Skip to content Skip to footer

Mevsim değişimlerinde neden hasta olunur?

Mevsim değişikliklerinde pek çok kişi hasta olma eğilimindedir ve bu durum hemen burun akıntıları ile kendisini belli eder. Yazdan sonbahara geçişten tutun da kıştan bahara geçişe kadar neredeyse her mevsimde ortaya çıkan bu hastalıklar, maalesef güzel mevsimlerin en tatlı zamanlarını hasta olarak geçirmemize sebep oluyorlar.

Uzmanlar ise bunun ardındaki gerçekleri araştırma sonuçlarına göre gösteriyorlar ve hayat tarzındaki bazı değişimlerin, bağışıklık sistemini güçlü tutmanın ve iyi beslenmenin bu rahatsızlıklara engel olabileceğini belirtiyorlar.

Mevsimsel Alerjileriniz Olabilir

Mevsimsel alerjilere sahip olanlar mevsim değişimlerinde genelde daha sık hasta oluyorlar çünkü hastalığa daha açıklar. Alerjiden kaynaklanan nazal inflamasyonlar ve rahatsızlıklar, virüslerin vücuda girmesini daha kolay hale getiriyorlar ve bağışıklık sisteminin onlarla savaşması da zorlaşıyor. Zira bağışıklık sistemi o sırada alerjiye karşı savunma kurmakla meşgul ve bu durum virüs ve bakterilerle savaşta zorluk çıkarabiliyor.

Basınç Değişimleri Etkilidir

Alerjiniz yoksa bile mevsim değişimlerinde vücudunuz üzerinde uygulanan barometrik basıncın sıcaklıklar ve rüzgar gibi faktörlerden dolayı değişim göstermesi, bağışıklık sistemini zorlayabiliyor ve solunum yollarında sıkıntı doğurabiliyor. Özellikle nemli ve soğuk havalarda bu durum daha fazla ortaya çıkıyor.

İnsanlarla Fazla Vakit Geçirmek

Havalar güzelleştiği zaman herkes dışarıda vakit geçirme eğilimine sahip ve bunun yanında dünyanın çeşitli yerlerine olan seyahatler de artış gösteriyorlar. Bu durum maalesef farklı bölgelerdeki virüslerin diğer bölgelere geçmelerine sebep oluyor ve virüs herkese yayılıyor. Bilhassa havadan kolayca bireyden bireye geçebilen virüsler güzel havaların başladığı bahar aylarında bu nedenle risk unsuru haline geliyorlar.