri tersine çevirebildiklerini belirttiler.

Araştırmacılar, Birleşik Devletlerde yaygın olarak bulunan iki büyük tarçın türünü kullanmıştır. Çin tarçın (Cinnamon cassia) ve orijinal Seylan tarçını. Bu iki türün daha saf olduğunu tanımlamak için kütle spektrometrik analiz kullandılar. Pahan, “Tarçının her iki türü de sodyum benzoata metabolize olmasına rağmen Seylan tarçınının Çin tarçınından çok daha saf olduğunu gördük. Çünkü tarçın hepatotoksik (karaciğer zarar veren) bir molekül olan kumarin içermekte” dedi. Tarçın ve öğrenme yeteneği çalışması Ulusal Sağlık Enstitüleri, ABD Gaziler İşleri Bakanlığı ve Alzheimer Birliği’nden hibeler tarafından desteklendi.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.