Omuz ağrısına ne iyi gelir?
Omuzlar üst kol kemikleri, kürek kemikleri ve köprücük kemiklerinin buluştuğu eklemlerdir. Üst kol kemikleri bedenin her iki yanında bulunan kürek kemiklerinin içindeki yuvarlak soketlere otururlar. Her iki omuz da dört kas ve tendon grubu tarafından yerinde tutulur ve bunlar üst kol kaslarını korurlar, kollarınızı kaldırmanızı ve hareket ettirmenizi sağlarlar.
Omuzdaki ağrının pek çok sebebi olabilir. Onu düşme veya kaza sonucunda sakatlayabilirsiniz, veya boyama gibi etkinlikleri çok fazla yapmaktan dolayı da oluşabilir. Bazen omuz ağrısı artrit gibi başka rahatsızlıklardan kaynaklanır. Hatta bedeninizin başka kısımlarındaki problemlerden yayılan ağrılar da olabilir.
Omuz Sakatlanmasının Belirtileri
Omuz sakatlanması yaşayıp yaşamadığınıza karar vermek için kendinize şu soruları sorun:
- Kolunuzu normal şekilde hareket ettirebiliyor musunuz yoksa omzunuz çok sert ve ağrılı mı?
- Omzunuz yerinden çıkacakmış gibi hissediyor musunuz?
- Omzunuz normalde yaptığınız şeyler için yeterince güçlü mü?
Bazı omuz sakatlanmalarını evde bir kaç gün dinlenmekle ve buzla geçirebilirsiniz. Gerekliyse bir bandaj kullanarak yerine sabitleyebilir ve kalp hizasının üstünde tutabilirsiniz. Ancak bazı sakatlanmaların profesyonel yardıma ihtiyacı olur. Aşağıda hemen doktora görünmenizi gerektiren işaret ve belirtiler var:
- Omuz eklemi deforme görünüyordur
- Omzunuzu hiç kullanamıyorsunuzdur
- Ağrı çok yoğundur
- Omuz aniden şişmiştir
- Kol veya eliniz güçsüz veya uyuşmuş hissediyordur
Evde Omuz Ağrısını Geçirmek İçin Çözümler
Omuz ağrısında genelde kızarma ve şişme gibi inflamasyon belirtileri olur. Aşağıda bu ağrıyı geçirmek ve kendinize bakmak için bazı öneriler var.
Anti İnflamatuvar İlaçlar
Nonsteroidal anti-inflamatuvar ilaçlar ağrıları hafifletebilir ve inflamasyonu azaltabilirler. Reçetesiz ilaçlar arasında aspirin, ibuprofen ve naproxen var. İnflamasyonu azaltmak özellikle rotatör manşet sakatlanmalarında, tendonitte, artritte ve diğer omuz sakatlanmalarında önemli.
Soğuk Kompres
Soğuk kompres omuzdaki şişkinliği azaltabilir. Soğumak keskin ağrıları azaltmaya yardımcı olur. 20 dakikaya kadar günde 5 defa bir buz poşeti koyabilirsiniz. Donmuş buz jelleri, plastik poşetteki buz küpleri gibi çözümler de uygundurlar. Soğuk nesneyi bir havluya sarın ve deriye doğrudan koymayın.
Kompresyon
Şişlik ve ağrılara engel olmak için omzunuzu elastik tıbbi bandajla sarın. Soğuk kompres bandajı da kullanabilirsiniz. Eczaneden omuz bandajı da alabilirsiniz. Biraz sıkı olsun ama fazla da sıkmasın. Kan akışını engellememeniz gerekiyor. Eğer kolunuzda veya elinizde karıncalanma veya uyuşma olursa, rengi maviye dönerse, biraz gevşetin.
Isı Terapisi
Isı kasları gevşetir ve sıkı omzu rahatlatır. Kas ve artrit ağrılarına iyi gelebilir. Sıcak su torbası veya ısıtıcı pedlerden kullanabilirsiniz.
Kas Gevşetici
Kas gevşeticiler ağrının sebebi kas gerilimi veya spazmı ise fayda sağlayabilirler. Bunun için doktorunuzdan reçete almanız gerekebilir.
Kas gevşeticiler mayışma yapabilirler ve bu nedenle araç kullanacaksanız almamanız daha doğru olur.
Ağrı Kesiciler
Asetaminophen veya aspirin gibi ilaçlar ağrıları hafifletebilirler. Böylece sakatlık ile başa çıkmanız ve iyileşirken daha iyi uyumanız mümkün olabilir.
Ağrı ilaçları mide kalkması ve yanması gibi yan etkilere sebep olabilirler. Eğer dört haftadan daha uzun süredir alıyorsanız doktorunuzla konuşun.
Ayrıca deriye sürülen jel ve kremlere de göz atabilirsiniz ve bunların yan etkileri oral ilaçlar kadar çok olmaz.
Dinlenme ve Aktivite Düzenleme
Omuz ağrısına sebep olan aktiviteyi bırakın veya değiştirin. Omzu nazikçe hareket ettirmek önemli. Böylece omuz kaslarını güçlü ve esnek tutabilirsiniz.
Omuz Egzersizleri ve Esneme
Düzenli egzersiz ve esneme hareketleri omzu güçlü ve esnek tutabilirler. Egzersizlere başlamadan önce dikkat edilecek bazı noktalar şöyle:
- Daha fazla omuz ağrısı oluyorsa egzersizi bırakın. Fazla erkenden deniyor olabilirsiniz.
- Formunuza dikkat edin. Yanlış egzersiz yapmak omuz problemlerine sebep olabilir veya onu kötüleştirebilir.
- Derin esnemelerden önce bile ısının. Hafif omuz çevirmeleri, nazik hareketler veya ılık bir duş egzersizdenönce kasları ısıtmanın yolları arasındadırlar.
Hareketlilik İçin Pendulum Esnemesi
- Ayakta durun ve belden bükülün.
- Sakat taraftaki kolunuz doğrudan aşağı sarksın.
- Boynunuz rahat olsun.
- Kolunuzu 20 defa daire olarak hareket ettirin.
- Günde bir veya daha fazla yapın.
Başüstü Omuz Esnetme
- Oturun veya ayakta durun.
- Parmaklarınızı önünüzde birbirine geçirin.
- Dirseklerinizi bükün ve kollarınızı başınızın üstüne kaldırın. Ayrıca ellerinizi başınızın üstüne veya arkasına koyabilirsiniz.
- Kürek kemiklerinizi nazikçe sıkın ve böylece dirsekleri geriye doğru hareket ettirin.
- 20 tekrar yapın. Günde 5-10 defa tekrar edin.
Ne Zaman Doktora Görünmeli?
Eğer ciddi bir omuz sakatlanmanız varsa ev çözümleri ile birlikte tedavi de gerekecektir. Eğer aşağıdakilere sahipseniz doktorunuzla görüşün:
- Ağrı: Özellikle de dinlenme ve ilaçla geçmeyen ağrılar varsa.
- Tekrar eden problemler: Eğer birden fazla defa omuz ağrısı olursa.
- Sertlik: Kolunuzu normal şekilde kaldırıp döndüremiyorsanız.
- Güçsüzlük: Omzunuz, kolunuz veya eliniz sakatlanmayan tarafa göre daha güçsüzse.
- Omuz yerinden çıktıysa: Eğer yerinden kayma varsa veya omuz çıkacakmış gibiyse.
Omuz Ağrısına Engel Olmak
Atılacak ilk adım bedenin stres kaynaklarından kurtulduktan sonra iyileşmesi ve yenilenmesi için yeterince dinlenmektir. Sağlıklı, dengeli bir beslenme ile bedeniniz işlev göstermek için ihtiyaç duyduğu besinleri alabilir.
Eğer ağrı ve sızılar yaşıyorsanız, sigarayı bırakmayı deneyin. Sigara içmek omuz ve bedendeki kan dolaşımını etkiler. Bu da iyileşmeyi yavaşlatabilir.
Omuz sakatlanması ani ve tekrar eden hareketlerden kaynaklanabilir. Spor yaparken, düşmekten dolayı veya günlük aktivitelerde bir şeylere uzanırken bile olabilir. Eğer kolunuzu baş hizasından yukarı kaldırıyosanız veya dirsekleri bükmeden ağır bir şeyler kaldırıyorsanız da olabilir.
Eğer kötü bir duruşunuz varsa omuz ağrısı ihtimali daha fazla olabilir.