Stres alerji belirtilerini kötüleştirir mi?

Yaşam kalitenizi iyileştirmek ve potansiyel olarak alerji semptomlarını hafifletmek için yaşadığınız stresi azaltmayı deneyin.

Bahar alerjisi stresli bir iştir. Sulu gözlerle, burun akıntısı, hapşırma, öksürme veya boğaz ağrısıyla başa çıkarken, her gün bir işkenceye dönebilir ve gününüzün nasıl geçeceğini alerji belirler. Harvard’a bağlı Massachusetts Eye ve Ear Infirmary’da kulak, burun ve boğaz uzmanı Dr. Ahmad Sedaghat “İlk belirti, yaşam kalitesinin azalmasıdır. Bu, doğal olarak hastalar ve aileleri üzerinde strese neden olabilir” diyor.

Etkisi her iki yön için de geçerlidir: Sadece alerjiler strese neden olmaz, aynı zamanda stres de alerjileri daha kötüleştirebilir.

Alerjik Reaksiyonu Anlamak


Şiddetli alerjiler, aşırı derecede aktif bir bağışıklık sisteminin sonucudur; ağaç ya da bitki poleni gibi zararsız yabancı maddelere karşı tehlikeli bir tehditmiş gibi tepki verir. Alerjiye neden olan maddeler “alerjenler” olarak adlandırılır.

Alerjiniz varsa, küçük polen partikülleri veya diğer alerjenlerle dolu havayı içiniz çekerken, burundaki bağışıklık sistemi hücreleri, alerji belirtilerini tetikleyen ve savaşmak için daha fazla bağışıklık sistemi hücresi alan kimyasalları serbest bırakır. Bağışıklık sisteminizin verdiği savaş ne kadar büyükse, hissedeceğiniz belirtiler de aslında o kadar kötüdür.

Stres ve Alerjiler

Herhangi bir nedenle stresli hissetmek de alerjiyi etkileyebilir. Bir etki psikolojiktir. Stres, sahip olduğumuz herhangi bir semptom için duygusal reaksiyonumuzu güçlendirir. Dr. Sedaghat, stresin alerji belirtilerinden rahatsız olma durumunuzu yoğunlaştırabileceğini söylüyor. Dr. Sedaghat, “İnsanlar stres altındayken, sağlıkları da dahil olmak üzere hiçbir şeyin iyi gitmediğini hissedebilirler.” diyor.

Stresin alerjiler üzerindeki diğer etkisi fizikseldir. Sedaghat, “Stres alerjik cevabı daha da kötüleştirebilir” diyor. “Nedenini tam olarak bilmiyoruz, ancak stres hormonlarının alerjenlere karşı zaten abartılı olan bağışıklık sistemi tepkisini artırabileceğini düşünüyoruz.” Başka bir deyişle, herhangi bir nedenle stresli hissediyorsanız, kendinizi normalden daha kötü alerji belirtileriyle karşı karşıya hissedebilirsiniz.

Stres Neden Bu Kadar Fiziksel?

Strese tepki, vücudun bizi güvende tutma şeklidir. Beyin tehlike duyduğunda, stres hormonlarının salınması için adrenal bezleri uyarır. Bu, kalbinizin sıkışmasına, kan basıncının yükselmesine ve kan damarlarının beyninize ve kaslarınıza daha fazla kan göndermeye çalışırken daralmasına neden olur. Stres, nefesinizi, kaslarınıza oksijen ulaştırmak için hızlandırır ve enerjinizi artırmak için kan dolaşımına yağ ve şeker gönderir.

Stres cevabı kısa vadede faydalıdır; zor bir durumdan geçmenizi sağlar. Ama zamanla yani uzun vadede depresyon, anksiyete, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, mide yanması ve diğer birçok sağlık sorunları dahil alerjinin kötüleşmesine katkıda bulunabilir.

Alerjiler Hakkında Ne Yapılmalı?

Alerji tedavisi tipik olarak mometazon furoat (Nasonex) veya flutikazon propionat (Flonase) gibi kortikosteroid burun spreyi kullanarak yapılır.

Spreyler, alerji semptomlarını tetikleyen inflamatuar kimyasalların akışını durdurmaya yardımcı olur. Semptomlar bir haftalık ve günlük kullanımla iyileşmeye başlamalıdır, ancak spreylerin tam fayda sağlaması için üç hafta gerekebilir.

Bir başka yaygın alerji ilacı, antihistaminiklerdir. Alerjik reaksiyonlarda yer alan bir vücut kimyasalı olan histaminin etkilerini ortadan kaldırır. Fakat bazı antihistaminikler (difenhidramin gibi) uyuşukluğa neden olabilir ve düşme riskini artırabilir. Dr. Sedaghat, yaşlı yetişkinler için en güvenli antihistamin seçeneklerinin, azelastin (Astelin) ve olopatadin (Patanase) gibi reçeteli antihistaminik spreyler olduğunu söylüyor. Bunlar, uyuşukluk etkilerini en aza indirirken, semptomları önlemeye yardımcı olabilir.

Dr. Sedaghat, gözlerde sulanmayı önlemek için, reçete ile kullanılabilir antihistaminik sınıfının içinde bulunan ketotifen (Zaditor) ve olopatadine (Patanol) önerir.

Alerji İle Savaşmak İçin Diğer Araçlar

Alerji yönetimi ayrıca polen maruziyetini önlemeye yönelik stratejiler içermelidir. Bu, pencerelerin kapalı tutulmasını, bahçe işleri için bir maske takmayı, polen seviyeleri yüksek olduğunda dışarı çıkmaktan kaçınmayı ve klima kanalları ve filtrelerini temizlemeyi gerektirebilir.

Başka önemli bir araç: Stresi azaltmaktır. Dr. Sedaghat, “Stres düzeylerini ve psikolojik stresi azalttığınızda, yaşam kalitenizin, sadece alerji tedavisi uygulanmasından çok daha fazla, iyileştiğini hissedeceksiniz” diyor.

Dr. Sedaghat, “Henüz net olmasa da, stresi azaltmak doğrudan fiziksel alerji semptomları azaltabilir, ancak iltihaplı hastalıklar söz konusu olduğunda bir zihin-beden bağlantısı var gibi görünüyor. Yani stresi azaltmak, stres hormonu seviyelerinin de aşağı inmesine neden olur diyor ve ekliyor: “Bu nedenle aşırı alerjik reaksiyon da giderek düşüyor.”

Stresi Azaltmak İçin İpuçları

Egzersiz ile stresi azaltabilirsiniz ve bir gevşeme yanıtı olarak; fiziksel olarak efor sarf etmek, kan basıncını, kalp atış hızını, solunum hızını, oksijen tüketimini, adrenalin seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, stres hormonu ve kortizol seviyelerini de düzenler.

Gevşeme yanıtını ortaya çıkarmanın; meditasyon, yol gösterici görüntüler, yoga, tai-chi ve derin nefes egzersizleri gibi birçok yolu vardır. Dr. Sedaghat, stres azaltmanın alerjiyi tedavi etmenin bir numaralı yolu olmadığını, ancak yine de önemli bir adım olabileceğini söylüyor. “Stresi, her türlü hastalığınıza katkıda bulunan bir faktör olarak düşünün” diyor ve ekliyor: “Bu anlamda, alerjileri tedavi etmek için psikolojik stresi hafifletmenin yollarını bulmak önemlidir.”

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.