Skip to content Skip to footer

Sigarayı bıraktıktan ne kadar süre sonra spora başlayabilirim?

Sigara içmek, nikotin bağımlılığı nedeniyle terk edilmesi en zor alışkanlıklardan biridir. Sigara dumanı içindeki Nikotin maddesi, karbondioksit ve diğer toksik kimyasallar ile sağlığınız üzerinde en büyük zarardır. Akciğer ve kalp fonksiyonlarını yorar ve kardiyovasküler sağlığı tüketir ve egzersiz dayanıklılığını zayıflatır. Egzersiz, sigara içilmesinin neden olduğu hasarların bir kısmının onarılmasına yardımcı olabilir, ama ne kadarına?!?

Sigara İçmek Nefes Darlığına Neden Olur

Sigara içtiğinizde, fiziksel aktivite sırasında çok çabuk nefes nefese kalırsınız. Sigara içmek, kardiyovasküler problemlerin önde gelen risk faktörlerinden biridir. Örneğin, sigara kan basıncını yükseltir ve oksijen taşıyan kan damarlarını daraltır. Sigara içmek aynı zamanda vücudunuzun oksijeni absorbe etmesine ve akciğerlerinizin oksijen kapasitesini düşürmesine yardımcı olan alveoller de dahil olmak üzere akciğerin önemli kısımlarını yok eder. Zamanla, sadece birkaç sokak yürümek ya da merdiven çıkmak da zorlaşacak. Bunlar yaşlanma belirtileri değil; sigara içilmesinin zararlı yan etkileri.

Sağlığınız için Hareket Edin.

Egzersiz yapmaya başlamak için son sigaranızı son milimine kadar çekip içmek zorunda değilsiniz. Egzersiz, vücudu koruyucu bir etkiye sahip olabilir ve sigaranın neden olduğu hasarların bir kısmını azaltabilir. Ayrıca egzersiz, sigarayı bırakmak için hazırladığınız planınızın paha biçilmez bir parçası olabilir.

Sigara Her Zaman Nefes Kesilmesinin Tek Nedeni Değildir

Sigara içmeyi kısa bir süre önce bırakıp bir egzersiz programına başladıysanız, egzersiz sırasında nefes darlığı veya dayanıklılık eksikliği olmasını normal karşılamanız gerekir. Vücudun normale dönmesi için uzun bir süre gerekir ama siz egzersizle bu süreyi yavaş yavaş kısaltabilirsiniz.

İnanın ve Devam edin.

Egzersiz programına başlamadan önce, fiziksel bir sınavdan geçin. Doktorunuz sizi muayene etsin, tahliller ve testler ile küçük çaplı bir check-up dan geçin. Sonuçlara göre doktorunuz size bir program belirlesin. Düzenli ve ılımlı bir egzersiz başlangıç ​​noktanız olmalı, ara sıra şiddetli yoğunlukta egzersizleri eklemelisiniz. Örneğin, haftada 3-4 gün 10- 20 dakika yürüyün. Dayanıklılığınız geliştikçe egzersiz süresini ve yoğunluğunu haftalık olarak arttırın. Düzenli egzersiz yaparsanız, kendinizi daha iyi hissedeceksiniz ve nefesle ilgili sorunların nüksetme riskinizi azaltacaksınız.