Sürekli yorgun olmanızın nedenleri ve bunu değiştirmenin yolları
Nedensiz bir şekilde sürekli yorgun musunuz? Bitkin ve bunalmış mı hissediyorsunuz? Adrenal yorgunluktan mustarip olabilirsiniz. Adrenal yorgunluk, böbreküstü bezleriniz stresle uygun bir şekilde baş edemediğinde ortaya çıkar. Fakat bu durumu aşmanız için yapabileceğiniz birkaç şey var.
İş yerinin talepleri, ailevi sorumluluklar, şehrin telaşlı koşuşturması ve teknoloji güdümlü toplum, bizi sürekli bir stres kuşatması altında bırakıyor. Böbrek üstü bezleri tarafından harekete geçirilen ‘savaş ya da kaç’ stres tepkisi, şimdiye kadar tür olarak hayatta kalmamızı sağlamış olsa da, uzun süreli stres, ister fiziksel ister duygusal ya da psikolojik olsun, böbrek üstü bezlerini bitap düşürür ve bu da, uykusuzluk, asabiyet ve yorgunluk yapar. Böbrek üstü bezlerimiz sürekli olarak kortizol salgılamak zorunda kalırsa, eninde sonunda iş göremez hale gelir. Vücudumuz, kapasitesinin altında çalışan böbrek üstü bezlerinin işlevlerini telafi etmek için elinden geleni yapsa da, bu çabası metabolizma, kardiyovasküler sistem, cinsel dürtüler, hatta uyku pahasına gerçekleşir.
Araştırmacılara göre uyku bozuklukları, uyarılmayı sağlayan stres hormonu kortizolun artan duyarlılığı ile doğrudan ilişkilidir. Kortizol uyarıcıdır; yani bizi harekete geçirir, uyandırır ve stres kaynağı kaybolsa bile tetikte kalmamıza neden olur. Maalesef, uzun süreli stres dönemleri yaşadığımızda,kortizol seviyemiz yüksekte seyretmeye devam eder ve her bir böbreğin üzerinde duran piramit şeklindeki böbrek üstü bezlerimiz de, kendine gelebilme fırsatı bulamaz.
Sürekli olarak gece uykumuzdan mahrum olursak, 24 saatlik ritmimiz de kesintiye uğrar. Bu da, iştahımız ve ruh halimize hakim olan serotonin ve melatonin hormonlarını olumsuz yönde etkiler. Başka bir deyişle, stres, kortizol dengelerimizle oynayarak bizi sadece tedirgin yapmaz; aynı zamanda fazla iştah, obezite ve kan şekeri dengesizliklerine neden olur. Bütün bunlar da ruh durumumuzu olumsuz etkiler.
Stres, uykusuzluk, kötü beslenme ve ani ruh değişikliklerinin yarattığı bir kısır döngü içindeyseniz, günlük rutininize katarak bu döngüyü kırabileceğiniz birkaç öneri verelim:
- Kahvaltı edin
Dikkatinizi artırmak ve kan şekerinizi istikrarlı tutmak için, her sabah yüksek lifli ve proteinli bir kahvaltı yapın.
- Düzenli olarak yiyin
Besleyici bir kahvaltıdan sonra yakaladığınız ivmeyi devam ettirmek oldukça önemli. Öğün atlamak, asabiyet ve ruh hali değişimlerine neden olur, çünkü kan şekerinde dalgalanmalara yol açar. Gün içinde, iyi dengelenmiş beş küçük öğün yemeye çalışır.
- Abur cuburu unutun
Aşırı işlenmiş gıdaları beslenme alışkanlığınızdan çıkarın. Bunun içine şekerli atıştırmalıklar, derin yağda pişmiş yiyecekler, işlemden geçmiş etler ve içinde koruyucu, renklendirici ve tatlandırıcı gibi ajanlar olan paketlenmiş gıdalar giriyor. Bu ürünler, bedeninizi, sağlıklı böbrek üstü bezi fonksiyonlarını destekleyici ve vücudun ihtiyaç duyduğu besin maddelerinden mahrum eder. Böbrek üstü bezlerimiz, koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan çinko, manganez, C vitamini ve B vitaminine ihtiyaç duyar.
- Uyarıcılardan uzak durun
Gergin ve yorgun olmanıza neden olan kafeine güle güle deyin. Kendinizi kahve, çay, gazoz ve enerji içecekleriyle desteklediğinizde, nihayetinde kaçınılmaz bir şekilde enerjiniz düşer. Bu sürdürülemez biçimdeki enerji, böbrek üstü bezlerinizi aşırı uyarır. Ayrıca vücudunuza gereksiz bir şekilde şeker ve kalori yüklemesi yaparlar.
- Bitkilerden yardım alın
Maca bitkisi, ashwaganda (kış kirazı) ve altın kök gibi dengeleyici bitkiler vücudunuzun stres ve yorgunlukla baş etmesine yardımcı olur. Bu bitkilerin tam olarak hangi dozlarda alınması gerektiğini öğrenmek istiyorsanız, bir uzmana danışın.
- Rahatlayın
Eğer uyumadan önce haberleri izlemek ya da amaçsızca internette dolanmak gibi bir rutininiz varsa, bunu tekrar gözden geçirmenizde yarar var. Vücudunuzla birlikte zihninizin de rahatlaması için, bütün elektrikli cihazlarınızı kapatın ve rahatlatıcı bir banyo ya da yoga yapın.