Meditasyon Stres ve Kaygıları Nasıl Azaltıyor?

Meditasyon uygulaması pek çok kültürde stres ve kaygıları azaltmak ve uygun bir şekilde psikolojik ve ruh sağlığını korumak için yapılmaktadır.. Özellikle kaygıların tedavisindeki rolüne dair pek çok çalışma var. Meditasyonun fizyolojik faydaları arasında oksijen tüketiminin azalması, solunum hızının ve kan basıncının düşmesi, EEG değişimleri gibi pek çok veri bulunuyor. Düzenli olarak meditasyon yapmak kişinin bireysel farkındalığını da arttırıyor. Yapılan araştırmalar düzenli mindfulness meditasyon yapmanın, yani bireyin kendini gözlemesi temelindeki meditasyonun, genel anksiyeteyi ve diğer kaygı bozukluklarını ciddi anlamda iyileştirdiğini gösteriyor. Farkındalığın artması kaygılı bireylerin stresli durumlardan nasıl kaçınabileceklerini veya stresin kaçınılmaz olduğu anlarda bununla nasıl başa çıkabileceklerini anlamalarını sağlıyor.

MBSR – Etkili Bir Yaklaşım

Mindfulness Based Stress Reduction yani farkındalık temelli stres azaltımı yöntemi, Kabat-Zinn tarafından öncülüğü yapılan bütünleyici bir yaklaşım. Özellikle kronik stresin fiziksel, duygusal ve zihinsel sonuçlarını azaltmak için etkili. Doğu meditasyonu uygulamaları ile batı psikolojisini birleştirebiliyor. Psikolog ve psikiyatristlerin bir kısmı artık MBSR konusunda eğitim alıyorlar ve bu uygulama sağlık organizasyonlarında gerçekleştirilebiliyor.

Araştırma sonuçlarına göre MBSR, kronik stres ve kaygılar konusunda hem sağlıklı bireylerde hem de kronik sağlık problemleri olan popülasyonlarda etki gösterebiliyor. Bir çalışmada 10 haftalık bir MBSR programını başarıyla tamamlayan hastaların %93’ünün fiziksel ve duygusal rahatsızlıklarında azalma, hayat kalitesinde artış ve genel sağlık hissinde artış, iyimserlikte artış ve kontrol duygularında artış gözlenmiştir. Bir diğer çalışmada ise genelde anksiyete ile birlikte bulunan huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan hastaların hem anksiyetelerinde hem de bağırsak rahatsızlıklarında iyileşme görülmüştür.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.