Molluskum contagiosum nedir, neden olur?

Molluskum contagiosum etkeni Poxvirüs olan yaygın ve bulaşıcı bir viral deri enfeksiyondur. İnfeksiyon, çoğunlukla 15 yaşın altındaki çocukları etkiler. Papüller genellikle ağrısızdır ve kaşıntı yapmazlar. Cildin herhangi bir bölgesini, özellikle de vücudu, kolları ve bacakları etkileyebilirler. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’ne (CDC) göre, çoğunlukla 6 ila 12 ay içerisinde müdahale olmaksızın iyileşir ve iz bırakmazlar. Bununla birlikte, bazı durumlarda, iyileşmesi 4 yıl kadar sürebilir.

Molluskum Contagiosum Neden Olur?

Enfekte olmuş bir kişiyle, ciltle teması yoluyla veya cinsel aktivite yoluyla; yakın ve doğrudan temas yoluyla yayılabilir. Ayrıca vücudun farklı bölgelerine ve havlu gibi kirlenmiş nesnelere temas ederlerse diğer insanlara da yayılabilir. Çoğu insan virüse karşı dirençlidir ve bağışıklık sistemi tehlikeye girmediği sürece hastalığa yakalanma olasılığı düşüktür. Virüs, şişlikler gidene kadar bulaşıcıdır. Çocuklar arasında yaygındır, fakat iyi huylu ve kendinden sınırlayıcı olduğu için, okulu aksatmaya gerek yoktur.

Belirtiler Nelerdir?

İlk enfeksiyondan sonra semptomların ortaya çıkması 7 gün ile 6 ay arasında sürebilir. Amerikan Dermatoloji Akademisi, lezyonların görünmesi için genellikle 7 hafta geçmesi gerektiğini belirtiyor. Papüller, ciltte küçük, sert, ten rengi, kubbe şeklinde, incecik, siğil benzeri kabarıklıklar olarak görünür. Bunlar, çukurlu bir merkez ile tipik olarak 1 ila 5 milimetre (mm) çapındadır. Mollusca da denen bu papüller, genellikle kol, yüz ve el gibi, cildin herhangi bir parçası üzerinde gelişir.

Cinsel yolla bulaşan molluskum ise, genellikle genital bölge, kasık, alt karın ve iç uyluklarda görülür. Sıklıkla küçük kümeler halinde gelişirler ve cildin üst tabakasında kalırlar, ancak vücudun diğer bölgelerine de yayılabilirler. Bazı molluskumlar irin ile dolu küçük bir beyaz noktaya sahiptir ve patladıklarında yoğun ve beyaz peynirimsi bir akıntı bırakırlar. Bu sıvı oldukça bulaşıcıdır. Çukurlu kısım kanayabilir.

İnsanların çoğunda 20 civarında papül görülür, ancak bazılarında 100’ün üzerinde olabilir. Çok fazla varsa veya 5 mm’den büyük ise, tıbbi tavsiye almak gerekir çünkü bu, bağışıklık sisteminde bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Yaklaşık 6 ila 12 hafta sonra, Mollusca kabuklanıp iyileşir. Daha ince bir deri ya da çukurlu bir leke kalabilmektedir, ancak genellikle herhangi bir yara izi olmayacaktır.

Bir yıl veya daha uzun bir süre boyunca, vücudun diğer kısımlarında veya eski kabuklar üzerinde gelişmeye ve tekrardan iyileşmeye devam edebilir. Tamamen yok olduklarında, geri gelmeleri çok olası değildir. Nadir durumlarda, yıllarca sürebilir.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Herkes molluskum contagiosum ile infekte olabilir, ancak bazı insanlar daha fazla risk altındadır:

• 10 yaşın altındaki çocuklar
• Tropikal iklimlerde yaşayan insanlar
• Temas sporları yapan kişiler
• Zayıf bir bağışıklık sistemi olan herkes
• Atopik dermatitli bireyler

Tedavisi Nasıldır?

Durumun kendi kendini sınırlaması nedeniyle kişinin her zaman tıbbi tavsiye alması gerekli değildir. Kişinin yüzünde veya boynunda büyük lezyonlar, mevcut bir cilt hastalığı veya virüsü yayma endişeleri varsa, tedavi önerilebilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:

Kazıma: Papülün, muhtemelen lokal anestezi altındayken kazınması işlemidir.

Kriyoterapi: Papülün dondurulması için basınçlı sıvı sprey kullanılır. Her lezyon 10 saniye kadar dondurulur veya nokta ve çevresindeki deri üzerinde bir buz tabakası oluşana kadar devam eder. Bazen birkaç seansa ihtiyaç vardır.

Lazer tedavisi: Molluskum contagiosum’u tedavi etmek için yoğun ve darbeli lazer ışınları kullanılır.

Kimyasal tedavi: Doktor, keskin bir metal aleti podofilin veya fenole batırır ve sonra her bir Mollusca’yı sıkar. Papüller sonunda patlar ve içeriği boşalır.

Komplikasyonlar

Papüller genellikle ağrılı veya kaşıntılı olmasa da, başka sorunlar gelişebilir. Mollusca çevresinde egzama; bazı durumlarda, kaşıntı, şişlik ve bazen ağrıya neden olarak görünebilir. Egzama, kaşınmaya yol açtığından, virüsün bulaşma ve yayılma riskini artırabileceği gibi, iyileşme sürecini de yavaşlatır. Papüllerin tırnakla çizilmesi de bakteriyel enfeksiyon ve kaşıntıya neden olabilir. Doktor antibiyotik reçete edebilir.

Komplikasyonların bağışıklık sistemi zayıf olan kişileri etkileme olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni HIV, kemoterapi veya bazı ilaçların kullanımı olabilir. Deride, küçük delikler şeklinde yara izi kalabilir. Enfeksiyon oluşursa, yara oluşması daha olasıdır. Papül göz çevresinde ise, konjonktivit veya keratit gibi göz komplikasyonları oluşabilir. Göz uzmanına görünmek gerekebilir.

Önlem Alınabilir Mi?

Aşağıdaki bazı önlemler yayılma riskini azaltabilir:

• Özellikle evde molluscumı olan biri varsa, el hijyenine çok dikkat edin.
• Papüllere dokunmayın, kaşımayın veya ovalamayın. Papüllere dokunduktan sonra, ellerinizi ılık su ve sabunla yıkamalısınız.
• Cildin etkilenen bölgeleri üzerinde tıraş yapmayın, çünkü bu enfeksiyonun yayılmasını teşvik edebilir.
• Giysi, havlu ve saç fırçası gibi kişisel eşyalarınızı kimseyle paylaşmayın.

Molluscum tamamen gidene kadar fiziksel temastan kaçınılmalıdır. Prezervatifler, tam koruma sağlamamaktadır. Papüller yüzme öncesinde su geçirmez bandajlarla kapatılmalıdır.

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.