Servikal erozyon hakkında bilinmesi gerekenler

Servikal erozyon veya rahim ağzı yarası olarak tanımlanan rahatsızlık, rahim ağzının içindeki hücrelerin rahim ağzı çevresinde kırmızı, inflamasyon yapıda oluşumlara sebep olmaları olarak tanımlanıyor. Rahim ağzı yaraları neden oluyor ve tedavi gerekiyor mu?
Servikal erozyon genelde bir sağlık problemi değildir. Ancak görünümünden dolayı rahim ağzı kanserinin ilk aşamalarından ayırt etmek zordur. Bu nedenle iki rahatsızlık arasındaki farkı anlamak önemli.

Servikal Erozyon Nedir?

Servikal erozyon, rahim ağzı hücrelerini etkileyen bir rahatsızlık.

Kadının rahim ağzında dışta ve içeride pek çok farklı tipte hücre bulunur.

Serviks içindeki yumuşak hücreler glandular hücreler olarak bilinirler. Dıştaki sert hücreler ise skuamoz epitel hücreler olarak bilinirler.

Pek çok kadında glandular hücreler sadece serviks içinde bulunuyorlar ancak dışarıda da bulunmaları halinde buna servikal erozyon adı verilir.

Belirtiler

Servikal erozyonun öncelikli belirtileri arasında rahim ağzının boyun kısmında kırmızı inflamasyonlar bulunur. Buraya dönüşüm alanı denilir.

Bu dönüşüm alanı kırmızı görünür çünkü içteki glandular hücreler kırmızı, hassas ve kolayca tahriş olabilir durumdadırlar.
Kadınların farkedebilecekleri diğer belirtiler şöyle:

• cinsellik sırasında ağrı
• cinselilk sırasında ve sonrasında kanama
• akıntılar
• adet dönemleri arasında lekelenmeler

Bazı kadınlarda sadece yumuşak belirtiler olurken, bazılarında ise ciddi rahatsızlık hissi ortaya çıkar.
Ancak bu belirtilerin tek sebebi de servikal erozyon değil. Eğer yukarıdaki belirtiler varsa önce doktora görünerek diğer ciddi seçeneklerin elenmeleri gerekli.

Sebepleri

Bazı kadınlar servikal erozyon ile doğarlar ancak şunlar da sebep olabilirler:

• Hormonal değişimler: Servikal erozyon hormon düzeylerindeki değişimlerden kaynaklanabilirler ve genelde üreme çağındaki kadınlarda yaygındır. Menopoz geçiren kadınlarda nadiren görülür.
• Doğum kontrol hapı almak: Doğum kontrol hapları kişinin hormon dengesini değiştirerek rahatsızlığa sebep olabilirler.
• Hamilelik: Hamile olmak da hormonal değişimlerden dolayı servikal erozyona sebep olabilir.
Serviks dışına çıkan iç hücreler, akıntı üretirler ve kolayca kanarlar ve bu da cinsel aktivite sırasında ve sonrasında kanama ve lekelere sebep olabilir.

Diğer Serviks Problemleri

Servikal erozyon, rahim ağzını etkileyen diğer rahatsızlıklarla da bağlantılı olabilir.

Rahim Ağzı Kanseri

Servikal erozyon, serviks kanserinin ilk belirtileri gibi görünebilir. Ancak iki rahatsızlık birbiriyle bağlantılı değil.
Servikal erozyon kanserden kaynaklanmaz ve serviks kanserinin bir ön belirtisi değildir.
Rahim ağzında lekeler ve ağrılar varsa ve sebebinin servikal erozyon olduğundan emin değilseniz doktorunuz pelvik inceleme ve Pap testi uygulayabilir.

Bel Soğukluğu

Servikal erozyon sahibi olmanız bel soğukluğu olduğunuz anlamına gelmez. Ancak 2009 yılındaki bir çalışmada 30 yaşının altındaki servikal erozyon sahibi kadınların bel soğukluğu enfeksiyonu oranlarının diğerlerinden daha yüksek olduğu görülmüş.
Bu nedenle düzenli olarak cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı kontrollere gitmeniz belirtiler olmasa bile iyi olur.

Teşhis

Servikal erozyon sahibi olan pek çok kişi bunun farkında olmaz. Genelde rutin pelvik muayene sırasında teşhis edilir.
Servikal erozyon ve rahim ağzı kanseri alakalı rahatsızlıklar değiller. Ancak servikal erozyon sahibi kadınlarda rahim ağzı görünümü rahim kanserindeki gibi olabilir.

Bu nedenle doktor rahim ağzının normalden daha kırmızı veya inflamasyonlu görünmesi halinde gerekli testleri yapmak isteyecektir. Bunlar şöyle:

• Pap testi: Pap smear testi olarak da bilinen bu testte, rahim ağzından bir miktar hücre örneği alınır ve HPV virüsüne, kanser ve kanser öncesi hücreler için inceleme yapılır.
• Kolposkopi: Bir sağlık uzmanı rahim ağzını parlak ışık ve büyüteç altında detaylı olarak inceler.
• Biyopsi: Ufak bir doku kanserli hücreleri test için alınır ve incelenir. Bu prosedür sırasında kramp görülebilir.

Tedavi

Servikal erozyon genelde zararlı değildir ve tedavi gerektirmez.
2008 yılındaki bir çalışmada araştırmacılar, servikal erozyon için rutin bir tedavi için gerekli verileri bulamamışlar ancak doktorlar belirtiler rahatsız ediciyse tedavi önerebilirler.

Eğer ağrı ve kanama gibi belirtiler varsa, doktor yakma tedavisi önerebilir. Bu ağrısız yöntemde rahim ağzı dışındaki glandular hücreler yakılırlar.

Bu tedavi belirtileri ortadan kaldırsa da, belirtilerin geri dönmeleri halinde tedavi yenilenebilir.

Bu yöntemin üç farklı tipi var:

• Diatermi: Sıcak kullanılarak hücreler yakılırlar.
• Kiroterapi: Çok soğuk karbondioksit ile bölge dondurulur. Çok fazla akıntısı olan servikal erozyon hastalarında etkili bir tedavidir.
• Gümüş nitrat: Hücreleri yakmanın bir diğer yoludur.

Tedaviden sonra doktor kadınların 4 haftaya kadar cinsel ilişkiden ve tampon kullanmaktan kaçınmalarını önerebilir. Bu vaktin ardından rahim ağzı iyileşir.

Tedaviden sonra şu belirtiler ortaya çıkarsa tekrar doktora görünmek gerekir:

• kötü kokan akıntılar
• ağır kanamalar
• devamlı kanama

Bu belirtiler bir enfeksiyon veya rahatsızlığın işareti olabilirler.

Sonuç Olarak

Servikal erozyon zararlı bir rahatsızlık değil ve genelde tıbbi komplikasyonlara sebep olmaz. Kanser ile alakalı değildir ve hamile kadınlarda bebek veya anneye zarar vermez.

Bu sorun genelde kendi kendine geçer ve pek çok kadın ona sahip olduğunu bile bilmez. Eğer belirtiler rahatsızlık verirse yakma tedavisi genelde işe yarar.

Rahim ağzı ağrıları, seks sırasında ve sonrasında kanama, sıradışı akıntılar gibi belirtilerden dolayı endişe duyulursa bir doktorla konuşmak iyi bir fikir olabilir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.