Şeker Bağımlısı Olduğunuzu Gösteren Şaşırtıcı Belirtiler
Şeker bağımlılığı her zaman gündem konusu olmuştur. Amerikan Kalp Birliği’nin verilerine göre her kadın günde ortalama 6 çay kaşığı (30 gram) şeker tüketiyor. Bu veriler erkekler için ise günde ortalama 9 çay kaşığı (45 gram). Maalesef, insanlar günde 20 çay kaşığına (100 gram) yakın şeker tüketiyor.
Şeker obezite, yüksek tansiyon, yüksek kan basıncı, depresyon, baş ağrısı ve yorgunluk ile doğrudan bağlantılıdır.
Buna rağmen, birçok birey kendi problemlerinin farkında bile değil. Peki sen vücudunu yeterince tanıyor musun? Farkında olmadan çok fazla şeker tüketiyor olabilirsin. Kendini daha yakından tanıman için şekere bağımlılığının en yaygın 5 belirtisini sizler için düzenledim:
- Düşündüğünüz miktardan da fazla şekerli yiyecekler yemek.
Şeker bağımlılığınız varsa, bu çok yaygın bir durumdur. Şekerli yiyecekten sadece bir parça yeme hayaliyle buz dolabını açarsınız, bir parça yersiniz, sonra daha fazlasını istersiniz. Yediğiniz size yeterli gelmez.
Hiç anlamadan 10 parça yediniz bile, ve hala daha da istiyorsunuz. Gece sabahlara kadar eğlendirkten sonra, ertesi sabah ondan pişmanlık duymanız gibi.
Kendinize sorun: Bu çikolatayı aslında neden istiyorum? Sadece bir parçanın tadını çıkarmak mı istiyorum? Veya iş arkadaşınız canınızı sıktığı için mi yiyorsunuz? Eğer çikolata yemenizin sebebi kendinizi sakinleştirmek içinse, en iyi yöntem 10 dakikalığına masanızdan ayrılıp açık havada yürümektir.
- Küçük karbonhidratlar arzuluyorsunuz.
Şeker bağımlılığının vücutta kendini belli etmesi küçük küçük karbonhidrat alma isteği uyanmasıyla başlar. Bu karbonhidratları tükettikten sonra, vücudunuzda aniden şekere dönüşürler ve vücudunuzun şeker bağımlılığını beslerler.
Kruvasanlar, beyaz ekmek, makarna, beyaz pirinç ve hamur işleri şeker bağımlılarının erişmek istediği en yaygın, en kolay bulunan karbonhidratlardır.
Böyle bir belirtiniz varsa, beslenme programınıza pancar, tatlı patates, havuç gibi tatlı sebzeler eklemeyi deneyin. Bu doğal şekerler ile vücudunuz şeker ihtiyacını giderecektir. Siz de rafine şekere ve hamur işlerine saldırmayacaksınız.
- Et veya tuzlu yiyecekler yemek istiyorsunuz.
Sağlıklı bir vücut her zaman dengeli olmak ister. Midede genişleyen yemekler o kadar az yemek yeme ihtiyacı doğurur. Örneğin, ok fazla tuz veya hayvansal gıdalar tüketirseniz, vücudunuzun dengesini kurabilmek için tatlıya ihtiyaç duyarsınız. Bunun her iki koşul için de geçerli olduğunu unutmayın. Bu yüzden kendinizi çok fazla et ürünleri ve tuz tüketmeye yatkın buluyorsanız, bu vücudunuzun dengesini kurma ihtiyacından yani çok fazla şeker almış olmanızdan kaynaklanıyordur.
Yediğiniz tuz miktarını ayarlarsanız, eskisi kadar şeker yemek istemediğinizi de fark edeceksiniz. Unutmayın ki tuz doğrudan işlenmiş, konserve ve restoran yemeklerinin içinde gizlidir. Bu nedenle, şeker alımını azaltmak için ürünlerin besin değerlerini okumak çok önemlidir.
- Gerçekten istemediğinizde bile şekerli yiyecekler tüketiyorsunuz.
Bu size hiç oldu mu? Bir çikolata gördünüz ve bir saniye düşünüp kendinize onu gerçekten isteyip istemediğinizi sordunuz ve HAYIR cevabını aldınız. 10 dakika geçti. Çikolatadan eser yok…
Çok istiyorsunuz ama onu yemenin iyi bir fikir olmadığının da farkındasınız. Sonra onu yemenin ne kadar mantıklı bir davranış olacağına dair bahaneler üretmeye başlıyorsunuz. Kendinize bugün çok sağlıklı beslendiğinizi ve sonraki iki gün hiç tatlı yemeyeceğinizi söylüyorsunuz. Sonra çikolatayı bir güzel yiyorsunuz ve kendinize bunun son olduğunu söylüyorsunuz.
İşte bu yüzden, her zaman elinizin altında taze meyve bulunsun. Atıştırma zamanı geldiğinde sağlıklı bir tercih her zaman yanınızda olmalı.
- Şekerli yiyecekleri kötü hissedene kadar yiyorsunuz.
Daha önce hiç birçok kurabiye yedikten sonra aşağıdaki belirtilerle karşılaştınız mı:
Baş ağrısı, gaz sancısı, şişkinlik, yorgunluk, uykulu olma durumu? Eğer karşılaştıysanız, bunlar fazla şeker alımının belirtileri.
Eğer şeker bağımlısıysanız muhtemelen bunu haftada birkaç kez veya her gün yapıyorsunuz. Şekerin sizi kötü hissettireceğini biliyorsunuz ama her şeyi göze alıp yine de yiyorsunuz. Keki, kurabiyeyi, veya çikolatayı yemenın kısa süreli etkileri, uzun süreli vereceği rahatsızlık karşısında tatmin ediyor. Şekerli yiyecekleri eve sokmamak için kendinizle bir anlaşma yapın ve restorana gittiğinizde kendinize güzel bir tatlı söyleyip keyfini çıkarın. Tatlıyı toplum içinde yemek genellikle miktarı kaçırmanızı önler.
Eğer bu belirtilerin biri veya birkaçı ile karşı karşıyaysanız, yalnız değilsiniz. İyi haber ise, bununla başa çıkabilirsiniz! Nerden mi biliyorum? Çünkü kendim de başardım. Bu yüzden bağımlılığı anlıyorum ve kendinizi şekerden uzak tutmanın sizin için ne kadar zor olduğunu da biliyorum.
İlk adım farkında olmaktır. Yediğiniz yüksek şeker içeren besinlerden dolayı hasta ve yorgun düştüğünüzü fark etmiş olabilirsiniz. Şeker bağımlılığıyla savaşırken size yardım etmek için buradayım! Benimle birlikte sağlıklı yaşamı benimseyin, mükemmel ve lezzetli sağlıklı, şeker içermeyen tariflerime YouTube kanalımın Beslenme bölümünden göz atın. En önemlisi de ilk önce kendinize inanın. Unutmayın: eğer isterseniz, yapabilirsiniz! Vücudunuzu sadece siz kontrol ediyorsunuz.
Sağlık ile kalın…
AYŞE TOLGA