Narsistlerin asla duymak istemedikleri kelime: Hayır!
Sonuçlarıyla yüzleşmeye hazır değilseniz, bir narsiste asla “hayır” dememelisiniz.
Narsizm, bir bireyin kendinin sıradışı olduğuna dair sarsılmaz inancıdır denilebilir ve bu özelliğe sahip olan bireyler kendilerinin herkesten daha iyi olduğuna ikna olmuşlardır ve bu nedenle tanınırlık ve fark edilebilirlik talep ederler. Ayrıca eleştirilemez olduklarını düşünürler. Belki de siz de aile toplanmalarında en iyi aşçı olduğunu göstermeye çalışan bir akrabaya sahipsinizdir.
Bu birey muhtemelen herşeyi mükemmel bir şekilde hazırladığını düşünüyordur ve sofrada alkışlar almayı bekliyordur. Ancak maalesef kimse narsistlerin bu kadar iyi olduklarını düşünmez. Dolayısıyla hazırlanan yemek o kadar da iştahla yenilmediği zaman narsist birey suçun kendinde değil yemeği tüketenlerin zevksizliklerinde olduğunu düşünür.
Narsist bireylerin eleştiriyi kabul etmeleri ne kadar zor olsa da, onlar için hayır cevabını duymak çok daha zordur. Örneğin işyerinizde sadece kendine odaklanan ve herkesten bir şeyler talep eden bir patronunuz vardır. Bu patronu eleştirmek, hatta istediği şeylere yapıcı öneriler ve yorumlar getirmek bile imkansız olabilir. Bunu denemeniz halinde sinirlendiğini ve kesinlikle size katılmadığını da görebilirsiniz.
Narsist insanların duymak istemedikleri pek çok kelime vardır ancak en kötüsü “hayır” kelimesidir. “Hayır, yapamazsın”, “Hayır, hatalısın”, “Hayır, yapmayacağım” gibi kalıplar aranızdaki ilişkiyi bozar çünkü bu bireyler normal sosyal etkileşimdeki alışverişi anlamakta zorlanırlar. 2014 yılında Hacettepe Üniversitesi’nde yapılan çalışmalarda bilhassa “yönetici narsizmi”nin büyük bir karmaşa doğurduğu görülmüştür. Yüksek oranda narsistik yöneticiler “yeni ve radikal hedefler” ile birlikte gelirler ve bu hedeflere ulaşılamadığı zaman dış güçlerin onu engellediğini düşünürler. Yönetimdeki bu narsistliği engellemeye çalışırsanız siz de bir düşman haline gelirsiniz.
Bu tanımlara bakınca, hayatınızdaki yönetici narsistleri siz de fark etmiş olmalısınız. Bunun için hazırlanmış küçük bir skala da mevcut. Yöneticinizin aşağıdaki kalıplara sahip olup olmadığını kendi kendinize sorabilirsiniz:
• Liderlik ve otorite: Ben iyi bir liderim
• Tanınırlık: İyi bir yönetici olduğumu biliyorum çünkü herkes öyle söylüyor
• Yücelik: Güçlü olmak istiyorum
• Kişisel takdir: Dünyayı ben yönetseydim çok daha iyi bir yer olurdu
• Teşhircilik: Herkes benim hikayelerimi duymayı sever
Eğer düşündüğünüz kişinin bu şekilde davrandığından eminseniz, narsist bir bireyle karşı karşıya olduğunuzu söyleyebiliriz. Peki onun bu tarzına rağmen bir şeyi reddetmeniz gerekirse ne yapmalısınız? Muhtemelen işyerindeyseniz büyük kariyer zorlukları ile karşılaşmanız mümkün olacaktır. Ev yönetiminde baskın bir aile bireyiyle karşı karşıyaysanız bu defa da ailevi problemler yaşamanız çok olası.
Dolayısıyla yönetici narsizmine sahip olan bireylerin neden böyle olduklarını bilmek, size bu konuda çok yardımcı olmuyor. Hatta birinin narsist olduğunu bilmek işleri daha da zorlaştırıyor çünkü herkes uyuyan yılanı uyandırmaktan korkuyor ve mümkün olduğunda çatışmaların olmaması için narsist bireyle uyumlu geçinmeye çalışıyor.
Göründüğü kadarıyla narsizmi yüksek bireyler potansiyel tehlikelere karşı ciddi tepkiler veriyorlar ve onları yanlışlamanıza da kesinlikle engel oluyorlar.
Dolayısıyla bu bireylere yaklaşırken ve öneriler getirirken, biraz daha egolarını okşayacak cümleler kurmak ve tepkileri azaltmak mümkün. Bu bireyler ile doğrudan mücadele etmek maalesef genelde faydadan çok zarar getiriyor ve tam olarak bir ilişki kurabilmek de imkansız sayılabilir.
Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.
Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr