Skip to content Skip to footer

Sağlıklı saçlar için en iyi gıdalar

Sağlık ve güzel saçlar ayrılmaz bir ikili çünkü güzel saçların sırrı sağlıklı olmaktan geçiyor. Zira saçlarımız gün içerisinde kimyasallara ve kirliliğe maruz kalıyorlar ve tekrar sağlıklarına kavuşmaları için onları doğru şekilde beslemek gerekiyor. Saç kökleri sağlıksız hale geldiklerinde sağlıklı saçlar üretmeleri imkansız hale geliyor ve bu nedenle beslenmemize de çok dikkat etmemiz gerekli. Dolayısıyla saçlarınızı daha güzel hale getirecek temel besinleri bir araya getirmeyi unutmadık.

Sağlıklı Saçlar İçin Sağlıklı Beslenme

Proteinler bakımından zengin dengeli bir diyet, saçlarınıza iyi gelecektir ancak dikkat edilecek temel noktalar şu şekildeler:

• Hareketsiz yaşam tarzı, yağlı beslenme, kötü kolesterol ve karbonhidratlar hem saçlarınız hem cildiniz için kötüdürler.
• Sigara içmek, hormonal dengesizlikler, yetersiz uyku, saçlarınızın görünümünü etkiler.
• Saçlara sağlıklarını geri vermek için hemen sağlıklı beslenmeye başlamak gerekli.
• Beslenme düzenini ayarlamak için ilk olarak saçlarınızı tanımanız gerekli.

Sağlıklı Saçlar İçin Gıdalar

Saçı Dökülenler İçin Gıdalar

Kırmızı Et

Kırmızı et saç kaybına engel olur ve iyi bir demir kaynağıdır. Bu demir kolayca emilir ve saç foliküllerini sağlıklı tutar. Demir ayrıca diğer besinlerin emilimini de kolaylaştırır ve saç diplerine olan kan akışını arttırır, inflamasyonları azaltır ve saç kaybına engel olur. Karaciğerde bol miktarda A ve B3 vitamini bulunur ve bunlar da dolaşıma iyi gelirler.

Yumurta

Saç keratin ve proteinlerden meydana gelir ve bu nedenle yeterince protein almak önemlidir. Yumurtada proteinler ve B12 vitamini bol bulunur ve bunlar saçı ve saç köklerini beslerler. Yumurtada çinko, selenyum, sülfür ve demir de bulunur. Demir saç köklerine oksijen taşır ve bu nedenle saç kaybı demir eksikliğinde ortaya çıkabilir. Yumurtada biyotin ve sülfür de bol bulunur ve bunlar keratin üretimine destek olurlar.

İstiridye

 

İstiridye ve midyelerde bol miktarda çinko bulunur ve çinko yoksunluğunda saç kaybı başlar. Ayrıca bunlarda bol miktarda protein ve demir de bulunmaktadır.

Somon

Somon balığı Omega-3 yağ asitleri ve D vitamini bakımından zengindir. Bu besinler saç kaybını önlerler ve ayrıca somonda B12 ve demir de bir miktarda mevcuttur. Omega-3 yağ asitlerini bedenimiz üretmiyor ve bu yüzden onları dışarıdan almak önemli.

Tofu

 

Soyadan üretilen bu gıdada bol miktarda demir bulunur ve demir sayesinde saç kaybına engel olabilirsiniz.

Fasulye

Fasulye filizlerinde silica bulunur ve silica saç kaybına engel olur. Bu madde vitamin ve minerallerin emilimine yardımcı olur. Silicayı aynı zamanda salatalıkta, patateste, kırmızı ve yeşil biberde bulmak da mümkün.

Kişniş

Kişniş saç tellerinin incelmesine engel olur ve vücuttaki ağır metallerin atılmasını sağlar. Bu metaller besin akışına engel olurlar ve bu nedenle saç kuruluğuna sebep olabilirler.

 

Lor Peyniri

Süt ürünlerinde kalsiyum, proteinler ve whey proteinleri bol bulunurlar. Lor peyniri bu nedenle çok önemlidir.

Evde laktozsuz lor peyniri tarifi için sizi şöyle alalım 

[call post=29306]

Karides

Karides mükemmel bir protein kaynağıdır ve aynı zamanda B12, demir ve çinkoya da sahiptir. Bu vitaminler saç kaybına engel olurlar.

Saç Uzatmak İçin Gıdalar

Kuşkonmaz

Kuşkonmazda bol miktarda folik asit bulunur ve bu asit proteinlerin daha kolay emilmelerini sağlar. Ayrıca kuşkonmazda A ve C vitaminleri de bol bulunur. Lifler ve demir bakımından da zengindir. Bir silikon kaynağı olduğu için saçların üretimini hızlandırır.

Keten Tohumu

Keten tohumunda demir bol bulunur ve ayrıca omega-3’e de sahiptir. Her gün bir yemek kaşığı tüketebilirsiniz.

Beyaz Et

Beyaz et ve özellikle de tavuk, bol miktarda proteine, çinkoya, demir ve B vitaminine sahiptir ve bunlar saçları güçlü ve kalın yaparlar.

Yulaf

Yulaf saçın doğal renginin korunmasını sağlar ve melanin üretiminde etkilidir. İçeriğinde potasyum, fosfor, magnezyum ve demir mineralleri bulunur.

Kuru Meyveler ve Yemişler

Kuru meyveler ve yemişler tatlı yerine tüketebileceğiniz ürünler arasında yer alıyorlar çünkü hem tatlı krizine iyi geliyorlar hem de demir, sülfür ve biyotine sahipler. Ayrıca E vitamini bakımından zenginler ve kan dolaşımını iyileştiriyor, foliküllerin sağlıklı kalmalarına yardımcı oluyorlar.

Yeşil Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzelerde A ve C vitaminleri bol bulunur ve demir, selenyum bakımından da çok zengindirler. Bu vitamin ve mineraller saçın doğal yağının üretimine destek olur ve saçı beslerler. Mümkünse çiğ ıspanak yemeniz çok işe yarayacaktır.

Süt

Az yağlı süt ve süt ürünlerinde temel proteinler ve kalsiyum bol bulunur. Saçların yanında kemiklere de destek olurlar. Bilhassa saçı çok yavaş uzayanlar süt ürünlerini beslenmelerine katmalılar.

Soya Fasulyesi

Vejeteryanlar soya fasulyesinden ciddi anlamda protein alabilirler. Zira bu fasulyelerin %40’ı proteinden oluşur ve sağlıklı yağlara da sahiptirler.

Parlak Saçlar İçin Gıdalar

Turunçgiller

Portakal, limon, mandalina gibi meyvelerde C vitamini çoktur ve C vitamini kolajen üretiminde önemli bir role sahiptir.

Mercimek

Mercimek ve türevleri saçların doğal yağlarının üretilmesine katkıda bulunur ve saçları nemlendirerek sağlıklarına kavuştururlar.

Brokoli

Brokolinin C vitamini içeriği portakaldan bile fazladır ve bu nedenle saçlara doğal bir parlaklık verilmesine yardımcı olur.

Mango

Mangoda bol miktarda beta karoten bulunur ve E vitamini bakımından da zengindir. Böylece kan dolaşımına iyi gelir ve saçları besler.

Domates

Domateste likopen bol bulunmaktadır ve bu önemli bir antioksidandır ve kolajen üretiminde de kullanılır. Saçlarınızı beslemek için idealdir.

Avokado

Avokado B ve E vitaminleri bakımından çok zengindir. Saç derisini sağlıklı tutar ve saçların uzamasını sağlar. Ayrıca tekli doymamış yağ asitleri bakımından zengindir ve saç diplerinin nemlenmesini sağlar.

Kepek ve Kırıklar İçin Gıdalar

Balık Yağı

Balık yağı saçın ve cildin dokusunun iyileşmesini sağlar. Saç diplerinin kurumasına engel olur ve kepeği de engeller.

Orman Meyveleri

Orman meyvelerinde bol miktarda antioksidan bulunur ve böylece serbest radikalleri ortadan kaldırır ve saç rengindeki kayıpları ve kırık uçları engeller.

Tatlı Patates

Tatlı patates bol miktarda beta-karotene sahiptir ve vücut bunu A vitaminine dönüştürür. Saç diplerinin korunmasını sağlar ve yağ üretimine katkı sağlar.

Ceviz

Ceviz bol miktarda omega-3 yağ asitlerine sahiptir. Ayrıca biyotin ve E vitamini de barındıırr ve hücrelerimizin DNA hasarı görmesine engel olur. Saçları güneşten korur ve bozulmalarını engeller.

Su

Su elbette hayatımız için olduğu kadar saçlar için de çok önemli. Saç deriniz ve saçlarınız susuz kalırsa, kan dolaşımı daha kötü hale gelir ve besinler saçlara ve köklerine ulaşamazlar.