Menopoz cinsel isteği nasıl etkiler?
Cinsel problemler kadınlarda menopoz sonrası dönemde daha yaygın ve bu da menopozun libidoyu düşürebileceğine işaret ediyor.
Azalan cinsel istek genelde azalan östrojen düzeylerinden kaynaklanır ve bu da uyarılmayı engeller ve seksin daha ağrılı olmasına sebep olur.
Menopoz ve Libido
Menopoz Nedir?
Menopoz kadınların adet görmeyi temelli olarak bırakmaları anlamına geliyor ancak kadınlarda adet döngüsünden daha fazla şeyi etkileyebiliyor.
Menopoz kadınların yaşamını ve cinsel hayatını etkileyen fiziksel ve duygusal değişimlere sebep oluyor.
Bazı belirtiler ve yan etkiler şöyle:
• anksiyete
• idrar kontrol problemleri
• azalan cinsel istek ve libido
• depresyon
• uyuma zorlukları
• incelen saç telleri
• kilo alımı
Bu etkilerin hepsi kadınların hayat kalitelerini ve partnerleri ile olan ilişkilerini etkileyebiliyorlar.
Libido Nedir?
Libido, cinsel ilgi ve keyif olarak tanımlanıyor.
Menopoz döneminden geçen bazı kadınlar libidolarında azalma olduğunu belirtiyorlar ancak sebepleri kişiden kişiye değişiyor.
Bir değerlendirmeye göre, menopoz sonrası kadınlarda cinsel problem oranları %68 ila %86.5 arasında.
Bu aralık tüm kadınlara bakıldığında %25 ila %63 aralığına denk geliyor.
Menopoz Libidoyu Neden Etkiliyor?
Azalan östrojen düzeyleri vajinaya kan akışının düşmesi ile sonuçlanıyor ve bu da vajina dokuları ile dudaklarının incelmesine sebep oluyor. Bu olduğu zaman cinsel uyaranlara karşı hassasiyet azalıyor.
Azalan kan akışını vajinanın ıslanması ve uyarılma konusunda da etkiler yaratıyor. Bunun sonucunda kadınlar cinsellikten eskisi kadar zevk alamayabilir ve orgazma ulaşmakta zorlanabilirler. Seks rahatsız edici ve hatta acılı olabilir.
Menopoz dönemindeki dalgalanan hormon düzeyleri kadının zihinsel sağlığını da etkileyebilir ve bunun sonucunda libidoda düşüş görülebilir.
Stres de kadının libidosunu etkiler. İş değişimleri, ebeveynlik ve yaşlanan ebeveynlere bakma gibi durumlar strese katkıda bulunabilirler. Menopoz döneminde hormon düzeylerindeki değişimler kadınların sinirli ve depresyonda olmalarına sebep olabilir ve bu da günlük stres ile baş etmeyi daha zor hale getirir.
Journal of Women’s Health yayınında yayınlanan bir makalede, menopozun daha ciddi yan etkilerini gören kadınların daha düşük libido düzeyleri belirttikleri tespit edilmiş.
Bu yan etkiler arasında ateş basması, depresyon, anksiyete, uyuma zorluğu ve yorgunluk bulunuyor.
Menopoz dönemindeki kadınların aşağıdaki koşullara sahip olmaları da libidonun düşmesini tetikleyebilir:
• kalp hastalıkları, diyabet ve depresyon gibi kronik sağlık problemleri geçmişi
• sigara geçmişi
• düşük düzeyde fiziksel aktivite
Kadınlar bu koşulların cinsel isteklerini nasıl etkilediğine dair doktorlarıyla görüşebilirler.
Libidoyu Arttırmak İçin İpuçları
Kadınların libidolarını arttırabilmeleri için bir kaç adım var. Bunlar arasında tıbbi tedaviler, yaşam tarzı değişimleri ve ev reçeteleri bulunuyor.
Tıbbi Tedavi
Eğer bir kadının vajinal dokusunda incelme ve kuruma gibi değişimler olursa, östrojen terapisi düşünülebilir.
Östrojen vajinaya krem olarak doğrudan uygulanabilir, hap olarak alınabilir veya vajinal halkalar kullanılabilir. Bunlarda genelde standart doğum kontrol haplarından daha az miktarda östrojen bulunuyor.
Kazı kadınlar daha fazla östrojen içeren östrojen hapları almak isteyebilirler. Bu tedavi hormon replasman tedavisi olarak bilinir ve ateş basması, ruh hali değişimleri gibi belirtilerin azalmasını sağlayabilir. Ancak bazı riskleri de mevcut.
Hormon replasman tedavisini düşünen kadınların ilaç almadan önce doktorlarına danışmaları gerekli.
Bir çalışmada, hormon replasman tedavisi alan kadınların cinsel isteklerinin almayanlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiş.
Daha nadir görülse de doktor testosteron terapisi de verebilir. Ancak tüm kadınlar bu tedaviye yanıt vermiyorlar ve ABD Gıda ve İlaç Dairesi, bu yöntemi kadınlarda cinsel bozuklukların tedavisi için onaylamıyor.
Östrojen ve testosteron terapilerinden sonra cinsel istekte bir fark oluşmayabilir.
Ayrıca cinsel işlevsizlik veya cinselliği iyileştirme odaklı çalışan bir terapist de görülebilir. Bazen çiftler bu terapilere birlikte katılıyorlar.
Yaşam Tarzı Değişimleri
Bazı kadınlar cinsellik esnasında suda çözünebilen kayganlaştırıcılardan fayda görebiliyorlar. Bunları eczanelerde bulmak mümkün.
Ancak silikon bazlı ve suda çözünemeyen kayganlaştırıcılardan kaçınmak gerekli çünkü bunlar cinsel yolla bulaşan hastalıkları engelleyen kondomları parçalayabiliyorlar.
Fiziksel aktiviteyi arttırmak, yani günde 30 dakika yürüyüş veya spor yapmak, düşük libido dahil olmak üzere menopoz ile ilgili belirtilerin azalmasını sağlayabilir. Sağlıklı bir beslenme de kişinin sağlıklı hissetmesini sağlayacaktır.
Cinsel Alışkanlıkları Değiştirmek
Partner ile yakınlık hissini arttıracak olan pek çok yöntem var:
• Cinsel rutinleri değiştirmek: Ön sevişmeyi uzatmayı denemek, vibratör kullanmak veya diğer cinsel oyuncakları kullanmak, cinsel aktivitelerde bulunmak veya orgazmı hedeflemeden dokunmak yakınlık deneyimini iyileştirebilir.
• Stres atmak: Çiftlerin yatak odası dışında streslerini azaltabilecekleri ve yakınlık sağlayabilecekleri pek çok yöntem var. Örneğin dışarı çıkmak, birlikte yürümek, hobilere vakit ayırmak, spor, el işi veya yemek yapmak gibi.
• Mastürbasyon yapmak: Yalnız başına vakit geçirmek ve cinsel uyarım için hangi dokunuşların işe yaradığını keşfetmek, partner ile cinsel ihtiyaç ve tercihler konusunda konuşmayı kolaylaştırır. Ayrıca partner baskısı olmadan kişinin cinsel aktivitede rahat olmasını sağlar.
Doğal Reçeteler
Bazı kadınlar libidolarını arttırmak için doğal takviyeler kullanıyorlar. Ancak bunların genelde sağlık bakanlığı değil tarım bakanlığı onaylı oldukları unutulmamalı ve bilindik markalar tercih edilmeli.
Bunları almadan önce diğer ilaçlar ve takviyeler ile çatışmadıklarını onaylamak için doktorunuza danışmak önemli. Örneğin soya kökenli takviyelerde östrojen bulunuyor ve bunlar diğer östrojen terapileri ile çatışabilirler.
Ne Zaman Doktora Gitmeli
Menopoz dönemi kadının cinsel hayat dahil olmak üzere günlük hayatını etkilemeye başladığı zaman doktor görülmeli.
Bazen doktorlar sağlık alışkanlıklarında değişimler önerebiliyorlar ve düşük libido gibi belirtilerin hafifletilmesi için ilaç yazıyorlar.
Doktorla konuşmak libidonun azalmasına sebep olabilecek diğer sağlık problemlerini de tespit edebilmek için önemli. Bunlar arasında üriner yol enfeksiyonları, rahim sarkması, endometriyoz ve pelvik taban disfonksiyonu bulunuyor.
Sonuç Olarak
Bazı kadınlar menopozda düşük libido yaşarken, bazıları yaşamıyor.
Bazı kadınlar menopozdan sonra yüksek libido bile deneyimleyebiliyorlar. Bu ise gebelik endişesinden kurtulmaktan veya çocuk bakma yükümlülüğünün stresinden kurtulmaktan kaynaklanıyor.
Eğer menopozdan sonra kadının libidosu etkileniyorsa, yaşam kalitesinin artması için doktorla tedaviler konusunda görüşmek lazım.