Soğuk algınlığı ile mücadele için sizi şaşırtacak 7 besin

Akan bir burun, tıkanma, yanan boğaz, hapşurma. Evet, soğuk algınlığı olduğunu fark etmişsinizdir. Soğuk algınlığının semptomları her ne kadar değişim gösterebilse ve baş ağrısı, ateş ile kendini ortaya koyabilse de, tüm solunum yolu enfeksiyonları adetleri 200’ü bulan farklı virüs tipleri tarafından yaratılıyorlar. Bu kadar çok virüsün fırsat kolladığını dikkate alırsak, zayıf bağışıklık sisteminin onlara bu fırsatı verdiğini söyleyebiliriz. Bu nedenle soğuk algınlığına karşı gelmenizi sağlayacak sihirli bir gıda yok ancak onu önlemekte veya tedavisinde size yardımcı olacak pek çok besin var.

Sardalya

Bu yağlı balık, omega-3 yağları bakımından zengindir ve araştırmalar bu yağın kalp hastalıkları ile ödemleri azalttığını gösteriyorlar. Lökosit Biyolojisi adlı bir yayındaki araştırmada, omega-3 yağlarının bağışıklık sistemini de bağışıklık sistemi hücrelerini güçlendirerek kuvvetlendirdiği ortaya çıkmış durumda. Sardalya ise omega-3 bakımından en zengin balıklar arasında bulunuyor. Ayrıca içerisinde bağışıklık sistemini destekleyecek diğer besin değerleri de bulunuyorlar. Bunlar arasında protein, kalsiyum ve D vitamini de yer alıyor.

Sarı Dolma Biberi

Hasta olan insanların hemen C vitaminine sarıldıklarını biliyoruz. C vitamini için en ideal kaynaklardan birisi ise sarı renkli dolma biberleri. C vitamini aslında soğuk algınlığını doğrudan engellemez ancak onun sebep olduğu semptomları ortadan kaldırma konusunda bir hayli etkilidir. Ayrıca araştırmalar onun iyileşme sürecini kısalttığını da belirtiyorlar. Bilhassa yaşlılar, sigara içenler, sporcular ve çocuklar bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için onu yeterli miktarda almalılar.

Mantar

Mantarlar B vitamini, selenyum ve antioksidanlar bakımından zengindirler ve bu nedenle bağışıklık sistemine destek verdikleri düşünülmektedir. Jackie Newgent, onun antiviral özellikleri olduğunu ve ayrıca enfeksiyonlar ile savaşan hücrelerin adedini arttırdığını belirtiyor. İnsan bedeninde selenyumun azalması, grip belirtilerinin ilerlemesine sebep olmaktadır. Mantardaki B vitaminleri ise bağışıklık sistemine güç vermektedir.

Alkollü İçecekler

Neden alkolün vücut dışındaki şeyleri dezenfekte etmek için kullanıldığını hiç düşündünüz mü? Peki vücudun içindeki enfeksiyonlarla da savaşıyor olsaydı?

Aslında bu hiç de doğru değil. Hasta olduğunuzda alkol almak virüsü ortadan kaldırmayacaktır, hatta soğuk algınlığı için alkol içtiğinizde dehidrasyona uğramanız nedeniyle semptomlarınız daha da kötü hale gelecektir. Lakin bazı araştırmalara göre günlük düşük miktarda alkol tüketiminin hastalıklara yakalanmamanıza destek olduğu belirtilmektedir. Düşük miktar ise kadınlar için bir bardak, erkekler içinse iki bardak olarak tanımlanıyor.

Tavuk Çorbası

Asırlardır soğuk algınlığına karşı kullanılan tavuk çorbasının aslında bilimsel bir temeli de var. Sıcak sıvıların vücuda sıvı alımını kolaylaştırdıkları, mukusu gevşettikleri ve boğazı rahatlattıkları biliniyor. Buna ek olarak tavuk çorbasının içerisindeki bazı içeriklerin tıbbi özelliklere sahip olabileceği de belirtiliyor. Nebraska Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmada, tavuk çorbasının vücutta dolaşan beyaz kan hücrelerinin adedini azalttığı, bunun ise azalan enfeksiyonlardan kaynaklandığı belirtiliyor. Dolayısıyla semptomları azaltma ve enfeksiyonlarla savaşmada tavuk çorbası iyi bir tercih olabilir.

Turunçgiller

Turunçgil meyvelerinin içerisinde C vitamininin çok bol olması, onu bağışıklık sistemi için önemli hale getirir. Bir tane orta boyutta portakal içerisinde günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamı bulunur. C vitamini gibi antioksidanlar, serbest radikaller ile savaşarak bağışıklık sistemine destek olurlar. Ayrıca bu meyvelerin kabuklarında bulunan limonene adlı bir madde, bronşit tedavisinde yeni bir ışık olarak değerlendirilmektedir. Bu maddenin kilo kaybına yardımcı olduğuna ve ayrıca kanserle savaşta da önemli olabileceğine dair bilgiler veren incelemeler de mevcut.

Zencefil

Onu kurabiyelere de katsanız, etli sebzeli yemeklere de koysanız, zencefil kullanımı en eskiye dayanan tıbbi bitkilerden bir tanesi. 2000 yıldan beridir pek çok hastalık için doğu tıbbında öneriliyor. Japonya’da, Çin’de ve Ayurvedik tıpta soğuk algınlığına karşı senelerdir tercih ediliyor. Ayrıca çayı yapıldığında ateşsiz soğuk algınlığı ve mide bulantısında da oldukça etkili. Çayına biraz bal ve limon katarak balgamı da sökebilirsiniz.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.