Stresi Yoga ile Yenin
Hayatımızda başımıza gelen durumlara karşı hazırlıklı ve güçlü hissetmediğimizde, bu durumlar bizde endişe, sıkıntı, saldırganlık, depresyon gibi kontrol edilemeyen duygusal dalgalanmalar yaratır, Baskılanmış stres ruhsal ve zihinsel rahatsızlıklara ve psikiyatrik problemlere yol açabilir.
Dünya sağlık örgütüne göre sağlık; Sağlık, fiziksel, duygusal, sosyal ve ruhsal seviyelerde tam bir iyilik halidir. Yani sağlık, hastalık olmaması hali değildir.’’ Bütünsel şifa inancında eğitim almış ve senelerdir insanları bu şekilde iyileştiren biri olarak ben de buna inanmaktayım. Dünya üzerinde modern dediğimiz insan türünün her geçen gün daha fazla duygusal problemler, depresyon , anksiyete ( kaygı) ve stres nedenyile tonlarca ilaç kullandığını düşünürsek, olayın çok da azımsanmayacak bir durumda olduğunu söyleyebiliriz. Zaten benim de eğitimini aldığım Oriental Medicine yani Çin Tıbbı ve diğer ezoterik Doğu metotlarında da stres uyumsuz olarak ele alınır. Yani kişinin ruhunun bedeniyle uyuşmaması sonucu stres ortaya çıkar.
Stres ise hayatımızın her döneminde karşılaşacağımız bir olgu, onu anlamalı ve hayatımızın içinde stresi nasıl dönüştüreceğimize bakmalıyız.
Stres Belirtileri
Stres bedenimizde farklı boyutlarda farklı etki eder. Fiziksel, zihinsel, ruhsal boyutta stresin duygusal ve davranışsal etkilerini aşağıdaki gibi belirtebiliriz.
konsantrasyon bozukluğu, unutkanlık, düşünce karışıklığı, karar vermede zorluk, ruh hali değişiklikleri, öfke patlamaları, öz güven eksikliği, aşırı şüphecilik, kontrolsüz ve aşırı duygusallık, aşırı karamsarlık, kaderi reddetme, boşluk hissi, hayatın anlamını sorgulama, hayat amacını ve dünyadaki yönünü kaybetme hissi , aşırı umutsuz ve çaresiz bir ruh hali duygusal ve ruhsal boyutta tezahür edebilir. kan basıncının artışı, kaslardaki aşırı gerilime bağlı olarak artan ağrılar: baş ağrısı, boyun, omuz ve sırt ağrıları, aşırı veya az uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme, kronik yorgunluk
İşte ve sosyal aktivitelerde ilgi kaybı ve sorumsuz davranışlar. İşe geç kalma gibi. Keyif verici maddelere aşırı düşkünlük, asosyallik ve aşırı güvensiz tavırlar, kişinin kendini aileden ve arkadaşlardan soyutlaması, cinsel sorunlar, kavgacı davranışlarla da davranışsal boyutta stres kendini gösterir.
İşte burada meditasyon ve yoga devreye girer. Yoga nefesleriyle ;
- Yavaş ve ritmik bir solunum (prana) ile kolay duruşlar (asanalar) la fiziksel ve zihinsel sakinleşme ve içe dönme sağlanır.
- Yine yogadaki birazdan bahsedeceğim derin nefeslerin sağladığı ie dönüş tekniği ile derinlerde yerleşmiş olan stresten kurtulacak zihinsel güven hali sağlanır. (meditasyon)
- Derin gevşeme tekniği ile dinlenerek kişiye zihinsel sakinleşme sağlanır.