Sıcak Havalarda Vajina Sağlığı için Dikkat Etmeniz Gerekenler

Havaların sıcak olması, deniz ve güneş anlamına gelse de vajina açısından düşünüldüğünde vajinal enfeksiyonlar anlamına da gelir. Yaz aylarında terleme ve yüzme gibi etkenlerle nemin artmasından dolayı vajinal enfeksiyonlarda artış görülür.

Terin pH değeri 7’yken vajinanınki ise bundan çok daha düşük olup 3,5-4,5 arasındadır. Çok fazla terlemek, vajinanın hem iç hem de dış pH’ını bozarak mantar ve bakteri enfeksiyonlara daha yatkın hale gelinmesine neden olur.

Yaz Aylarında Kaşıntı Neden Olur?

Yaz ayları demek, nemlilik demek. Kış aylarında tüm günü terlemeden geçirmemiz mümkün olsa da yaz sıcaklarında en ufak bir efor dahi terlememize neden olabilir. Yaz sıcağında sıkı ya da nefes almayan kumaşlardan yapılmış kıyafetler giyiyorsanız, ter tüm gün boyunca cildinizde hapis kalabilir. Kıyafetlerinizi sürekli değiştirmediğiniz sürece nem cildinizde kalacaktır. Ve nem hapsolmuş şekilde hayatınıza devam ettiğiniz sürece enfeksiyon yaşama riskiniz artacaktır.

Yaz aylarında kadınların en çok rastladıkları sorunlardan bir tanesi, mantar enfeksiyonudur. Peki, mantar enfeksiyonunuz olup olmadığını nasıl anlarsınız? Mantar enfeksiyonunda sık rastlanan belirtiler arasında kırmızı, kaşıntılı ve tahriş olmuş vulva vardır ve bu enfeksiyona genelde koku ve lor peynirine benzer akıntı eşlik eder. Vajinal enfeksiyonlar arasında dikkat etmeniz gerekenler arasında bir diğer bakteriyel vajinozistir. Bu enfeksiyonda ise balıksı bir koku ile grimsi akıntı vardır.

Bakteriyel vajinozis genelde ortadan kaybolur gibi görünürken mantar enfeksiyonuna dönüşür. Vajinada her zaman bakteriler ve mantarlar bulunduğu için bakteriyel vajinozis geçtikten sonra mantarların ya da diğer bakterilerin çoğalması mümkündür.

Vajinal enfeksiyonlar pek çok kadının yaz planlarını alt üst edebilen enfeksiyonlardır. Özellikle kronik enfeksiyonlar, canınızın hiçbir şey yapmak istememesine yol açabilir. Bu enfeksiyonlar aynı zamanda kendinize olan güveninizi azaltarak seksi ve ateşli hissetmenizin önüne geçebilir.

Peki yaz aylarında yaygın olarak görülen vajinal enfeksiyonları nasıl engelleyebilirsiniz? Engelleyemediğiniz takdirde bunlardan nasıl kurtulabilirsiniz? Aşağıda yer alan önerilerle vajinal sağlığınızı destekleyebilir ve önleminizi alabilirsiniz.

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Önlenir?

Hem mantar hem de bakteriyel enfeksiyonlar kolayca tedavi edilebilen enfeksiyonlar olmakla birlikte bunların kronik hale gelme riskleri bulunmaktadır. Bu nedenle iyi hijyen alışkanlıkları uygulayarak ve genel olarak sağlıklı kalarak bunları en baştan önleyebilirsiniz.

Aşağıdaki beş öneriyi uygulayarak vajinal enfeksiyonlara yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz.

  1. Nefes alabilen kumaşlar kullanın

Vajinanın nefes almasına izin vermeniz çok önemlidir. Özellikle aşırı sıcaklarda bunu yapmanız önemlidir. Bunun için geceleri iç çamaşırınız olmadan uyuyarak vajinanızın hava almasını sağlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra pamuk gibi nefes alabilir kumaşlar kullanmaya ve çok sıkı pantolonlar ve iç çamaşırlar giymemeye dikkat etmelisiniz.

  1. İyi bakterileri destekleyin

Probiyotiklerin bağırsaklar için faydalı olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Probiyotikler aynı zamanda vajina sağlığı için de önemlidir. Vajina da tıpkı bağırsaklar gibi farklı türde bakteriler içermektedir. Bunlardan bazıları iyiyken bazıları değildir. Bakteriler arasındaki denge bozulduğunda vajinal enfeksiyonlara yatkın hale gelirsiniz.  Bu nedenle beslenme düzeninizde probiyotik kaynaklarına yer vermelisiniz. Probiyotik kaynaklar olarak yoğurdu ve fermente yiyecekleri düşünebilirsiniz.

  1. Vajinal duştan kaçının

Vajinal duştan ve parfümlü hijyen ürünlerinden uzak durun. Vajina kendi kendini temizleyebilen bir yapıya sahipken dış kısım olan vulva ise temizliğe çok fazla ihtiyaç duymamaktadır. Vulvayı kokusuz ve nazik bir sabunla yıkayabilirsiniz. Parfümlü ürünler, vajinanın pH’ını bozabilir ve kısa vadede kendinizi temiz hissederken uzun vadede vajinal enfeksiyona yakalanmanıza neden olabilir.

  1. Beslenme düzeninize dikkat edin

Vajinal hijyenine dikkat etmek kadar beslenme düzeninize dikkat etmeniz de önemlidir. Probiyotik dolu bir beslenme düzeni bu anlamda fayda sağlamakla birlikte şekeri bırakmanız, mantar enfeksiyonunu önlemenize yardımcı olacaktır. Şeker tüketmediğinizde mantarları beslememiş olursunuz. Bu sayede mantar enfeksiyonuna yakalanma ihtimalinizi azaltabilirsiniz.

  1. Kendiniz tedavi uygulamayın

Belirti yaşamaya başladığınızda kendi kendinize tedavi uygulamaya çalışmayın. Mantar enfeksiyonu ile bakteriyel vajinozis benzerlik gösterdiği için bunlardan hangisini yaşadığınızdan emin olmayabilirsiniz. İki enfeksiyonun tedavisi farklı olduğu için kendiniz tedavi uygulamak yerine doktora gitmelisiniz.

Vajinal Enfeksiyon Nasıl Tedavi Edilir?

vajinal fitil

vajinal fitil

Dengeli beslendiğiniz ve probiyotik tükettiğiniz halde hala tahriş mi hissediyorsunuz? Öncelikle bundan utanmamanız gerektiğini bilmelisiniz. Vajinanın ekosistemi oldukça hassas ve karmaşık olduğu için ara sıra dengesizlikler meydana gelmesi normaldir. Sıcaklığın ve nemin yanı sıra stres, gebelik ya da doğum kontrolü gibi etkenler de tahrişe neden olabilir. Bu sizin suçunuz değildir. Bununla birlikte yaşadığınız rahatsızlıkları hafifletmenizin bazı yolları bulunmaktadır.

Hijyen ve pH

Vajinal hijyene dikkat etmeniz, vajinanızın pH seviyesini desteklemeniz açısından önemlidir. Vajinanın sağlıklı pH seviyesinde olması, enfeksiyonları önlemenize yardımcı olur.

Vajinada sağlıklı bakteriler olmakla birlikte bunlar 3,5-4,5 pH gibi asidi bir ortamda çoğalır. Stres, hormonal değişimler ve kötü hijyen alışkanlıkları gibi şeyler vajinayı etkileyerek enfeksiyonlara yatkın hale gelmenize neden olabilir. Bunun için vajina pH’ına uygun ürünler kullanabilirsiniz.

Nemlendirici: Cildiniz gibi vajinanız da nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Özellikle yaz aylarında kuruluk ve tahriş mevcutsa doğru bir nemlendiriciyle vajinanızı nemlendirebilirsiniz. Ancak bunun için vajinaya özel olarak tasarlanmış ürünleri seçtiğinizden emin olmalısınız.

Kayganlaştırıcı: Nemlendiriciyi yıl boyu kullanmanızda bir sakınca olmayacaktır. Ancak yaz aylarında tahrişi engellemek adına nemlendiricinin yanında kayganlaştırıcı da kullanabilirsiniz. Kaliteli bir kayganlaştırıcı, cinsel açıdan aktif kadınlarda kuruluk ve tahriş gibi sorunların önüne geçilmesine yardımcı olacaktır.

Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Vajina sağlığınızla ilgili herhangi bir endişeniz olduğunda doktora gitmelisiniz. Terlemek, klora ve tuzlu suya maruz kalmak gibi şeyler tahrişe neden olabilir. Özellikle vajinal kuruluğa yatkınsanız ya da emzirme, gebelik, menopoz ya da adet dönemi gibi hormonal değişimler yaşıyorsanız, sıra dışı belirtiler gördüğünüzde doktora gitmelisiniz.

Doktorunuz, ne tür bir sorun yaşadığınızı anlayacak ve uygun tedavi planı için size yardımcı olacaktır. Vajinayla ilgili yaşadığınız hiçbir sorundan utanmamanız gerektiğini ve aldığınız önlemler yetersiz kalıp enfeksiyon yaşadığınızda doktora gitmeniz gerektiğini unutmayın.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.