Pırasanın faydaları nelerdir?

Eski Mısırlılar, kanseri ve kalp hastalığını önleyebilecek bir sebzeyi hayatımıza dahil ettiler. Yapabileceği tüm harika şeyleri okuduktan sonra, bu sebzeyi seveceğinize eminim. Pırasa, soğan ve sarımsak için kardeş bir bitkidir ve inanılmaz besleyici diğer zengin yiyecekler gibi geniş bir avantaj sunmaktadır. Çoğu hastalığın kökeni olan iltihaplanmayı önlemek, vücudu kanserden korumak ve aslında her kötü şeyden korumak pırasanın yapabileceklerinden sadece birkaçıdır. Pırasayı diyetinizin düzenli bir parçası haline getirmek için pek çok neden vardır.

Pırasa Nedir?


Pırasa, Amaryllidacea ailesinin bir parçası olan Allium cinsi sebzenin bir parçasıdır. Bitkinin yenilebilir bölümü genellikle bir sap veya köklü bir yaprak demetidir. Soğan ve sarımsak sıkı bir ampul şekli oluştururken, pırasa uzun süre silindir şeklinde yaprak kılıfları üretir ve bunlar etrafında toprak bulanarak açılır. Bu gevrek, sağlam sebzeler soğan gibi hafif bir tada sahiptir. Akdeniz ve Orta Asya’ya özgü pırasa, yüzyıllar boyu birçok Avrupa diyetinin temel unsurlarından biri olmuştur ve genellikle şifa verici bir diyetin parçasıdır.

Pırasa Besin Değerleri

Bir porsiyon pırasa (100 gram) aşağıdakileri içerir:

61 kalori
14 gram karbonhidrat
1.5 gram protein
0.3 gram yağ
1,8 gram lif
3.9 gram şeker
47 mikrogram K vitamini (Günlük ihtiyacın % 59’u)
1,667 IU vitamin A (Günlük ihtiyacın % 33’ü)
12 miligram C vitamini (Günlük ihtiyacın % 20’si)
64 mikrogram folat (Günlük ihtiyacın % 16’sı)
23 miligram B6 vitamini (Günlük ihtiyacın % 12’si)
2,1 miligram demir (Günlük ihtiyacın % 12’si)
28 miligram magnezyum (Günlük ihtiyacın % 7’si)
59 miligram kalsiyum (Günlük ihtiyacın % 6’sı)
180 miligram potasyum (Günlük ihtiyacın % 5’i)
0.06 miligram tiamin (Günlük ihtiyacın % 4’ü)

Kansere Karşı Korur

Pırasa üzerinde en çok araştırılan özellik, farklı kanser türlerine karşı koruma yeteneğidir ve pırasada bulunan birden fazla element, doğal bir kanser önleyici koruyucu tedavi görevi yapmaktan sorumludur. Böyle bir kanserden koruyucu bileşen, inülin, fruktan ailesindeki bir diyet lifidir. İnülin, bitkilerde enerji depolar; genellikle nişasta gibi diğer karbonhidratların yerini alır. Genetik ve Moleküler Araştırmalar’da yayınlanan bir çalışmada inülin, antimutajenik özellikleri açısından test edildi; bu DNA’nın mutasyona neden olan hasarlardan korunma kabiliyetidir. Hasar gören DNA’dan gelen mutasyonlar çoğu kanserin oluşmasının nedeni olarak düşünülür.

Allium ailesinden gelen pırasanın (sarımsak ve soğan ile birlikte) kanser oluşumunun her aşamasında farklı etkilere sahip olduğu ve kanser riskini belirleyen biyolojik işlemleri etkilediği gözlenmiştir. Özellikle ilgi çeken pırasa, gastrointestinal sistem kanserlerine karşı en büyük etkendir. Allium sebzelerini tüketmek prostat kanseri riskinde belirgin bir azalma ile de bağlantılıdır. Pırasanın kanserle mücadele kabiliyetindeki bir diğer faktör,

Allium sebzelerde bulunan biyoaktif bir bileşik olan dialil trisülfiddir. Ayrıca DATS olarak da anılan bu değerli maddenin, yeni tümör hücrelerinin büyümesini durdurduğu ve kan damarlarının mevcut tümörler içerisinde oluşmasını önlediği gösterilmiştir.

Pırasa, sindirimde sülfenik asit üreten bir organosülfür bileşiği olan allisin de içerir. Sülfenik asitin vücudunuzdaki serbest radikallerin yayılımını diğer besin maddelerinden daha hızlı şekilde nötrleştirdiğinin farkına varana kadar bu heyecan verici olmayabilir. Vücutta az miktarda serbest radikal bulunması, kanser olasılığının düşüklüğü ile ilişkilidir.

Kalp Sağlığını Geliştirir ve Kalp Hastalığını Önler

Pırasa flavonoidleri, kardiyovasküler hastalık için azalmış bir risk ile de ilişkilidir. Flavonoidlerin kan basıncı, vasküler fonksiyon ve serum lipid düzeyleri (kan kolesterolü) üzerinde pozitif etkisi vardır. Bu koruma, en azından kısmen, pırasadaki kaempferol varlığından da kaynaklanmaktadır.

Pırasa ayrıca yüksek konsantrasyonda B vitamini olan folat içerir. Folat kalp sağlığında kritik bir rol oynamaktadır. Kalp krizi ve inme riskiyle bağlantılı olan kandaki homosistein düzeylerini düşürür. Bu nedenle folat eksikliği kalbiniz için çok tehlikelidir.

Pırasanın kalbi koruyan üçüncü özelliği, antioksidan ola polifenol konsantrasyonudur. Polifenoller kan damarlarını ve hücreleri oksidatif hasardan korur ve yine kardiyovasküler rahatsızlıkları önlemeye yardımcı olur. Tüm bu çalışmaları ve olguları bir araya getiren pırasa, koroner kalp hastalığını, periferik vasküler hastalıkları ve inmeyi önlemeye yardımcı olmak için mükemmel bir seçenektir.

Kolesterolü Düzenler

Pırasadaki kükürt içeren bileşikler doğal olarak kötü kolesterol düzeylerini de düşürebilir, bu da kalp rahatsızlığı riski taşıyorsanız özellikle önemlidir. Pırasanın kanseri önleme özelliklerinden biri olan Allicin, kolesterol üretiminden sorumlu karaciğerdeki belirli bir enzimi, HMG-CoA redüktazı inhibe eder.

İlginçtir, bu enzimi inhibe etmek, her biri büyük kolesterol düşürücü ilacın hedefi olup hepsi de tehlikelidir. Neden yediğiniz yiyecekleri ilaç olarak kullanmıyorsunuz o zaman?

Pırasa aynı zamanda, LDL kolesterol seviyesini düşürerek kolestrolü düzenler.

Metabolizmayı Artırır ve Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Pırasa porsiyon başına yalnızca 61 kalori içerir, pırasa, günlük kaloriyi çok fazla etkilemeden tok hissetmenize yardımcı olabilir. Kilo kaybı ve metabolizma artışındaki ilk yararı, ağırlık yapmadan kendinizi tok hissetmenizi sağlamanızdır.

Yüksek lifli bir gıda olarak, sindirmek de daha uzun sürebilir, yani yedikten kısa süre sonra acıkmazsınız. Pırasanın lif içeriği metabolizma güçlendirici olarak çalışır ve daha fazla kalori daha hızlı yanar ve enerji düzeyleri korunur.

Pırasa içerisinde bulunan inülin, prebiyotiktir (sindirilemeyen bir lif bileşimi). Sağlıklı probiyotik seviyelerle eşleştirildiğinde, prebiyotikler, bağırsak bakterilerinin dengesini ve çeşitliliğini koruyarak obezite ve kilo alma riskini azaltır. Göbek yağını yakmak isterseniz, nootkaton ve kapsaisin ile birlikte polifenol düzeylerinizi dengelemeniz gerekir. Yediğiniz yiyecek pırasa, bu süreçte kilit rol oynamaktadır.

Bağırsak Sağlığını Geliştirir

Pırasada bulunan prebiyotikler sadece obezite riskini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda bakteri yönetim yolları, yediğiniz besin maddelerinden düzgün bir şekilde emilim yapmanıza izin verir. Prebiyotikler aynı zamanda vücudunuzdaki zararlı atık maddeleri ortadan kaldırır, bağırsak peristalzisini (vücudunuzun bağırsaklardan atıkları itmek için kullandığı istemsiz kas kasılmaları) teşvik eder ve sindirim sıvıları salgılar.

Çoğu hastalık gibi, sızdıran bağırsak özellikle iltihap içerir. Unutmayın, yüksek lifli gıdalar (pırasa gibi) vücuttaki hücre iltihabına karşı mükemmel bir savunmadır.

Enfeksiyonla Mücadele Eder

Pırasa, farklı vücut sistemlerine yatıştırıcı etki ve antiseptik etki nedeniyle, grip, soğuk, saman nezlesi ve idrar yolu enfeksiyonları gibi doğal enfeksiyonlara karşı doğal tedavileri ile tanınırlar. Pırasalar, oksijeni taşınan ve enfeksiyonu savuşturan sağlıklı kırmızı ve beyaz kan hücrelerinin gelişimini destekleyen önemli miktarda A vitamini içerir.

Pırasa tıpkı soğan gibi, anti-grip mekanizması olarak araştırılmıştır. İnfluenza virüsü ile mücadele kabiliyetinin, pırasada bulunan fruktanlardan kaynaklanmasından şüpheleniliyor. Pırasa ile karşılaştırılabilecek bir araştırma yayınlanmamış olsa da, bunun muhtemelen pırasa için aynı anti-grip reaksiyonlarını sergilediğinin bir parçası olduğu güvenli bir varsayımdır.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.