Nasıl İyi Bir Ebeveyn Olunur: Çocuğunuzun Disiplinli Olmasını Sağlayın

Ebeveyn olmak, hayattaki en ödüllendirici ve en tatmin edici deneyimlerden biri olsa da kolay bir şey değildir. Çocuğunuz hangi yaşta olursa olsun, ebeveynlik her zaman devam eden bir süreçtir. İyi bir ebeveyn olmak için çocuğunuza sevildiğini hissettirmeli ve aynı zamanda doğru ile yanlışı ayırt etmesine yardımcı olmalısınız. Bunu yapmak zor olsa da çocuğunuzun kendine güvenli, bağımsız ve yardımsever bir birey olması için ona besleyici bir ortam hazırlamak için elinizden gelenin en iyisini yapabilirsiniz. Bunun için çocuğunuza sevgi dolu bir ortam yarattıktan sonra disiplinli olması için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Disiplin Nasıl Kazanılır?

Çocuğunuzun disiplin kazanmasında aşağıdaki adımlardan faydalanabilirsiniz.

  1. Uygulanabilir kurallar ve sonuçlar belirleyin

Çocuklarınızın mutlu ve verimli bir yaşam sürmelerine yardımcı olmak için bir ev kuralları listesi oluşturun. Kuralların çocuğunuzun yaşına uygun olduğundan emin olun. Unutmayın, kurallar ve yönergeler, çocuğunuzun gelişmesine ve büyümesine yardımcı olmalıdır. Ancak hiçbir şeyi doğru yapamadığını hissettirecek kadar katı olmamalıdır.

  • Örneğin, çocuğunuz küçükse “Yetişkin olmadan dışarı çıkamazsın” şeklinde bir kural koyabilir ve kuralın çiğnenmesi durumunda ceza verebilirsiniz. Daha büyük çocuklar içinse ev işlerine yardımcı olma ve yardımcı olunmadığı takdirde ekran zamanından mahrum kalma gibi yaptırımlar uygulayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun uyması gereken kurallar hakkındaki geri bildirimlerini dinleyin. Ancak ebeveynin siz olduğunuzu unutmayın. Çocukların sınırlara ihtiyacı vardır. Çocuk istediği gibi davranırsa yetişkin olduğunda toplumun kurallarına uymada zorluk yaşayacaktır.

2. Sert cezalardan kaçının

Aşırı sert cezalardan kaçının ve çocuğunuza hiçbir şekilde fiziksel olarak zarar vermeyin. Bu hem istismarcı olmanıza neden olur hem de davranışsal sorunların kötüleşmesine yol açabilir. Çocuğunuza hatalarından ders çıkarması için yardım ve rehberlik etmeniz daima daha iyi olacaktır.

  • Kurallarınızda tutarlı olun. Bazen zor olsa da her zaman aynı kuralları uygulamak önemlidir. İstisnalar için çocuğunuzun sizi yönlendirmesine izin vermeyin. Çocuğunuz sinir krizi geçirdiği için normalde yapmaması gereken bir şeyi yapmasına izin verirseniz, kurallarınız çiğnenebilir demektir.
  • Çocuğunuz kurallarınızın çiğnenebileceğini düşünürse onlara uymak için bir çabası olmayacaktır.

3. Öfkenizi kontrol edin

Çocuklarınızla ilgilenirken yaramazlık yapsalar dahi mümkün olduğunca sakin kalmaya çalışın. Özellikle çocuklarınız kötü davranıyorsa bunu yapmak zor olabilir. Bu durumda sesinizi yükseltecek gibi hissederseniz, biraz kendinize izin verin veya çocuklarınıza sinirlenmeye başladığınızı söyleyin.

  • Hepimiz zaman zaman kendimizi kaybedip kontrolden çıktığımızı hissederiz. Pişman olacağınız bir şey yapar ya da söylerseniz, çocuklarınızdan özür dilemeli ve hata yaptığınızı bildiğinizi göstermelisiniz. Bunu yapmanız, her zaman mükemmelmişsiniz gibi davranmanızdan daha önemli bir ders olacaktır.

4. Çocuğunuzun diğer ebeveyniyle ortak çalışın

Çocuğunuzu kendi anne veya babasıyla büyütmüyorsanız, çocuğunuzun ebeveynlerini ortak çalışır şekilde görmesi önemlidir. Yani her iki ebeveyn de aynı şeye “evet” ya da “hayır” demelidir. Çocuklar annelerinin her zaman evet, babalarınınsa her zaman hayır diyeceğini düşünüyorsa buna yönelik hareket etmeyi öğrenecektir.

  • Çocuklarınızla ilgili her konuda yüzde 100 fikir birliği sağlamayabilirsiniz. Ancak bu durumda da birbirinize karşı gelmek yerine birlikte çalışmalısınız.
  • Eşinizle çocukların önünde tartışmamaya çalışın. Çocuklar, ebeveynlerinin tartışmalarını duyduklarında kendilerini güvensiz ve korkmuş hissedebilirler. Bu nedenle tartışmak yerine çocuklarınıza insanların her zaman aynı fikirde olmayabileceklerini ve farklılıklarını barışçıl bir şekilde tartışabileceklerini göstermeye çalışın.

5. Ailenizi düzenli tutmak için program oluşturun

Çocuklarınız, ev ve aile yaşamlarında bir düzen duygusuna ve mantığa ihtiyaç duyarlar. Bu sayede kendilerini güvende ve huzurlu hissedebilecekleri gibi hem ev içinde hem de dış dünyada mutlu bir yaşam sürebilirler. Bunu yapmanızın en iyi yolu, düzenli bir programa sahip olmaktır. Örneğin, yatma ve uyanma zamanları belirlemeli, her gün yaklaşık aynı saatte yemek servis etmeli ve ev ödevi ve oyun gibi şeyler için zaman planlamalısınız.

Çocuklarınız için düzen sağlamanın bazı yolları şu şekilde:

  • Duş alma ve diş bakımı gibi hijyen alışkanlıklarına dikkat edin ve çocuklarınıza aynı şeyleri onlardan beklediğinizi gösterin.
  • Çocuklarınıza düzenli olarak ev işi vererek bunu rutinlerinin bir parçası haline getirmelerini sağlayın.

6. Çocuğunuzu değil, davranışını eleştirin

Çocuğunuz yaramazlık yapıyorsa, davranışlarından hoşlanmadığınızı ona söyleyin. Ancak bu davranıştan memnun olmasanız dahi çocuğunuzu sevdiğinizi ve önemsediğinizi belirtin. Bu sayede çocuğunuz sevildiğini ve desteklendiğini hissederken davranışlarını değiştirmeye daha istekli olacaktır.

  • Örneğin, çocuğunuzu kardeşine kötü davranırken görürseniz, “Çok kötüsün” demek yerine “İnsanlara isim takmak inciten bir şey, bu yüzden kardeşinden özür dilemelisin” gibi şeyler söyleyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun neyi yanlış yaptığını söylerken ciddi ancak nazik olun. Aksi ya da kaba davranmayın.
  • Toplum içinde yaramazlık yaparlarsa, onları bir kenara çekin ve baş başayken azarlayın. Bu şekilde çocuğunuzun utanç duymasının önüne geçmiş olursunuz.

7. Çocuğunuzdan mantıksız şeyler beklemeyin

Çocuğunuza mükemmel olması gerektiğini hissettirmemeye çalışın ve sizin istediğiniz şeylere göre yaşaması için zorlamayın. Örneğin, çocuğunuzu mükemmel notlar almaya veya futbol takımındaki en iyi oyuncu olmaya zorlamayın. Bunun yerine, iyi çalışma alışkanlıklarını ve sportmenliği teşvik edin ve çocuğunuzun elinden geldiği kadar çaba göstermesine izin verin.

  • Sadece en iyiyi beklediğinizi gösterirseniz, çocuğunuz asla bunu elde edemeyeceğini düşünebilir ve hatta isyan edebilir.
  • Çocuğunuzdan ne beklediğiniz konusunda net olun. Örneğin, “Ayakkabılarını şimdiye kadar giymen gerekirdi, gitmemiz lazım” demek yerine “Lütfen ayakkabılarını giy” demeyi deneyin.

Kaynak: https://www.wikihow.com/Be-a-Good-Parent#Being-a-Good-Disciplinarian

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.