Saç Dökülmesini Engellemek için Beslenme Önerileri
Saç dökülmesinin çok sayıda nedeni olabilir. Çok fazla günlük stres gibi veya daha ciddi bir sorun olan diyabet gibi sağlık sorunları, saçlarınızın dökülmesine yol açabilir. Veya genetik ya da yaşlanma gibi faktörler de saç dökülmesine neden olabilir.
Bazense saç dökülmesi dış bir nedenden değil, kişinin beslenme düzeninin yanlış olmasından kaynaklanabilir.
Ortada başka bir neden olmadığı halde saçlarınız dökülüyorsa bunun nedeni, bazı besinler açısından eksik besleniyor olmanız olabilir. Hangi besine ihtiyacınız olduğuna bağlı olarak bu besini içeren yiyecekleri daha fazla tükettiğinizde saç dökülmelerinin önüne geçebilirsiniz.
Daha sağlıklı ve daha gür saçlara sahip olmak için hangi besinleri tüketmeniz gerektiğine ve bunların hangi yiyeceklerde bulunduğuna gelin birlikte bakalım.
Sağlıklı Saçlar için Nasıl Beslenmeliyiz?
Saçlarımızın en sağlıklı hallerinde olmaları ve çok fazla saç kaybı olmadan düzgün bir şekilde uzamaları için gereken pek çok vitamin ve mineral bulunmaktadır.
A vitamini
A vitamininin genelde gözlerimiz açısından önemli olduğunu düşünürüz. Ancak bu vitamin saç sağlığımız açısından da önemlidir. Saçların uzamasına yardımcı olmanın yanı sıra sebum üretiminde de rol alan bu vitamin, saç derisinin nemli kalmasına yardımcı olur.
B vitamini
B vitaminlerinin tümü saçların uzaması için gereklidir. Ancak özellikle biotin, bazı kişiler için daha önemli olabilmektedir. Biotin, besinlerin vücut boyunca taşınmasına yardımcı olur ve aynı zamanda besinlerin saç derisine taşınmasında faydalı olabilir.
C vitamini
Antioksidan özellikleri bulunan C vitamini, saçları serbest radikallerin neden olduğu hasara karşı koruyabilir. Ayrıca vücudumuzun kolajen yapması için de C vitaminine ihtiyaç duyarız. Kolajen, saçlarımızda bulunan önemli bir yapı taşıdır.
D vitamini
Bağışıklığımız için önemli olan D vitamini, saçların büyümesi bakımından da önemlidir. D vitamini seviyelerinin düşük olması, büyük miktarda saç kayıplarıyla ilişkilendirilmektedir. Düşük D vitamini seviyelerinin bölgesel saç dökülmelerine neden olan bir bağışıklık sorunu olan alopesi ile ilişkili olduğu da bilinmektedir.
E vitamini
Tıpkı C vitamini gibi E vitamini de saç büyümesini destekleyen antioksidan özellikler bakımından önemlidir. E vitamini almak, saç büyümesindeki artışla doğrudan ilişkilidir.
Çinko
D vitamini gibi çinko da saç dökülmesi ile ilişkilendirilmektedir. Bu mineral, hem saç dokusunun büyümesinde hem de onarımında rol oynamaktadır. Ancak çok fazla çinko da saç dökülmesiyle ilişkili olduğu için takviyelerle çok fazla çinko almaktan kaçınmalısınız.
Demir
Demir eksikliği, kansızlık türlerinden bir tanesidir. Kansızlığın belirtilerinden bir tanesi ise saç dökülmesidir. Demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşıması ile ilgilidir. Demir, bitkisel kaynaklardan da alınabilmekle birlikte bunlardan alınan demir, vücut tarafından hayvansal kaynaklardan alınan demir kadar iyi emilmeyebilir.
Saç Dökülmesini Engelleyen Yiyecekler
Saç dökülmesini engellemek için almanız gereken besinleri öğrendikten sonra bu besinleri yeteri kadar almanız için hangi yiyecekleri yemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.
Saçların sağlıklı olması ve uzaması için gerekli olan vitaminler ve mineraller bakımından zengin yiyeceklerden bazıları şu şekildedir:
Yumurta
Yumurtada hem biotin hem de çinko bulunur. Bunlar, saçların sağlıklı bir şekilde uzaması için gerekli olan besinlerdir. Yumurta, protein bakımından da zengindir. Protein, saçların büyümesi için önemli olan bir faktördür.
Yeşil yapraklı sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler arasında şunlar bulunmaktadır:
- Ispanak
- Kıvırcık lahana
- Pazı
- Su teresi
- Kara lahana
Yeşil yapraklı sebzelerde D vitamini, demir ve B vitamini (folat) bulunduğu için bunlar, saç sağlığı bakımından oldukça önemlidir.
Yağlı balıklar
Somon, uskumru ve ton balığı gibi yağlı balıklarda B ve D gibi vitaminler bulunmaktadır. Balık yemeyi sevmeyen kişiler, bu besinleri almak için balık yağı takviyeleri kullanabilir.
Chia tohumu
Chia tohumu, protein ve lif bakımından zengindir. Ayrıca içerisinde saç gelişimini destekleyici esansiyel yağ asitleri bulunmaktadır.
Avokado
Avokado, E vitaminini yanı sıra esansiyel yağlar bakımından da zengindir ve saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur. Bir adet avokadoda günlük önerilen E vitamininin yüzde 20’si ve aynı zamanda folat ve C vitamini bulunmaktadır.
Badem
Yeteri kadar badem yemek için beslenme düzeninize badem ezmesi dahil edebilirsiniz. Bademde E vitamini, B vitamini ve çinko bulunduğu için saç dökülmesini engellemeye ve tedavi etmeye yardımcıdır.
Kırmızı dolmalık biber
C vitamini denilince çoğu kişi mandalina ve portakal gibi meyveleri düşünür. Ancak kırmızı dolmalık biber de C vitamini bakımından zengindir. Aynı zamanda içerisinde B6 ve A vitaminleri bulunmaktadır.
Karides
Saç büyümesini desteklemek için proteinin yanı sıra demir, çinko, D vitamini ve B vitamini bulunduran karidesleri beslenme düzeninize ekleyebilirsiniz.
Fasulye
Fasulyeler protein ve lif bakımından zengin olmanın yanı sıra çinko, demir ve çeşitli B vitaminleri de içermektedir. Fasulyeleri önden ıslatarak daha kolay sindirilmelerini sağlayabilirsiniz.
Kırmızı et
Kırmızı et, demir ve protein bakımından zengindir. Bunların yanı sıra saç sağlığı bakımından önemli besinler olan çinko ve B vitaminlerine de sahiptir.
Saç Sağlığı için Gerekli Besinleri Nasıl Daha Fazla Tüketebilirim?
Saç sağlığı için önemli olan vitamin ve mineralleri beslenme alışkanlıklarınız ne olursa olsun, beslenme düzeninize kolayca dahil edebilirsiniz.
İster yeşil yapraklı sebzeleri ister fasulye ve avokado gibi bitkisel gıdaları daha fazla tüketmek istiyor olun, ister proteine ihtiyaç duyduğunuzu fark edip yemeklerinize istiridye, karides ve dana eti eklemek istiyor olun, saçlarınızın sağlıklı olması için gereken besinleri içeren çok sayıda yiyecek bulunuyor.
Tüm bu yiyecekleri beslenme düzeninize aynı anda eklemek zor olsa da aynı anda birden fazla yiyeceği içeren yemekler oluşturarak işe başlayabilirsiniz. İster ıspanak salatanıza karides ekleyin, ister dolmalık biber kızartmasının üzerine biraz dilimlenmiş badem serpin; yanlış beslenmeden kaynaklanan saç dökülmelerinizi yavaş yavaş engellemeye başlayabilirsiniz.