Patlamış mısır faydalı mı?
Patlamış mısır yıllardır sinemada filmlere eşlik eden ve akşamları evde televizyon karşısında atıştırılan keyif verici bir atıştırmalık. Bu patlamış atıştırmalığın kimsenin farkında olmadığı pek çok faydası bulunuyor ve bunlara kısaca bir değinelim.
Patlamış mısırın sağlığa faydaları arasında kan şekerini yönetebilme, sindirimi iyileştirme, osteoporozdan koruma, kolesterol düzeylerini düşürme, kilo vermeye yardımcı olma, bilişsel gerilemeye engel olma ve erken yaşlanmayı önleme gibi pek çok farklı fayda bulunuyor.
Patlamış mısırın patlaması, içerisindeki nişastalı kısmın ısının etkisiyle dış kabuğun basıncını arttırması sonucunda olur. En sonunda basınç nedeniyle kabuk çatlar ve içindeki nişasta dışarı çıkar. Patlamış mısırın pek çok farklı formu var. Bazı türleri mikrodalgada patlatılabildiği gibi, bazılarının ise çekirdeği değiştirilmemiştir ve bunların patlatılmaları için uygun cihazlar ya da bir tencere gerekir. Sıcaklık patlamış mısırı yaratmak için tek başına yeterli. Yağ çeşitlerini kullanmanın hiç gereği yok çünkü bunlar patladığı zaman kabuğun polifenol içeriğini bozabilir ve sağlığa faydalarının bir kısmının ortadan kalkmasına sebep olabilirler.
Patlamış mısır dünya çapında çeşitli kültürler tarafından 6000 yıldır keyifle tüketiliyor ve bazen farklı renkte olduğunu görmek de mümkün. Sağlığa faydalı yanları ise maalesef tuz, tereyağı veya diğer aroma vericiler ya da süslemeler eklendiği zaman yok oluyorlar ve artık bu noktada çöp gıdalar arasındaki yerini alıyor. Süslemesi olmayan bir patlamış mısırı tüketmek çok lezzetli ve faydalı bir atıştırmalık elde etmenizi sağlayacak. Sağlığa olan bu faydaları içeriğindeki lifler, antioksidanlar, manganez, magnezyum, B vitaminleri ve polifenol bileşenlerden kaynaklanıyor.
Patlamış mısırda sindirime yardımcı olan lifler bol ve bu anlamda bir tam tahıl. Ayrıca B kompleks vitaminleri ve E vitamini sayesinde bağırsak kaslarının peristaltik hareketlerini yumuşatıyor, sindirim sistemini sağlıklı tutacak olan sindirim sıvılarının salgılanmasını uyarıyor.
Bu lifli yapısı aynı zamanda kan damarlarındaki fazla kolesterolün de damar duvarlarından koparılmasını sağlıyor ve genel olarak kolesterol düzeylerini düşürüyor. Bu sayede kalp damar hastalıklarının riski azalıyor ve kalp üzerindeki baskı azalıyor.
Lifli içeriği kan şekeri üzerinde de etkili ve insülin düzeylerinin salgılanmasını düzenlediği gibi kan şekerinin yönetimini de sağlıyor. Kan şekeri dalgalanmasındaki düşüşler onu şeker hastaları için iyi bir atıştırmalık haline getiriyor.
Patlamış mısır geçmişte sağlıksız bir atıştırmalık olarak sınıflandırılıyordu ancak son zamanlarda çok büyük bir antioksidan kapasitesine sahip olduğu görüldü. Zira kabuk kısmında bol miktarda polifenol bileşen bulunuyor ve bu bileşenlerin güçlü antioksidanlar olmaları nedeniyle serbest radikaller ile savaşta önemleri var. Serbest radikaller ile savaş, kanser dahil olmak üzere vücutta pek çok hastalığın ortaya çıkmasını engellemekte önemli.
Serbest radikallerin verdiği hasar kanserden bile fazla ve bunlar lekeler, kırışıklar, bilişsel gerileme, göz kaslarında zayıflama, bunama, saç kaybı ve pek çok diğer rahatsızlık ile kendini gösteren yaşlanma belirtileri ile yakından bağlantılılar.
Bir kase patlamış mısırda 30 kalori bulunur ve lifli içeriği sayesinde tok hissedersiniz. Çünkü ghrelin adı verilen açlık hormonunun salgılanmasına engel olur ve bu da kilosunu kontrol etmek isteyen bireylerin aşırı yemelerine engel olur. Patlamış mısır doymuş yağlar bakımından da fakir bir ürün ve içerisindeki doğal yağlar sağlıklı ve temel yağ asitlerini barındırıyorlar.
Popcorn sadece ekleme yapılmaksızın tüketilirse sağlıklı. Tereyağı, yağlar, tuz ve diğer eklemeler yapıldığı zaman sahip olduğu pozitif etkiler siliniyorlar. Önceden paketlenmiş veya mikrodalgaya uygun patlamış mısırları tercih etmemekte fayda var çünkü bunlara önceden tuz ve yağlar ekleniyorlar. Ayrıca patladığı zaman paketleme malzemesindeki bazı kimyasallar bozunarak mısırdaki fenolik bileşenleri yok edebilirler. Bu da patlamış mısırın serbest radikallere karşı koruyan etkilerinin azalmasına sebep olur.