Sallanan dişleri güçlendirmenin yolları

Çocuklarda diş sallanması, halihazırda süt dişlerinin varlığı yüzünden 12 yaşa kadar normal sınırlarda kabul edilebilirse de erişkin bireylerde bu durum gerek hasta gerekse hekim için endişe kaynağıdır.

Erişkinlerde dişlerin bir veya birkaçının ya da tamamının sallanmaya başlaması, mutlaka diş hekimine başvurulmasını ve altta yatan sebeplerin hem ağız ve diş sağlığı hem de bazı durumlar için genel vücut sağlığı bakımından diş hekiminiz tarafından, tıp doktorlarından konsültasyon istenerek araştırılmasını gerektirir.

Dişlerin sallanmaya başlamasını temel sebebi, genellikle dişeti problemleri ve bu iltihabın sebep olduğu, diş dokuları etrafındaki hem destek dokularda hem de çevresel kemikteki kayıplardır.

Dişlerin sallanmasının en önemli sebebi, dişeti hastalıkları olsa da diğer şu şekilde sıralanabilir;

  • Kötü ağız hijyeni
  • Plak ve diştaşlarından kaynaklı gingival veya periyodontal dişeti hastalıkları
  • Çene yüz bölgesine gelen travma sonrası, çene  kemikleri ve diş dokularında meydana gelen yaralanma ve çatlaklar
  • Osteoporoz

Sallanan dişler, zamanla bireylerde beslenmeyi güçleştirecek ve hatta engel olacak şiddette sallantıya erişebilirler. Bu durumda çevre sert ve yumuşak dokularda şişlikler ve iltihaplanmalar da şiddetini arttırmaya başlar. Tüm bunların sonucunda daha ileri durumlarda bu dişler kendiliklerinden çıkabilirler.

Dişleri Nasıl Güçlendirilebilir?

1.Esansiyel yağların kullanımı:

1 yemek kaşığı kadar  hindistan cevizi yağını sabah ve akşamları dişler fırçalanmadan önce ağzınızda 15 dakika süre ile tutabilirsiniz, sonrasında ağzınızı ılık su ile durulamalısınız. Ardından dişinizi fırçalayabilirsiniz. Bu işlem için susam yağı, zeytinyağı gibi yağlar da tercih edilebilirler. Bu işlemin ağız içindeki mikrobiyal flora üzerinde ve dişetleri üzerinde olumlu etkisi vardır.

2.Amla Tozu

1 çay kaşığı amla tozunu bir bardak su ile karıştırarak hazırlanan gargaranın kullanımı doku yenilenmesi üzerinde etkili olmaktadır. Günde bir defa uygulayabilirsiniz. Ayurveda uygulamalarında ve fitoterapide tercih edilen bu bitkinin ağız sağlığı üzerinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. Amla uygulamasından sonra bir saat bir şey yememeye dikkat etmelisiniz.

3. Kalsiyum ve D Vitamini

Kalsiyum ve D vitamini diş ve kemik sağlığı hususunda el ele çalışır. Birinin veya her ikisinin de eksikliği diş ve kemik gibi sert vücut dokularında problemlere sebep olur. Bu nedenle hem yeterince kalsiyum hem de D vitamini almak gerekir.  İyi bir oral hijyen uygulamasının yanı sıra, dişleri içeriden güçlendiren D vitamini ve kalsiyum yönünden dengeli beslenmeye de dikkat edilmesi,  dişlerin daha sağlam olmalarına yardımcı olur.

4.Sarımsak

Bir sarımsak başını dilimleyin ve sallanan dişin çevresine bu dilimleri yerleştirin. Olabildiğince uzun süre ağzınızda tutabilirsiniz. Antimikrobiyal etkisi sayesinde günde 2-3 defa sarımsak uygulaması ile  diş çevresindeki mikropların bir kısmının ölmesi sağlanabilir. Ancak bu uygulama dişetlerinizde tahrişlere sebep olabilmektedir.

5.Hidrojen Peroksit

Dişlerinizi fırçalamasını takiben oksijenli su olarak bilinen hidrojen peroksitden bir yemek kaşığı kadar alınan bir miktar ile ağızda bir dakika kadar gargara yapılabilir. Oksijenli su ağızdaki mikroorganizma seviyesi üzerinde olumlu etkiye sahiptir. Fırçalama işleminden sonra bile kalabilen gözle görülemeyecek kadar küçük parçaları uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

6.Hardal Yağı ve Tuz

1 çay kaşığı tuz ile bir kaç damla hardal yağını karıştırıp bir macun yapın. Bu karışımı ilgili bölgeye bir iki dakika masajla uygulayın. Sonrasında su ile ağzınızı çalkalayın. 2-3 günde bir uygulama yapabilirsiniz. Düzenli uygulama halinde diş etleri üzerinde olumlu etkisini gözlemlemek mümkün olabilecektir.

7.Beyaz Meşe Kabuğu Tozu

Tozdan bir bezelye tanesi kadar alın ve parmağınızla enfeksiyonun bulunduğu ilgili bölgeye masaj yaparak uygulayın. Sonrasında ağzınızı su ile temizleyin. Günde iki defa yapabileceğiniz bu uygulama, meşe kabuğu tozunun antiseptik ve kanamayı durdurucu özelliklerinden faydalanmaktadır.

8.Zerdeçal ve Karabiber

Yarım çay kaşığı zerdeçal tozu ile yarım çay kaşığı karabiberi karıştırın ve diş etlerinize uygulayın. İki dakika masajdan sonra durulayabilirsiniz. Günde bir defa uygulayarak diş ve diş etlerinizi güçlendirebilirsiniz. Bu karışım diş etlerine güç verecektir ve dişin sallantısı üzerinde iyileşme meydana gelmesini sağlayabilecektir.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.