Bir diğer adı volkan camı olan obsidyen, doğada kendiliğinden oluşan bir taş, bir kayaçtır. Volkanik kökenli bir kayaç olan obsidyen taşı, yanardağ lavlarının hızlı bir şekilde soğuması sonucunda oluşmaktadır. Diğer taşlardan farklı olarak obsidyen taşı kristalleşme gerçekleşmeden donduğu için kenarları ince ve keskin olur. Bu keskinliği obsidyen taşının eski uygarlıklar ve yerliler tarafından silah olarak kullanılmasını sağlamıştır. Sonralarda yavaş yavaş süs eşyası olarak da kullanılmaya başlanmış, günümüzde ise çok değerli bir taştır. Rivayete göre, Maya Uygarlığı obsidyeni ayna yapımında kullanmış, bazı uygarlıklar ise ok ucu olarak kullanmışlardır. Ucu öylesine keskindir ki, günümüzde obsidyen taşı özellikle cerrahların kullandığı neşterin kesici kısımlarında kullanılmaktadır.
Aslında en başında siyah renkli ve cam gibi bir parlaklığa sahip olan obdisyen taşı, geçirdikleri doğal evrelerden dolayı gri, yeşil, kırmızı, kahverengi, altın sarısı ve mavi renklere bürünebiliyorlar. En sık karşılaşılan obdisyen taşı, üzerinde beyaz lekeler olan kar taneli obsidyendir. Ülkemizde Nemrut Dağı – Tatvan bölgesinde yeşil, Rize – İkizdere bölgesinde ise kırmızı obsidyen daha fazla bulunur.
Türkiye’de en çok Hasan Dağı, Nemrut Dağı, Rize – İkizdere, Sarıkamış, Kars, Iğdır, Ağrı Dağı, Pasinler ve çevresinde obdisyen taşı bulunmaktadır. Avrupa ülkelerinde ise; İtalya’da, Yunanistan’da, Macaristan’da, Slovakya’da ve Ermenistan’da obsidyen taşı bulunur.
Obdisyen taşının popülerliği aslında; Akrep, Oğlak ve Kova burcunun uğurlu taşı olmasından ve insan vücudunda çakralarda, kalp ve kuyruk sokumunda etkili olmasından geliyor.
Obdisyenin değişik kültürlerdeki önemi
Obdisyen, Aztekler’de gecenin ve karanlığın tanrısı olarak kabul edildiği için “tanrısal taş” diye tanımlanır.
Siyah renkli obdisyenler, daha çok Meksika’nın Apache Tears bölgesinde bulunduğu için, siyah obsidyene “Apaçinin Gözyaşları” ve Kara Kadife adı verilir.
Kahverengi-kırmız renkte olan ve üzerinde siyah lekeler bulunan obdisyene Mahogany Obsidyen denir.
Sarı – mavi – yeşil – kırmızı renk karışımındaki obdisyene Rainbow, yani gök kuşağı obsidyen adı verilir.
Siyah ya da koyu yeşil taban üzerinde kar tanesi gibi varmış gibi görünen obdisyene Snowflake, yani kar tanesi obsidyen adı verilmiştir. Hatta Snowflake, “Saflık Taşı” olarak da tanımlandığı için kahinler bu taşı kehanet taşı olarak tanımlamışlardır.
Obsidyen taşının faydaları
Her insanın geçmişinde yaşadığı olaylar bu gününü ve geleceğini etkilemektedir. Obdisyen taşının faydaları da işte burada ortaya çıkmaktadır. Obdisyen taşının, vücuttaki negatif elektriği alarak kişiyi rahatlattığı, içindeki olumlu duyguların harekete geçmesini sağladığı düşünülmektedir. Bu taş herkesin kendisini tanımasına ve sahip olduğu gücü ortaya çıkarmasına yardım etmektedir. Bazıları obsidyenin keskin özellikleri sebebiyle kişide gerginliğe de sebep olabileceğini ve böyle bir durumda kişinin duygularının üzerine ısrarla gitmesi gerektiğini düşünmekteler. Bu sayede taşın etkisinin hayat için olumlu adımlara çevrilebilmesi mümkün olabilir. Obsidyen taşı genel olarak;
- Terapi gücü yüksek olduğu için stresi azaltır.
- Aşırı duyarlı ve heyecanlı hali yatıştırır.
- Özellikle erkeklere kendine güven ve enerji verdiği bilinir.
- Mantıklı düşünmeyi ve karar vermeyi teşvik eder.
- Karaciğeri temizler, fazla alkol ve kötü beslenmenin yol açtığı etkileri azaltır.
- Eklem ve kas ağrılarını azaltır.
- Çevreden kişiye gelen duygu ve düşüncelerin daha net anlaşılabilmesine yardımcı olur.
Obsidyen taşı nasıl kullanılır?
- Vücudunda bulunan negatif enerjiden kurtulmak isteyen kişiler bu taşı ayaklarının altına koyarlar.
- Vücutta boyundan yukarısında kullanılmasının zararlı olabileceği söylenen bu taşı kalp hizasında ve kalbin altında kullanmak önerilir.
- Karaciğer sorunu olanların karaciğerin üzerine obsidyen taşı koyup ortalama 20 dakika beklemeleri durumunda, karaciğerin temizleneceği bilinir.
- Ancak 20 dakikadan fazla tutulmamalı.
- Diz, bacak ve eklemlerdeki ağrılar için ağrının olduğu yere obsidyen taşı koyup beklemek önerilir.
- Obsidyen taşı alındığında kullanmadan önce mutlaka 24 saat kadar deniz suyu ya da deniz tuzuyla temizlenmeli, ovulmalıdır.