Menengiç kahvesi nedir, nasıl yapılır?

Bilim adamlarının araştırmasına göre, bir fıstık türünden elde edilen kahve, sıkça tüketilen popüler sıcak kahveye; kafeinsiz ve sağlıklı bir alternatif sağlayabilir. Aslında gerçek bir kahve gibi ancak kahve çekirdeğinden değil de fıstıktan üretilen kafeinsiz bir kahve olabilir mi?

Pistacia Terebinthus Ağacından Gelen Menengiç Kahvesi

Çoğu zaman kafeinle sorunu olan kişiler, içinde uyarıcı bulunmayan alternatif bir kahve türü arıyorlar. Ve şimdi bilim adamları bir çeşit fıstık yemişini olası bir çözüm olarak bulduklarını iddia ediyor. Normal fıstıklardan çok daha küçük olan “Pistacia terebinthus ağacı”nın meyvesinin dikkatli bir şekilde kavrulmasıyla oluşan menengiç kahvesinin içeriği; kahvenin lezzetine birebir yaklaşıyor, hem de ucuz. Menengiç içeriği, Antep fıstığının özel bir türüdür ve genellikle insanlar bu kahveyi tercih etmezler. Ancak York Üniversitesi’ndeki kimyagerler bu fıstığın; gerçek, kafeinli kahve ile aynı kimyasal “imzaya” sahip olduğunu söylüyor, hem de aynı tat ve aromayı içerebiliyor.

Nasıl Elde Ediliyor?

PlanetEarth Online’da çalışmalarını sürdüren araştırmacılar, Pistacia terebinthus fıstığını 200 derecede 20 dakika kavurduklarında, kavrulmuş kahve çekirdeklerine benzeyen uçucu bir kimyasal profil göstermeye başladığını keşfettiler. Kavurma işlemi sonucunda fıstığa; bir karamel ve yanmış şeker kokusu veren, hafif narenciye ve çam lezzetiyle birleşen yüksek miktarda kimyasal üretti. Yeşil menengiç kahve çekirdeklerinin 10-15 dakika kadar kavrulması gerekir ve kavurma işlemi kahvenin lezzetini değiştirir.

Ancak bu gerçekten doğru olabilir mi?

Çiğ kuruyemişler normal fıstıklara benziyor ve kokuyor. Fakat kavrulduklarında, zengin ve çatlamış kahve benzeri bir aroma alıyor. Antep fıstığıdan elde edilen menengiç kahvesini geleneksel bir Türk kahvesi gibi pişirip, çikolata ve kahve kokusu olan lezzetli bir içecek elde edebilirsiniz. Menengiç kahvesinin oldukça belirgin odunsu ve baharatlı bir lezzeti vardır ve gerçekten hoş kokar. Araştırmacılar, kavurma yöntemini ince ayarlamayı ve ayrıca terebinthus fıstığının yağ içeriğinin azaltılarak satılmasını öneriyorlar.

Şu anda menengiç kahvesi Türkiye’nin bazı kesimlerinde çılgınca tüketiliyor ancak ürün kolaylıkla daha çok bölgeye ulaşabilir. York Üniversitesi’nden Dr. Mustafa Özel, kahveye alternatif olarak mükemmel olduğunu, yaygınlaşabileceğini ve kavurma işleminin farklı tatlar ortaya çıkarmak ve üretilen zararlı bileşikleri en aza indirgemek için manipüle edilebileceğini söyledi. Menengiç kahvesinin genel kimyasal bileşimi kahve çekirdeklerine benzemese de, kavrulunca ortaya çıkan son hali kahveyle benzer bir uçucu bileşime sahiptir.

Menengiç Kahvesinin Ham Maddesi Pistacia Terebinthus’un Yararları Nelerdir?

Pistacia Terebinthus; Dünya’nın çeşitli bölgelerinde çeşitli niyetlerle yetiştirilir ve yaygın olarak tüketilir. Bu ağacın taze filizleri ve yemişleri, insan beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Güney Türkiye’de yetişen fıstık yıllarca çerez olarak yenmiştir. Ayrıca bu yemişler yıllarca geleneksel tıpta; gastralji (mide ağrısı), romatizma ve öksürük (harici olarak) tedavisinde kullanılmıştır. Uyarıcı olarak diüretik ve antitussif etkileri vardır. Türkiye’de Akdeniz ve ılıman iklim bölgelerinde taşlı, kalkerli ve kuru olarak yetişebilir. Soğuğa ve kuraklığa karşı dayanıklıdırlar. Mısır’da dört Pistacia türünün flavonoidlerini incelendi bu kimyasal çalışma, ağırlıklı olarak flavonoidler ve flavonoid glikositler bakımından zengin olduğunu ortaya koydu. Flavonioidler ve mineraller, vücutta iltihaplanmaya ve genel hastalıklara karşı oynadıkları önemli rolleri nedeniyle benzersizlerdir. Ayrıca metabolizma açısından önemli bir enzim unsurudur. Katalizör ve antioksidan olarak çalışırlar. İnsanlar ve hayvanlar için gıdalar vitaminlerin ana kaynağıdır. Fıstık insan vücudunun fonksiyon gelişimi için son derece faydalıdır. İnsan tarafından sentezlenemeyen doymamış yağ asitleri olarak bilinen; doymamış oleik asit, palmitik asit, linoleik asit ve araşidonik asit içerirler.

Yüksek Antioksidan İçerir

Antioksidanlar sağlığınız için hayati öneme sahiptir. Hücre hasarını önlerler ve kanser gibi hastalık riskini azaltmada önemli bir rol oynamaktadırlar. Fıstık pek çok fındık ve tohum türü gibi yüksek antioksidan içerir. Dört haftada bir yapılan bir çalışmada, günde bir ya da iki kez fıstık tüketen katılımcılar, tüketmeyenlere kıyasla, daha yüksek vitamin değerlerine sahiptir.
Fıstıkta en çok bulunan iki antioksidan; polifenoller ve tokoferoller, kansere ve kalbe karşı korunmaya yardımcı olabilir. İlginç bir şekilde, bu fıstıkta bulunan antioksidanların midede çok erişilebilir olduğu ve dolayısıyla sindirim sırasında emilmesi daha olası olduğu gösterilmiştir.

Nefes Darlığına İyi Gelir

Özellikle nefes darlığına ve akciğer iltihaplanmasına iyi gelir. Antiseptik özelliği bulunan menengiç kahvesi, solunum yolu hastalıklarına karşı çok faydalıdır. Ayrıca nefes darlığı, öksürük, balgam oluşumu ve bronşit gibi durumlarda da doğal bir tedavi seçeneği sunacaktır. Ses tellerine iyi gelir ve ağız kokusunu önler. İçerdiği antioksidanlardan dolayı her türlü iltihaplanmayı azaltabilir. Ve böylece idrar söktürücü özelliği ile boşaltım sistemine de faydalıdır.

Menengiç Kahvesi Nasıl Yapılır?

İki şekilde pişirebilirsiniz.
İlk pişirme yöntemi Türk kahvesi ile aynıdır. Bir cezveye her kişi başı için bir fincan su ve bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi ekleyin ve kahvenizi nasıl içtiğinize bağlı olarak şeker ekleyin.
Karıştırın ve orta veya kısık ateşte kaynamaya bırakın. Türk kahvesinden farklı olarak menengiç kahvesinin köpüğünü almak için uğraşmanıza gerek yoktur.
İkinci pişirme yöntemi ise süt ilave edilerek yapılır. İlk olarak cezveye bir bardak süt koyun, az yağlı süt tercih edebilirsiniz çünkü menengiç fıstıkları zaten yağlı olduğundan bu içeceğinizi daha da sağlıklı hale getirecektir. Daha sonra, iki tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun. İsteğe bağlı şeker ilave edin. Karıştırabilirsiniz. Kaynayınca biraz daha karıştırarak pişirin ve ocaktan alın. Servise hazır.

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.