Salisilik asit nedir, ne işe yarar?

 

İster inatçı siyah noktalarla uğraşıyor olun isterseniz solgun görünen cildinizi canlandırmak istiyor olun, cilt bakım ürünlerinin içerisinde yer alan bileşenlerden bir tanesi dikkatinizi çekmiş olabilir: salisilik asit. Salisilik asit, cildi soyucu etkisi ve bakterilerle savaşmasıyla ünlü bir bileşendir.

Salisilik Asit Nedir?

Salisilik asit, beta hidroksi asitlerden (BHA’lar) bir tanesidir. Bu asit, cildi soyarak ve gözenekleri temizleyerek akneleri azaltmasıyla bilinmektedir.

Reçetesiz olarak satılan pek çok üründe bu bileşenle karşılaşabilirsiniz. Salisilik asidin daha güçlü formları ise gerekli görüldüğü takdirde doktorlar tarafından reçete edilebilmektedir.

Salisilik asit, cilt bakım ürünlerinde sık sık yer alıyor olsa da bu bileşenin, cilt tipinize uygun olup olmadığı konusunda aklınızda soru işaretleri olabilir. Aklınıza takılan tüm soruların cevaplarını bu yazıda okuyabilirsiniz.

Salisilik Asit Ne İşe Yarar?

Salisilik asit, cildin yüzeyini soyduğu ve yağı temizlemek için gözeneklere nüfuz ettiğinden dolayı gözenek temizleyici olarak muhteşem bir bileşendir. Salisilik asit, gözeneklerin tıkanmasını önlemeye yardımcı olur ve  halihazırda  var olan gözeneklerin açılmasını sağlar.

Yağda çözünebilen bir BHA olan salisilik asit, cildin daha derinlerine nüfuz edebilir ve fazla yağ ile ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırabilir. Bunu ise cildi soyarak ve yağ salgısını azaltarak başarır.

Salisilik asidin sağladığı başlıca faydalar şu şekildedir:

  • Aknelerle savaşır
  • Ölü cilt hücrelerini ortadan kaldırır
  • Yağ salgısını azaltır
  • İltihaplanmayı ve kızarıklığı azaltır.

Akne tedavisinde kullanılan ürünlerin yanı sıra cildi gençleştirici ya da aydınlatıcı ürünlerin içerisinde de salisilik aside rastlayabilirsiniz. Çünkü salisilik asit, akneye eğilimli cilde sahip olduğu için nazik bir kimyasal ya da daha çok fazla cilt soyucu etki istemeyen kişilerin kullandığı bir bileşendir. Ancak salisilik asit, daha yüksek yoğunluklarda kullanıldığında cilt hücrelerini yok etmesi sayesinde cilt üzerindeki siğillerde ya da diğer oluşumlarda da kullanılabilmektedir.

Salisilik Asit Sivilce Tedavisi

Kıl kökleri (gözenekler), ölü cilt hücreleri ve yağ ile tıkandığı zaman siyah noktalar ve beyaz noktalar ile sivilceler oluşabilmektedir.

Salisilik asit, cilde nüfuz ederek gözenekleri tıkayan ölü cilt hücrelerinin çözünmesini sağlar. Ancak salisilik asidin etkisini tamamen görmek için birkaç hafta boyunca kullanmak gerekebilir.

Kimler Salisilik Asit Kullanabilir?

Salisilik asit, akneye eğilimli cildi olan ve özellikle de komedonal akneleri (siyah noktalar ve beyaz noktalar) önlemek ve tedavi etmek isteyen kişiler için uygundur.

Salisilik asit, daha yüksek yoğunluklarda kullanıldığında kistik akne tedavisinde de kullanılabilmektedir. Ancak daha yüksek salisilik asit yoğunluğuna sahip ürünler kullanmak için öncelikle bir dermatoloğa danışmanız gerekir. Ayrıca salisilik asit, cildi daha da kurutup tahriş edebileceği için kuru ya da hassas cildi olanlar da bu asidi kullanma konusunda dikkatli olmalıdır.

Salisilik Asit İçeren Kremler

Salisilik asit, farklı formlardaki ürünlerin içerisinde bulunabilen bir bileşendir. Salisilik asidi krem formunda kullanacaksanız, dermatoloğunuzun önerisiyle kullanmanız gerekir. Salisilik asit içeren kremleri, doktorunuzun önerdiği şekliyle ve üzerinde yer alan talimatlara dikkat ederek kullanmalısınız. Kremi gözlerinize, dudaklarınıza, burnunuza ya da ağzınıza kaçırmamaya dikkat etmelisiniz. Salisilik asit kremlerini belli aralıklarla sürmek yeterli olacağı için önerilenden daha sık aralıklarla sürmemeniz gerekir.

Salisilik Asit Kullanımı

Salisilik asit içeren ürünler kullanıyorsanız ve belirtilerinizde düzelme yoksa ya da daha kötüye gidiyorsa bu durumu dermatoloğunuza söylemeniz gerekir.

Salisilik asit kremi kullanmak, cildin güneşe karşı daha hassas hale gelmesine neden olabilir. Bu nedenle kremi kullandığınız sürece güneşten uzak durmalısınız. Güneşten uzak duramıyorsanız, yüksek korumalı bir güneş kremi kullanmalı ve koruyucu kıyafetler giymelisiniz.

12 yaşından küçük ya da böbrek veya karaciğer rahatsızlığı olan hastalarda bu kremin kullanılması, ciddi yan etkiler görülme riskini arttırabilmektedir. Bu nedenle bu kişilerin ilacı büyük alanlarda kullanmamaları gerekir. Kremi kullanırken mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, duyma kaybı, kulak çınlaması, güçsüzlük ya da yorgunluk, hızlı nefes alma, ishal ve bilinç bulanıklığı gibi şeyler yaşarsanız, ilacı kullanmayı bir an önce bırakmalı ve doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Salisilik Asit İçeren Şampuan

Salisilik asit, kepek karşıtı şampuanların içerisinde bulunan bileşenlerden bir tanesidir. Bu şampuanlar, kuruyan deriyi nemlendirirken bir yandan da pul pul dökülen deriden kurtulmanıza yardımcı olur. Salisilik asit içeren şampuanları mevsimsel olarak kullanabileceğiniz gibi kepek sorununa karşı düzenli olarak da kullanabilirsiniz.

Seboreik dermatit de kepek ile yakından ilişkilidir ve saç derisinin pul pul dökülmesine ve kaşınmasına neden olmaktadır. İnflamatuar cilt hastalığı olan seboreik dermatit daha çok yağlı ciltlerde görülmektedir.

Salisilik asit içeren şampuanlar, saç derisinde görülen seboreik dermatit durumunda tedaviye yardımcı olabilmektedir. Ancak şampuan, vücudun diğer bölgelerini tahriş edebilir.

Salisilik asit içeren şampuanları kullanırken dikkatli olmanız gerekir. Bunun için öncelikle saçlarınızı ve saç derinizi ılık suyla ıslatın. Sonrasında az miktarda şampuan alarak saç derinize uygulayın ve ihtiyacınız varsa miktarı arttırın. Şampuanla saç derinize masaj yapın. Şampuanı saç uçlarınıza doğru ovalamayın. Şampuanı saçınızda beş dakika kadar beklettikten sonra durulayın. Saçınızın nemini arttırmak için uygun bir nemlendiriciyi saçlarınızın boyuna ve ucuna uygulayın.

Salisilik asit içeren şampuanlar, haftalık olarak kullanıldıkları zaman en fazla etkiyi sağlamaktadır. Ancak dermatoloğunuz, saç derinizde iyileşmeler görülene kadar şampuanı her gün kullanmanızı isteyebilir. Saç deriniz kepekten arınırsa şampuanı haftada bir ya da iki kez kullanmaya devam edebilirsiniz.

Salisilik asit içeren şampuanları internetten ya da mağazalardan kolayca bulabilirsiniz. Ancak kullandığınız bu şampuanlar yardımcı olmazsa dermatoloğa gitmeniz durumunda dermatoloğunuz daha güçlü bir şampuan ya da sorununuza göre başka bir tedavi önerebilir.

Salisilik Asit Zararlı mı?

Topikal olarak kullanılan salisilik asitler, nadir olarak görülse de alerjik reaksiyonlara ve ciddi cilt tahrişlerine neden olabilmektedir. Cildin gösterdiği bu reaksiyonlar ürünü uyguladıktan sonra birkaç dakika içinde ortaya çıkabileceği gibi bir gün ya da daha fazla zamanda da ortaya çıkabilmektedir.

Alerjik reaksiyon göstermeniz halinde kullandığınız ürünü kullanmayı hemen bırakın. Alerjik reaksiyon göstermeniz halinde belirtiler arasında döküntü, kaşıntı, nefes almada zorluk, baş dönmesi ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişlik görülebilir.

Yukarıdaki belirtileri görmeniz halinde bir an önce tıbbi yardı almanız gerekir. Bununla birlikte salisilik asit nedeniyle daha farklı yan etkiler de görülebileceği için sıra dışı bir belirti fark etmeniz halinde doktorunuza haber verin.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.