Nasıl İyi Bir Ebeveyn Olunur: Çocuğunuzun Karakter İnşasına Yardım Edin

Ebeveyn olmak, hayattaki en ödüllendirici ve en tatmin edici deneyimlerden biri olsa da kolay bir şey değildir. Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, ebeveynlik her zaman devam eden bir süreçtir. İyi bir ebeveyn olmak için çocuğunuza sevildiğini hissettirmeli ve aynı zamanda doğru ile yanlışı ayırt etmesine yardımcı olmalısınız. Bunu yapmak zor olsa da çocuğunuzun kendine güvenli, bağımsız ve yardımsever bir birey olması için ona besleyici bir ortam hazırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Bunun için çocuğunuza sevgi dolu bir ortam yarattıktan ve disiplinli olmasını sağladıktan sonra çocuğunuzun karakterini inşa etmesine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuğun Karakter Gelişimine Nasıl Yardımcı Olunur?

Çocuğunuzun karakter gelişimine yardımcı olmak için aşağıdaki adımlardan faydalanabilirsiniz.

1. Çocuğunuza bağımsız olmayı öğretin

Çocuğunuza farklı olmasının sorun olmadığını, diğer insanları takip etmek zorunda olmadığını öğretin. Ona yaşı gençken doğruyu ve yanlışı öğretin, ancak onlar adına her şeye karar vermeyin ve kararlarını kendileri vermeleri konusunda cesaretlendirin.

  • Çocuklarınızın kendi başına seçim yapmalarına izin verin. Örneğin, çocuğunuz küçükse ona 2-3 kıyafet sunabilir ve istediğini giymesine izin verebilirsiniz.
  • Çocuğunuz büyükse ona ders dışı hangi etkinliklere katılmak istediği ve güvenilir olduklarını düşündüğünüz takdirde arkadaşlarını istediği gibi seçmesi konusunda seçenekler sunun. Çocuğunuzun sizin uzantınız olmadığını unutmayın. Çocuğunuz, sizin bakımınız altında olan bir bireydir; hayatınızı onlar aracılığıyla yeniden yaşamanız için bir fırsat değildir.

2.İyi bir rol model olun

Bir ebeveyn olarak yapabileceğiniz en önemli şey, iyi bir etki yaratmak olacaktır. Çocuklarınızdan belli davranışlar bekliyorsanız, onlara rol model olmalısınız. Bunun için mükemmel bir insan olmanıza gerek yok. Ancak çocuklarınızdan istediğiniz şeyleri yapmaya çalışmalı ve hata yaptığınızda bunu kabul etmeye istekli olmalısınız.

  • Örneğin, çocuğunuzun kibar olmasını istiyorsanız, trafikte ya da markette sizi sinirlendiren insanlara bağırmayın.
  • Çocuğunuza yardımsever olmasını öğretmek istiyorsanız, onu aşevine götürebilir ve burada yemek servisine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğunuza neden yardımsever olması gerektiğini açıklayın ki bunu neden yapması gerektiğini anlasın.
  • Çocuğunuzun ev işi yapmasını istiyorsanız, siz ev işi yaparken size yardımcı olmasını isteyin. Siz kanepede otururken onlardan odalarını toparlamasını istemeyin.
  • Çocuklarınızın dijital cihazlarından uzaklaşmasını istiyorsanız, tablet veya telefonunuzla çok fazla zaman geçirmeyin.

3. Çocuklarınızla iyi davranışlar üzerinde çalışın

Temel görgü kuralları, küçük yaşlardan itibaren gerekli olduğu için çocuğunuza “Lütfen” ve “Teşekkür ederim” gibi şeyleri söylemeyi öğretin. Ayrıca sırasını beklemeyi, başkalarına karşı paylaşımcı olmayı ve sosyal ortamlarda nasıl davranacaklarını öğretin.

  • Unutmayın, çocuklarınıza görgü kurallarını öğretmenizin en iyi yolu, onlara bunu kendiniz göstermeniz olacaktır.

4. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmaları için teşvik edin

Çocuklarınızın mümkün olduğunca sağlıklı beslenmelerini, bol bol egzersiz yapmalarını ve geceleri yeterine dinlenmelerini sağlamanız önemlidir. Onları yemek ya da belli bir şekilde davranmak için zorlamayın. Bunun yerine evi abur cuburla doldurmak yerine sağlıklı seçenekler sunmaya çalışın ve ailedeki herkesin hareket etmesini sağlayacak aktiviteler planlayın.

  • Çocuklarınızı egzersiz yapmaya teşvik etmek için küçük yaşlarda spor yapmalarını sağlayabilirsiniz. Bu sayede kendilerini sağlıklı tutacak bir alışkanlık edinmiş olurlar.
  • Sağlıklı beslenme alışkanlıklarına genç yaşta başlayın. Çocuğunuzu katı yiyeceklerle tanıştırdığınız andan itibaren cips ve tatlı gibi sağlıksız yiyecekler yerine meyve ve sebzeye teşvik edin.

5. Çocuklarınızın hata yapmalarına izin verin

Hayat, harika bir öğretmendir. Bu nedenle çocuğunuzu kendi eylemlerinin sonuçlarından kurtarmak için acele etmeyin. Çocuklarınızı sonsuza kadar koruyamayacağınızı bilin. Geride durup çocuğunuzun hata yapmasını izlemek zor olsa da bunu yapmanız uzun vadede hem size hem de çocuğunuza fayda sağlayacaktır.

  • Örneğin, çocuğunuz ceket giymeyi reddediyorsa, onu zorlamayın. Hastalandığı zaman hatasını anlayacaktır. Ancak sonradan fikrini değiştirirse diye ceketini yanınızda taşıyabilirsiniz.
  • Kendi sonuçlarıyla yüzleşmelerine izin verirken mantıklı olun. Örneğin, koltuktan inmesi için defalarca bağırmak yerine düşmesine izin vermeniz daha iyidir. Ancak elbette tehlikeli yerlerde müdahale etmeniz gerekir.
  • Çocuğunuz kendi başına bir hayat dersi öğrendiğinde “Ben demiştim” dememeye çalışın. Bunun yerine, çocuğunuzun olanlar hakkında kendi sonuçlarını çıkarmasına izin verin.

Ebeveynler Ergenlere Nasıl Davranmalı?

Çocuğunuzun yaşı küçük değilse daha farklı adımlar izlemeniz gerekebilir. Bunun için aşağıda yer alan önerileri uygulayabilirsiniz.

1. Alkol konusunda sorumlu olmayı öğretin

Çocuklarınızla küçükken dahi bu konuda konuşabilirsiniz. Ona, arkadaşlarıyla içki içmek için büyümesi gerektiğini söyleyin ve alkol kullanmamanın araba kullanırken çok önemli olduğunu açıklayın. Ayrıca alkolün beyin ve vücut üzerindeki etkileri konusunda açık sözlü olun.

  • Ergenlik çağındaki çocuğunuzu içki içebilecek yaşa gelene kadar beklemeye teşvik edin. O zaman bile asla içki içip araba kullanmamaları gerektiğini söyleyin. Ayrıca herhangi bir rahatsızlık yaşaması durumunda sizi her zaman arayabileceğini söyleyin.

2. Cinsellik konusunda dürüst olun

Çocuğunuzun cinsellikle ilgili soruları varsa bunları utanmadan cevaplamanız önemlidir. Sorulara cevap vermezseniz, çocuğunuz bilgisiz kalabilir ve utanabilir. Çocuklarınızla küçük yaşlardan itibaren vücut bölümleri dahil olmak üzere anatomi hakkında konuşun. Yaşı ilerledikçe ise hamilelik, doğum kontrolü ve cinselliğin ilişkiler üzerindeki etkileri hakkında konuşun.

  • Çocuğunuzun büyüdükçe vücudunu merak etmesi doğaldır. Size sorularla gelirlerse, onlara açıkça cevap verin ve utanmamaya çalışın.

3. Yetişkinliğe kadar yanında olun

Ebeveynliğinizin çocuğunuz üzerinde ömür boyu bir etkisi olacak ve çocuğunuz, yüzlerce kilometre uzakta olsanız bile her zaman sevginize ve şefkatinize ihtiyaç duyacaklar. Çocuğunuzun yanında somut olarak her zaman yer alamayacak olsanız dahi onu ne kadar önemsediğinizi göstermeli ve her zaman yanında olacağınızı açıkça ifade etmelisiniz.

Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun, aranızda iyi bir ilişki olursa tavsiyeniz için size danışacaktır.

Kaynaklar

https://www.wikihow.com/Be-a-Good-Parent#Helping-Your-Child-Build-Character

https://www.wikihow.com/Be-a-Good-Parent#Parenting-Teens-and-Young-Adults

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.