Maydanozun Faydaları Nelerdir?
Salataların, yemeklerin, bir numaralı renklendiricisi, tatlandırıcısı olan maydanoz, sağlık deposu bir Akdeniz bitkisidir. 2000 yıldan daha uzun süredir insanların aktif olarak tükettikleri maydanoz; sindirim, sinir ve bağışıklık sistemlerinin tam olarak çalışması için çok önemli işleve sahiptir. Maydanoz; A, B12, C, K vitaminleri bakımından oldukça zengindir, bununla birlikte demir ve kalsiyum deposudur. Maydanozun; folik asit, folat, beta karoten, potasyum ve lif kaynağı olması özellikle mide, bağırsak, kalp, damar, böbrek ve idrar yolları hastalıklarını önlemesinde etkilidir. Ayrıca düzenli olarak günde bir tutam maydanoz tüketerek vücutta oluşan enfeksiyonları, astım, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarını da önlemek mümkün.
Maydanozun besin değerleri
1 tutam maydanoz;
- 0,28 gram karbonhidrat,
- 0,34 gram protein,
- 0,06 gram yağ,
- 0,34 gram lif,
- 7,5 miligram sodyum,
- 52,6 miligram potasyum,
- 14,6 miligram kalsiyum,
- 30,2 miligram A vitamini,
- 18,89 miligram C vitamini,
- 0,48 miligram demir içermektedir.
Maydanoz, kalp dostudur!
İnsan vücudunda yoğun miktarda amino asit bulunduğunda, kalp ve damar hastalıkları ortaya çıkar. Maydanoz, folat bakımından zengindir ve folatlar da vücuttaki amino asitleri zararsız moleküllere dönüştürme özelliğine sahiptir. Bu bakımdan düzenli olarak maydanoz tüketerek amino asit fazlalığını önlemek, kalp ve damar hastalıklarından korunmak mümkündür. Ayrıca maydanoz sayesinde vücudu inme ve koroner krizlere karşı güçlü ve korumalı hale gelir.
Maydanoz, kanseri önler!
Maydanoz, vücudun sadece bir bölümünü değil, genel sağlığını koruyan tüm organların fonksiyonlarını destekleyen doğal bir besindir. Bu bakımdan düzenli olarak her gün 1 tutam maydanoz tüketerek; cilt, meme, sindirim sistemi ve prostat gibi pek çok kanser türünü önlemek mümkün. Maydanozun içeriğinde bulunan apeginen maddesi, çok etkili bir antioksidandır ve kanserli hücre üremesini engelleyici, kanserle savaşma özelliğine sahiptir. Bu bakımdan vücutta iltihabi, enfeksiyonel durumların oluşması da maydanoz sayesinde engellenebilir.
Maydanoz, bağışıklık sisteminin fonksiyonlarını destekler!
Maydanoz, içerdiği vitaminler, mineraller ve antioksidanlar sayesinde metabolizmayı güçlendirir, direncini artırır. Bununla birlikte içinde bulunan esansiyel yağlar da, vücutta iltihap oluşmasını engeller. Bu sayede iltihabi durumlardan kaynaklı hastalıklara yakalanma riski de ortadan kalkar.
Maydanoz, solunum yolları hastalıklarını önler!
Maydanozun broşları ve tüm solunum yollarını açıcı özelliği bilinmektedir. Düzenli olarak maydanoz yiyerek ve maydanoz suyu içerek kişinin nefes alıp verebilmesini kolaylaştırdığı için de astım, bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına yakalanma riski azalır.
Maydanoz, damarları korur!
Kişinin yaşamını tehdit edecek derecede ciddi hastalıkların en sık karşılaşılan sebepleri genellikle kalp ve damarla ilgili sorunlardır. Vücutta kanserli hücre üreme riskini artıran amino asitler, düzenli olarak maydanoz tüketimi ile etkisiz hale getirilebiliyor. Zira kanda çok yoğun miktarda amino asit olması demek, damarların hasar görmesi ve dolayısıyla kalp krizi, felç gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskinin artması demektir. Bununla birlikte maydanozun içeriğindeki beta karoten de kılcal damarları korur, güçlendirir.
Maydanoz, idrar yolu enfeksiyonlarını önler!
Maydanoz, idrar söktürücü ve bağırsakların fonksiyonlarını destekleyici bir besindir. Bu bakımdan özellikle de vücutta idrar birikmesi, idrar yapamama, sık idrara çıkamama gibi sorunlardan kaynaklanan idrar yolu enfeksiyonlarını bolca maydanoz tüketerek önlemek mümkündür. Bu bakımdan idrar yolu enfeksiyonlarını hem önlemek hem de var olanı gidermek için maydanoz tüketimi önerilir.
Maydanoz, sindirim sisteminin fonksiyonlarını düzenler!
Maydanoz; mide, bağırsak ve böbreklerin daha iyi çalışmasında etkilidir. Bu sebeple de özellikle sindirim sistemi kaynaklı kabızlık, hazımsızlık, şişkinlik gibi sorunları önlemek için düzenli olarak maydanoz tüketimine özen göstermek gerekiyor. Bu bağlamda hareketsizlikten ve bağırsakların iyi çalışmamasından kaynaklanan bağırsak kurtları da maydanoz ve maydanoz suyu tüketimi sayesinde giderilir.
Maydanoz; cildi korur, güzelleştirir!
Maydanoz, vücutta oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirmek konusunda çok başarılıdır. Cildinde sıklıkla sivilce ve akne oluşan kişilerin özellikle bir tık daha fazla maydanoz tüketmeleri, maydanoz kürleri uygulamaları faydalı olur. Bununla birlikte maydanoz suyu, zeytinyağı ve badem yağını eşit miktarda karıştırarak cilde uygulayıp yaklaşık yarım saat bekletilmesi önerilir. Bu sayede hem ciltteki akne ve sivilce sorunları giderilir hem de renk dengesizliklerinin, güneş lekelerinin görünürlüğü hafifler.
Maydanoz, kemikleri güçlendirir!
Maydanozun içeriğinde bulunan A, B12 ve K vitaminleri, özellikle sinir sistemi ve kemikler için çok faydalıdır. Kemikleri güçlendiren maydanoz, kas ve eklem ağrılarını, zayıflıklarını da azaltır.
Maydanoz, böbrekleri korur!
Mide, bağırsak ve idrar yollarını zararlı oluşumlardan arındıran, temizleyen maydanoz, elbette ki böbrekleri de korur. Maydanozun içeriğinde bulunan mineral ve vitaminler, böbreklerin fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. Bu paralelde maydanozun günde bir tutamdan fazla, aşırı olarak tüketilmesi de böbrekleri yoracak, bazı sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Maydanoz, kan basıncını düzenler!
Vücuttaki kan basıncının dengede olması demek, tüm vücudun, tüm organların sağlıklı çalışabilmesi demektir. İçeriğinde bulunan folik asit sayesinde maydanoz, kan basıncını dengede tutar ve kalp krizi riskini de azaltır.
Maydanoz, saç bakımında kullanılır!
Maydanoz, cilde faydalı esansiyel yağlar içermektedir. Cilt sağlığına faydalı olan tüm ürünler gibi maydanoz ve maydanozun içerikleri de saç derisine, saçlara faydalıdır. Hem düzenli olarak maydanoz tüketerek hem de arada bir maydanoz suyu yapıp saç diplerine masaj şeklinde uygulayarak maydanozun faydalı etkilerinden yararlanmak mümkün.
Maydanoz, romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir!
Maydanozun kemikleri güçlendirdiğinden bahsettik. Bununla birlikte vücutta enfeksiyon ve iltihap oluşmasını engelleyici özelliği bulunan maydanozun kas ve eklem ağrılarını, özellikle de romatizma sorunlarını hafiflettiği söylenebilir. Bu bakımdan kas ve eklemlerde ağrı hissedildiğinde bir çay bardağı kadar maydanoz suyu içmek ağrıyı hafifletebilir.
Maydanoz, sinir sisteminin fonksiyonlarını destekler!
Maydanozun genel olarak tüm vücut çalışma sistemlerini rahatlatma etkisi vardır. bu bakımdan düzenli olarak maydanoz tüketimi sayesinde sinir sistemi de daha fonksiyonel çalışır, daha rahatlatır. Özellikle yorgun ve stresli bir günün ardından zihni rahatlatmak ve uykuya daha kolay dalabilmek için bir tutam maydanoz tüketilmesi önerilir.
Maydanoz suyu nasıl yapılır, faydaları nelerdir?
1 demet maydanozu, 1 litre kaynamış suyun içinde atın ve sadece 1-2 dakika daha kaynasın. Ardından ocağı kapatın ve tencerenin ağzı kapalı şekilde 15-20 dakika demlensin. Sonrasında günde bir su bardağını geçmeyecek şekilde tüketin. Maydanoz suyu, yukarıda saydığımız maydanozun tüm faydalarını içeriğinde barındırır. Bununla birlikte maydanozdan daha konsantre bir içerik olduğundan fazla tüketilmemesini öneriyorum. Maydanoz suyu genel olarak; idrar söktürür, yağ yakımını destekler, hızlandırır, karaciğer yağlanmasını, iltihaplı, enfeksiyonlu oluşumları engeller, kansızlığı, demir eksikliğini ve pek çok vitaminin eksikliğini önler.
Maydanoz tüketecek olanlara öneriler
- Maydanoz, içerikleri bakımından çok güçlü bir besindir. Bu bakımdan gereğinden fazla tüketilmesi böbreklerde, midede, bağırsaklarda çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Günde bir tutam maydanozu geçmeyecek kadar tüketmekte fayda var.
- Tansiyonu düşük olanların maydanoz tüketiminden önce doktora danışmaları gerekir.
- Her hangi bir sağlık sorunu sebebiyle ilaç tedavisi görenlerin, maydanoz ve diğer tüm faydalı besinleri, bitkileri tüketmeden önce doktora danışmaları gerekiyor.
- Böbrek yetmezliği sorunu olanlar maydanoz tüketmeden önce doktora başvurmalıdır.