Skip to content Skip to footer

Sağlıklı beslenme için her gün tüketmeniz gereken 10 besin

Sağlıklı beslenme zorlayıcı olabilir. Çok fazla detay ve hatırlanması gereken bilgi var tabii. Genelde ne kadar çok biliyorsanız, o kadar çok karmaşık olduğunu söyleyenler bile çıkabilir. Mideniz, bütçeniz ve damak tadınızın uyumlu halde size hazırlayacağı besinleri bulmak evet kolay değil, ama hem eğlenceli hem de sağlıklı.

Özellikle mevsimler değiştikçe beslenme düzenini yeniden gözden geçirmek gerekir. Yıl boyunca yemeye devam ettiğim besinler de var. Bunlardan vazgeçmiyorum çünkü genel bütünsel sağlık açısından son derece faydalılar. Enflamasyonla mücadele eden, hormonumun sağlığını destekleyen ve bağırsak bakterilerini bir arada tutan besinleri arıyorum. İşte her gün yemeyi tercih ettiğim gıdalar:

1. Chia Tohumları

Chia tohumları lif, protein, omega-3, vitaminler ve kalsiyum, magnezyum gibi mineraller ile doludur. Bu küçücük beslenme ajanlarını günün herhangi bir öğününde yemek üzere puding şeklinde hazırlayıp dolaba atın. Benim özel tarifimde ise mango ve hindistancevizi sütü ile chia tohumlarını karıştırıp, bir gece dolapta bekletmek. Keskin bir lezzet!

2. Yeşil Yapraklılar

Her gün en azından dev bir yeşil yapraklı yemeye özen gösteriyorum. Örneğin salatada kullanabilir ya da ana yemek yanında sotelenmiş olarak tüketebilirsiniz. Yeşilliklerle dolu bir smoothie de olabilir.

3. Bitki çayı

Kahve normalde sinir sistemime dokunur derseniz, istikamet bitki çayları. Her gece yatmadan önce bir bardak papatya veya kedi otu içilebilir ve detoks destekli çaylar tercih edilebilir. Favori gündüz çayı olarak taze nane yapraklarından faydalanabilirsiniz.

4. Lahana Turşusu

Her zaman buzdolabında lahana turşusu bulundurun derim. Süper düşük kalorili, bu nedenle yemek yanında çok ideal. Fermente bir gıda olduğundan sağlıklı bakteriler içerir. Bağırsaklarınıza harika bir dost!

5. Fındık ve Benzeri Yağlar

Haftada 2-3 kez et tüketiyorsanız, bu protein alımı açısından az olabilir. Bu yüzden fındık; protein ve sağlıklı yağ alımı açısından önemli bir besin kaynağıdır. Fındık yerine dönüşümlü olarak ceviz ya da kaju fıstığı da tüketebilirsiniz. Fıstıklar teknik açıdan da sağlıklı çünkü yüksek yoğunlukta omega-6 yağları içeriyor. Öğütülmüş fıstık yemenin en eğlenceli yolu öğleden sonra bir elma veya muz ile birlikte tüketebileceğiniz bir seçenek olmasıdır.

6. Turpgil Sebzeler

Turpgil sebzeler beslenme açısından çok güçlüdür, bu yüzden genellikle smoothielerimin içine karnabahar parçaları atmayı severim. En sevdiğim atıştırmalıklardan biri çiğ brokoli veya humuslu karnabahar. Sonbaharda, Brüksel lahanası mevsimindeyken onları hindistancevizi yağı, tuz, biber ve biraz kabak çekirdeği ile pişirin, sonra üzerlerine biraz balzamik sos serpin. Afiyet olsun!

7. Yoğurt

Doğal yoğurt en favori besinlerimden biri. Her şekilde kullanılabilen ve sevilen yoğurdu her öğün tüketin. Chia tohumları, fındık, ceviz ve böğürtlen ekleyin. Hem besleyici hem d ebağırsaklar için dost.

8. Avokado

Avokado sağlıklı beslenme düzeninde tam bir süper besin. Birçok öğünde de tam bir cankurtaran. Peynir yerine salatalara eklenir, sandviçler, hamburgerler, tostlarda kolayca kullanılır. Avokado tost en güzel yemek seçeneklerinden biridir. Sadece avokadoyu zeytinyağı, limon, deniz tuzu, biberle ezip bir dilim çavdar ekmeği üzerine sürüp, üzerine pul kırmızı biber serpin.

9. Sağlıklı Yağlar

Yemeklerimin çuna sağlıklı yağ katmaya çalışıyorum. Bu, ev yapımı bir salata sosu için ya da sebze sotelemek için hindistancevizi yağı veya zeytinyağı olabilir. Tercih sizin damak tadınıza kalmış. Ama kesinlikle işlenmiş olmasın.

10. Zerdeçal ve zencefil

Zerdeçal ve zencefilin sağlığa faydaları anlatmakla bitmiyor. Özellikle beslenme konusunda yemeklere eklendiklerinde de mucizevi tatlar elde edebiliyorsunuz. Zencefil çayı sizi başka dünyalara götürecek, ama sağlıklı dünyalara… Smoothielerinize de ekleyebilirsiniz.