Ödem Giderici Smoothie Tarifi

 

 

Farklı fonksiyonlarda smoothie tarifleri istediniz, yapmak da bana düştü!

Günlük hayatımda, smoothie’lerden sıkça faydalanıyorum. Bu nedenle sizlere, bir “smoothie dosyası” hazırlamak istedim. Bu tarifte, ödem giderici smoothie hazırlayacağız. Tarifimizde yok yok! Detoks sularına göre daha farklı, daha yoğun bir kıvamı olan smoothie’ler; katı meyve sıkacağında hazırlanmadığından, lif ve posasını da korumuş oluyor. Lif ve posasının içinde kalması, onu detoks sularına göre çok daha besleyici bir seçenek haline getiriyor. Peki, ödem giderici smoothie’mizin içinde neler var?

Malzemeler

• 1 adet olgun muz,
• 1 avuç böğürtlen,
• 1 su bardağı badem sütü,
• 2 çay kaşığı keten tohumu,
• 2 çay kaşığı chia tohumu,
• taze zencefil

Öncelikle, enerjiye ihtiyacınız olduğu için biraz muz koydum. Koyu renkli meyvelerin çok yüksek oranda antioksidan özelliği olduğundan, biraz da orman meyveleri ekledim. Orman meyvelerinin bilmediğiniz bir özelliği de, çok iyi birer ödem giderici olmalarıdır. Ben bu tarifte, orman meyveleri arasından böğürtleni seçtim, siz dilerseniz yaban mersini ya da çilek gibi farklı bir meyveyi de tercih edebilirsiniz.

Meyvelerin dışında, smoothie hazırlarken kullanmaktan çok hoşlandığım keten tohumunu da ekliyorum. Süt olarak ise; bağırsaklarda sindirim problemine ve vücutta ödeme neden olan inek sütü yerine, badem sütü kullanıyorum. Bu karışımı, sabah kahvaltısı olarak tüketecekseniz, içerisine 1 adet hurma da ekleyebilirsiniz. Ancak hurma kullanırken çok fazla cesur davranmamanızda yarar var; çünkü hurma, şeker oranı en yüksek meyvelerden biridir. Malzemelerimiz bunlar, artık hazırlamaya başlayabiliriz.

Nasıl Hazırlanır?

İlk olarak muzun kabuğunu soyuyoruz ve küçük parçalar halinde kesip, blender’ın içerisine alıyoruz. Daha sonra, damak zevkimize göre istediğimiz miktarda böğürtlen ekliyoruz. Ekşi tatlardan hoşlanıyorsanız, böğürtlen miktarını biraz daha arttırabilirsiniz. Daha sonra, özellikle veganların protein desteği açısından sıkça kullandığı keten tohumunu ekliyoruz. Ben bu tarifte, öğütülmemiş olarak tercih ettim, dilerseniz siz öğütülmüş keten tohumu da kullanabilirsiniz. Protein demişken, içerisine biraz da chia ilave ediyoruz. Chia da keten tohumu gibi, benim tariflerimde sıkça kullandığım, iyi bir protein deposudur.

Ödem atarken bir yandan da metabolizmayı hızlandırmak için, kabuğunu soyduktan sonra küçük bir parça taze zencefil ekliyoruz. Çin tıbbında; mikrop öldürücü ve enfeksiyon giderici özelliklerinden dolayı çokça kullanılan zencefil, aynı zamanda vücut ısısını arttırıcı özelliğe de sahiptir. Özellikle kış aylarında, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlarda, vücudu ısıtarak vücudunuzun direncini arttırmak ve mikroplarla savaşmak istiyorsanız, hazırladığınız çay ve smoothie’lere bir miktar taze zencefil eklemeyi ihmal etmeyin.

Tüm malzemeleri blender’a attıktan sonra, son olarak badem sütünü de ekliyoruz ve blender’ı çalıştırıyoruz. Muz ve böğürtlen, çok kolay eriyen malzemelerdir; ancak içerisinde biraz chia ve keten tohumu olduğu için, blender’ı biraz daha uzun çalıştırmanız gerekebilir. Karışım hazır olduktan sonra, muhteşem kokusu ve pembe tonlarındaki rengiyle çok hoşunuza gidecek bu karışımı bardağa alıyoruz ve keyfini çıkartıyoruz. Afiyet olsun!

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.