Prebiyotik mi Probiyotik mi Farkı Nedir?

Bakterilerin genellikle görünmez düşmanlar olduğunu düşünürüz ancak aslında bedenimiz kahraman bakteriler ile doludur.

Bağırsak bakterileri mide bağırsak yolunda yaşarlar ve büyülü yaratıklardır. Bunlar şu konularda yardımcı olurlar:

  • Gıdaların parçalanmaları ve sindirilmeleri.
  • Bağışıklık sistemi ile iletişim.
  • İnflamasyonu uzakta tutma.

Peki trend olan probiyotikler ve prebiyotikler bağırsak sağlığını iyi düzeyde tutabilirler mi? Onların bağırsak sağlığı üzerinde oynadıkları rollere kısaca bir göz atalım.

Bağırsak Bakterileri: Sahip Olduğunuzu Hiç Bilmediğiniz En İyi Arkadaşınız

İnsan bağırsaklarında iki temel dost bakteri türünün pek çok kolonisi bulunur: Lactobacillus ve Bifidobacterium. Probiyotikler ve prebiyotikler bu dost bakterilere yardımcı olurlar ancak farklı şekillerde.

Probiyotikler

Bu insanlardan elde edilen canlı mikroorganizmalar sonrasında laboratuvarda bir kültür içerisinde çoğaltılır ve takviye olarak sunulurlar. Onları takviye veya gıdalar ile tükettiğimizde, bağırsaklarda hayatta kalırlar ve doğal olarak sahip olduğumuz iyi bakterilerin faydalarını sağlarlar.

Prebiyotikler

Bunlar bağırsaklardaki dost bakterilerin gıda kaynaklarıdırlar. Sindirim sistemimiz prebiyotikleri sindiremez ve bu nedenle sindirim sürecinde yola devam ederler. Sonunda dost bakterilerin olduğu kolon kısmına gelirler. Bakterilerin büyümek ve çoğalmak için bu gıdaları parçalama gücü vardır.

Yeterince Dost Bakteriniz Var mı?

Sağlıklı bir haldeyseniz, bağırsaklarınızın sizin için tüm işi yapacağından emin olabilirsiniz. Hali hazırda dost bakteri kompozisyonunuz iyi olduğu için probiyotik veya prebiyotik almanız gerekmez.

Ancak maalesef pek çok insan sağlıklı durumda olmuyor çünkü bağırsak bakterilerinin hayatta kalmaları için gerekli olan günlük 25-35 gram lif tüketimini gerçekleştirmiyorlar.

Bazı insanlar için problem lif eksikliği değil de bağırsak bakterilerinde sorunlar yaratan kronik hastalıklar da olabilir. Bunun sonucunda bağırsaklardaki faydalı bakterilerin durumları kötüleşebilir ve bu da bağırsak bakterilerine zarar verir.

İyi Bağırsak Bakterileri İçin Probiyotikler Temel mi?

Beslenmeniz kötü de olsa, kronik hastalıklarınız da olsa, probiyotik takviyelerinin bağırsak sağlığını tekrar optimum düzeye çekmeleri mümkün. Her iki dost bakteri türünü de sağlayan takviyeler mevcut ancak başka probiyotik türleri de var.

Pek çok insan için probiyotik almak güvenlidir. Ancak özellikle kronik hastalıkları olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar beslenmelerine daha fazla probiyotik eklemeden önce doktorları ile konuşmalılar.

Probiyotik takviyeleri bazen pahalı olabildikleri için bakterileri fermente gıdalarla da takviye edebilirsiniz. Bazı seçenekler şöyle:

  • Lactobacillus ve Bifidobacterium türlerinin eklendiği yoğurtlar.
  • Kombu çayı.
  • Lahana turşusu.

Bağırsak Sağlığı Prebiyotiklerle Başlar

Prebiyotik takviyeleri alabilirsiniz ancak bağırsaklardaki dost bakterileri güçlendiren gıdalar tüketirseniz bunlara ihtiyacınız da olmaz.

Bu bakterileri besleyen bazı gıdalar şöyle:

  • Lif zengini gıdalar: meyveler, sebzeler ve tam tahıllar.
  • Patates: Haşlanmış ve soğumuş hali idealdir çünkü nişasta sindirime çok daha dirençlidir.
  • Muz: Yeşil, az olgunlaşmış muzlar dirençli nişasta bakımından zenginlerdir.
  • Enginar: Prebiyotik inülin bakımından zengin bir sebzedir.

Hem Prebiyotik Hem Probiyotik İçeren Ürünler

Hem prebiyotik hem probiyotik içeren ürünler üzerinde çalışmalar devam ediyorlar.

Bir probiyotik kapsülü eczanede rafta beklerken veya mideden geçerken hayatta kalamayabilir. Ancak onu prebiyotikler gibi gıda kaynakları ile birlikte alınca, bağırsaklarda yaşayacağı yere ulaşana kadar hayatta kalma şansı artabilir.

İnsanların probiyotik ve prebiyotiklerini gıdalar ve sağlıklı beslenme ile almaları beklenir ancak takviye almanız gerekirse şunlara dikkat edin:

  • Gerekli resmi makamlardan alınmış izinlerin olması.
  • İnülin veya başka prebiyotikler ile paketlenmiş probiyotik kapsüllerine sahip olması.
  • Probiyotiklerin spor formunda olmaları.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.