Takma Kirpik Sağlıklı mı, Değil mi?
Hepimiz, Türkan Şoray gibi uzun, kıvrık ve dolgun kirpiklere sahip olmak istiyoruz. Ama ya istediğimiz etkiyi yaratan bir maskara bulamıyoruz ya da hangi maskarayı kullanırsak kullanalım istediğimiz sonucu vermiyor. İşte bu durumda takma kirpikler ya da kalıcı kirpikler bize Tanrının bir hediyesi diye düşünüyoruz.
Ama maalesef, bu takma kirpik uygulamaları uzun ve zorlu bir süreci içeriyor. Bu sahte kirpiklerle doğal görünümü yakalamak için tüm uzantılar gerçek kirpiklere birer birer yapıştırılıyor. Bir de bunları çıkartmak isterseniz! Aslında bundan hiç bahsetmemekte fayda var. Zira dayanılmaz olabilir.
Peki, yine de taktırmak isteyenler için soruyorum, bunlar güvenli mi? Sahtelerle gerçeği ayırt etmek için uzmanlarla görüştüm, sizin için bilgi aldım. Ama baştan söyleyeyim, sonuçlar beni şaşırttı.
İddia 1: Doğal, gerçek yapıdaki takma kirpikler, kendi kirpiklerinizi de korur!
Gerçek: Takma kirpikler, genellikle güvenlidir, ancak kesin olarak sağlıklıdır diyemeyiz.
Uzmanlar; kirpiklerin iyi eğitimli, deneyimli, donanımlı bir kişi tarafından steril ekipman ve kimyasal içermeyen yapıştırıcı ile uygulanıyorsa, genellikle güvenlidir diyor. Bu konuda çok büyük endişeler duyulmuyor. Bazı güzellik merkezlerinde ise kimyasal tutkal kullanılır, ki bu da tahriş edici olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bir de bu işlemi tecrübesiz kişiler yaparsa yapışkanı göz yüzeyine sürüp korneaya zarar verme riski ortaya çıkıyor.
Bu yapıştırıcı aynı zamanda kirpiklerin arkasında açılan meibom bezlerini tıkayarak, tedavisi zor ve aylar boyu süren izlere ve şişliklere neden olabilir.
Nitekim, 2012 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmada, kirpik taktırma sonrasında tahrişten şikayet eden 107 kadının, yapışkan veya çıkarıcı maddeler nedeniyle keratokonjonktivit (kuruluktan kaynaklı sonra göz iltihabı) ve 42 tanesinin de alerjik blefarit (göz kapağı iltihabı) sorunlarını yaşadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle bu tür uygulamaların tahriş riski var olduğu ve bunun oldukça yüksek olduğunun altını çizmekte fayda var.
Bu sebeple ille de kirpik taktırmak isteyenlerdenseniz, öncelikle alanında uzman ve deneyimli kişilerin çalıştığı kurumları tercih edin ve nasıl bir yapıştırıcı kullandıklarını mutlaka kontrol edin, araştırın.
İddia 2: Kirpik taktırdıktan sonraki 50 yıl boyunca her hangi bir sorun yaşamadan bu kirpikleri kullanabilirsiniz.
Gerçek: Takma kirpikler, ne kadar kısa süre sizde kalır ve ne kadar sık aralıklarla değiştirebilirseniz aslında o kadar iyidir. Bu bakımdan bu yapay kirpikler ne kadar kısa ömürlü olursa, o kadar sağlıklı olur.
Uzmanlar; bu takma kirpikler çok uzun süre kaldığında bakteri oluşturmaya uygun ortam oluştuğunun altını çiziyorlar. Bazıları kirpiklerin daha uzun süre dayanmalarını istedikleri için kirpikleri iyice temizleyemiyorlar bile. Bu durumda kirpiklerin bakteri barındırması, bundan dolayı da mantar enfeksiyonlarının oluşması kaçınılmazdır.
Ancak bu takma kirpikleri kullanmak için en güvenli ve en doğru zaman aralığının hangisi olduğuna dair kesin bir araştırma verisi yok. Aynı bağlamda uzmanlar, kirpiklerin uygulandığı bölgenin nefes alması için kirpik uzatma uygulamaları arasında haftada bir ara vermenin ve bu ara döneminde kirpiklerin de iyice temizlenmesinin önemine dikkat çekiyorlar.
İddia 3: Yeni kirpik oluşumu için, eskilerinin dökülmesini gerektiren bir döngü vardır. Bu bakımdan kirpiklerinizin dökülmeye başlamasının sebebi takma kirpik kullanımı değildir.
Gerçek: Takma kirpikleriniz, aslında doğal kirpiklerinizin düşmesine neden olabilir.
Uzmanlar, takma kirpikler takılınca doğal kirpiklerinizin aşağı doğru çekileceğini, zira üzerlerinde bir ağırlık oluşacağını belirtiyorlar. İşte bu sebeple de kirpikleriniz normalden çok daha hızlı dökülebilir. Ayrıca kirpikler çıkarılırken de belli bir çekme uygulanacağından yine doğal kirpikleriniz düşebilir. Bir de ilk zamanlarda bu kirpiklere alışmanız, onların kullanımı konusunda acemilik yaşamanızdan kaynaklı da kirpik dökülmesi sorunu yaşayabilirsiniz. Bunun için sizlere tavsiyem, “kirpiklerinizle fazla oynamayın”, şeklinde olacaktır.
Genel çıkarım
- Takma kirpikler uzmanlar tarafından ve uygun yapıştırıcı ile uygulandığında güvenlidir.
- Steril ekipmanlar kullanıldığından emin olun.
- Çıkarırken onları çekmemeye özen göstererek makyaj temizleme mendiliyle çok nazikçe çıkarmaya çalışın.
- Takma kirpiklerinizi çok uzun süre kullanmamaya özen gösterin. Uygulamalar arasında mola verin.