Probiyotik Smoothie Nasıl Yapılır?
En sağlıklı yiyecek ve içecekler mevsiminde tüketilen, evde hazırlananlardır. Marketlerde paketlenmiş olarak bulunan pek çok yiyecek ve içeceğin faydasının yanında bolca zararı da bulunmaktadır. Yoğun iş temposu, zamanın azlığı ve biraz da hazır olanın tüketilmesinin kolaylığı insanların sağlıksız beslenmesi ve dolayısıyla aşırı şişmanlığın, obezitenin tüm dünyada yayılmasıyla sonuçlanmaktadır.
Diyet yiyecek ve içeceklere para harcamak, estetik ameliyatlara başvurmak, spor salonlarına paralar dökmek yerine evde hazırlanan yiyecek ve içeceklerle sağlıklı, dengeli beslenmek ve evde günlük rutin olarak egzersiz yapmayı alışkanlık haline getirmek hem karlı hem de sağlıklı olan seçenektir. İşte tam da bu bağlamda evde hazırlanıp sağlıklı olarak tüketilebilecek bir içecek olan smothie herkese önerilir. Sebze, meyve, kuruyemiş, süt ve süt ürünlerinin birleşiminden elde edilen smothie hem aktif olarak spor yapanlar hem de günün yoğun temposu içinde enerjik ve zinde kalmak isteyenler için sağlıklı, bol enerjili, az kalorili bir içecektir. Bir de smothieye probiyotik içerikli besinler eklenirse çok daha faydalı olacaktır.
Probiyotik nedir, ne işe yarar?
Bağırsaklarda bulununan yaklaşık 100 trilyon tane bakteriden bazıları faydalı diğerleri ise zararlıdır. Canlı mikroorganizma, bakteri olan probiyotikler de düzenli olarak tüketildiklerinde bağırsaklardaki faydalı bakterilerin sayısı artmaktadır. Probiyotikler sindirilemeyen gıda parçacıklarıdır ve bunlar sayesinde kalın bağırsakta faydalı bakteriler ürer. Bağışıklık sistemini daha iyi çalışması, zararlı bakterilerden korunma, gıdaların iyi sindirilmesi ve emilimi hep probiyotikler sayesindedir. Probiyotiklerin yeterli miktarda tüketilmesi sağlıklı bir bağırsak sistemi, doğru bir laktoz intolerasnı, enfeksiyonlara karşı direnç, tansiyon, kan, kolesterol hastalıklarından korunma gibi pek çok alanda fayda sağlar.
Yapılan pek çok araştırma probiyotiklerin depresyon ve anksiyete gibi sorunlarda da iyileştirici rolü olduğunu ortaya koymaktadır. Probiyotikler; yoğurt, süt, kefir ve soya ile doğal yolla alınabilir ve kapsül ya da toz halinde de hazır olarak tüketilebilir. Özellikle evde mayalanan yoğurt, kefir ve uygun koşullarda saklanmış süt probiyotik içermektedir. Günde iki bardak düzenli olarak yoğurt, süt, kefir, ayran tüketen kişilerde probiyotik kaynaklı faydalı bakteri oranı yeterlidir. Altını çizmekte fayda vardır ki probiyotik içeren diğer besinlere oranla kefir, daha zengin bir gıdadır. Kefiri evde mayalamak elbette ki en sağlıklı olandır. Ancak bu imkan yoksa güvenilir markaların ürettiği kefirler de ister başka malzemelerle karıştırılarak isterse sade olarak da tüketilebilir. İşte bağırsak sağlığı ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için tüketilmesi gereken probiyotiklerle lezzetli, enerji dolu, düşük kalorili smothie herkese iyi gelir.
Probiyotikli smothie tarifi
Probiyotikli smothie için öncelikle bir adet yüksek devirli, güçlü motorlu blendera ihtiyaç var. 1 çay bardağı yabanmersini, küçük parçalara ayrılmış 1 su bardağı ananas, koyu yeşil yapraklı sebzelerden bir tutam ıspanak, nane, semizotu ya da maydanoz ve en önemlisi de 2 su bardağı kefir probiyotikli smothienin temel malzemeleridir. Kefirin tadını sevmeyenler için yoğurt ya da ayran kullanılabilir. Ancak altını çizmekte fayda vardır ki kefir; ayran veya yoğurda göre probiyotik açıdan daha zengindir. Smothienin kıvamını daha akışkan yapmak isteyenlere, 1 çay bardağı kadar içme suyu eklemeleri önerilir. Ancak bu suyun buzdolabında bekletilip soğumuş olmasında fayda vardır. Zira ılık ya da sıcak su malzemeleri yumuşatabilir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi ve içeceğe daha fresh hava verebilme özelliği dolayısıyla içine birkaç yaprak da taze nane eklenmesi önerilir. Bu şekilde hazırlanan smothie, hava almayan cam şişelerde ağzı kapalı olarak tüm gün tazeliğini koruyabilir.