Mantar Dondurulur mu?

Mantar, dokusunun ve tadının korunması için taze tüketilmesi önerilen bir yiyecektir. Bununla birlikte aldığınız mantarları kötü olmadan tüketmeniz her zaman mümkün olmayabilir. Bu durumda mantarları daha uzun süre muhafaza etmek için dondurmayı düşünebilirsiniz. Ancak mantarların dondurma işleminden nasıl etkileneceklerini göz önünde bulundurmanız gerekir.

Bu yazıda dondurma işleminin mantarları nasıl etkilediğini ve mantarların dokusunu ve tadını korumak adına en iyi dondurma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Mantarı Dondurmanın Etkileri

Taze mantarlar genelde bozulma belirtileri göstermeden buzdolabında bir hafta kadar saklanabilmektedir. Bozulmaya başlayan mantarlar yumuşar, kahverengileşir ve hatta kaygan bir hale gelebilir.

Mantarları dondurarak saklamanız mümkündür. Ancak bunu yapmanın, mantarların kalitesini olumsuz yönde etkileyeceğinin farkında olmanız gerekir.

Dondurulmuş ürünler zamanla besin değerlerinin bir kısmını kaybetmeye başlar. Mantarlar, B vitaminleri, bakır, potasyum ve D vitamini gibi besinler bakımından iyi kaynaklardır.

Dondurduğunuz zaman yiyeceklerin kalori, lif ya da mineral içeriğini etkilemiş olmazsınız. Ancak riboflavin, niasin ve folat gibi suda çözünebilen vitaminlerin içeriğini azaltabilirsiniz. Taze yiyeceklerin de bekledikçe besin değerlerini kaybettiğini unutmayın.

Dondurma işlemi, yiyeceklerin dokularının etkilenmesine de neden olabilir. Çiğ mantarı dondurabilirsiniz, ancak mantarların su içeriği yüksek olduğu için çözdürdüğünüzde hamur gibi yumuşak bir kıvam aldığını görebilirsiniz. Çözdürülmüş mantarı çorbalarda ya da pürelerde kullanabilirsiniz, ancak sote gibi bütün olarak kullanacağınız yemeklerde kullanmak istemezsiniz.

Hemen kullanmayacağınız mantarları dondurmak istiyorsanız, dondurmadan önce yapacağınız bazı işlemlerle mantarların tazeliklerini, dokularını ve besin değerlerini korumalarına yardımcı olabilirsiniz.

Özet: Dondurma işlemi, mantarların raf ömrünü uzatma ve yiyecek israfını önleme konusunda yardımcı olabilir. Ancak bu işlemin yiyeceklerin besin değerlerini, dokularını ve tatlarını etkileyebileceğini unutmayın.

Mantar Nasıl Dondurulur?

Mantarlar ne kadar tazeyse dondurucuda o kadar iyi muhafaza edilecektir. Taze mantarların dokusu sıkıdır ve hoş bir topraksı kokusu vardır. Taze mantarlarda koyu renkli lekeler ya da yumuşak noktalar yoktur.

Taze mantarı marketlerde ya da manavlarda bulabilirsiniz.

Mantarları dondurmadan önce gözle görülebilen tüm lekeleri bir fırça yardımıyla temizleyin. Çoğu insan mantarları temizleyerek dondurmayı tercih etse de bu şekilde mantarların piştiğinde hamur gibi yumuşamasına neden olursunuz.

Mantarları çiğ olarak saklayacaksanız, saplarını kısaltın ve buzdolabı poşetlerinde ağzını kapatarak saklayın. Poşetin havasını mümkün olduğunca aldıktan sonra ağzını kapatın ve dondurucuya yerleştirin.

Mantarları çiğ şekilde saklamak istemiyorsanız, dondurma işleminden önce şu hazırlıkları yapabilirsiniz:

Buharda hafifçe pişirme

 

Buharda hafifçe pişirme ya da blanching olarak da bilinen yöntem, yiyecekleri dondurmadan önce korumak için uygulanan bir pişirme türüdür. Bu yöntemle yiyeceklerin bozulma hızı arttıran enzimlerin yok edilmesi hedeflenir.

Buharda hafifçe pişirme yöntemi aynı zamanda Listeria ve Salmonella isimli gıda kaynaklı bakterileri etkisiz hale getirerek mantarların dondurma işlemi öncesi güvenli hale getirilmelerine yardımcı olur.

Bu yöntem aynı zamanda yiyeceklerin besin değerlerinin korunmasına da yardımcı olur.

Ne kadar süre buharda pişirme yapacağınız, mantarların boyutlarına göre farklılık gösterecektir. Bu nedenle mantarları pişirmeden önce boyutlarına göre ayırmanız ya da benzer boyutlarda küçük parçalar halinde kesmeniz faydalı olabilir.

Buharda pişirme sırasında oluşabilecek renklenmeyi engellemek için taze mantarları öncesine 2 bardak su ve 1 çay kaşığı limon suyunda 5-10 dakika kadar bekletebilir. Veya mantarları 4 bardak su ve 1 çay kaşığı limon suyu eklediğiniz suda pişirebilirsiniz.

Buharda pişirme için bir tencere suyu kaynama noktasına getirin ve içerisine buharda pişirme aparatı yerleştirin. Ardından aparata mantarları koyun ve 3-5 dakika kadar pişirin.

Süre dolduktan sonra mantarları alın ve buzlu su dolu bir kaseye atın. Mantarları buharda pişirdiğiniz süre kadar buzlu suda tutun. Ardından suyu süzün, mantarları hava almayan bir kaba koyun ve dondurucuya yerleştirin.

Soteleme

Soteleme, az miktarda yağ ve yüksek sıcaklık kullanılarak yiyeceklerin hızlı bir şekilde yumuşatılması ve kavrulmasıdır. Yiyecekleri bu şekilde susuz pişirerek B vitamini kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca yağ ekleyerek pişirdiğinde antioksidanlar ile diğer bitkisel bileşenlerin emilimini arttırabilirsiniz.

Mantarları sotelemek için geniş bir tavaya alın ve içerisine yağ koyup kızdırın ve ocağı orta ateşte yakın. Mantarları yaklaşık beş dakika soteleyin. Mantarların piştiğini dokularından anlayabilirsiniz.

Mantarlar piştikten sonra bunları tavadan alın ve soğumaları için bir tabağa koyun. Mantarlar tamamen soğuduktan sonra hava almayan bir poşete koyup dondurucuda dondurun.

Mantarları, yukarıdaki yöntemlerden istediğinizle dondurabilirsiniz. Dondurulmuş mantarları soğuk yemek yerine yemeklerin içerisine ekleyerek tüketmeyi deneyin.

Özet: Mantarları çiğ olarak dondurabilir ya da öncesinde buharda hafifçe pişirerek ya da soteleyerek besin değerlerini, tatlarını ve dokularını korumalarını sağlayabilirsiniz.

Dondurulmuş Mantar Nasıl Çözdürülür?

Mantarları dondurduktan sonra 9-12 ay kadar saklayabilirsiniz. Dondurulmuş mantarları çorba ve güveç gibi yemeklerde ya da pizzaların üzerinde kullanabilirsiniz.

Mantarları aynı zamanda makarna, pirinç ve kinoa gibi fırında pişirilmeyen yemeklere ekleyebilirsiniz.

Donmuş mantarların çözünebileceği kadar uzun bir süre pişecek bir yemek hazırlamayacaksanız, mantarları önceki geceden buzdolabına indirerek yumuşamalarını sağlayabilirsiniz.

Özet: Dondurduğunuz mantarları dondurucuda 12 aya kadar saklayabilirsiniz. Bunları, pişireceğiniz yemeklere baştan ekleyerek çözülmelerini sağlayabilirsiniz. Veya bir gece buzdolabında bekleterek çözülmelerini sağlayabilirsiniz.

Özet Olarak

Mantarları, raf ömürlerini uzatmak ve yiyecek israfının önüne geçmek için dondurarak saklayabilirsiniz. Özellikle tek seferde çok miktarda mantar alıyorsanız, mantarları dondurmayı düşünebilirsiniz.

Mantarlar dondurulduklarında besin değerlerinin bir kısmını kaybedip dokularında değişiklik yaşasalar da dondurulmuş mantarları çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Düzgün bir şekilde hazırlandıktan sonra mantarları dondurmanız, uzun süre muhafaza edebilmeniz açısından iyi bir seçenek olacaktır.

Mantarları saplarını kestikten sonra çiğ şekilde dondurarak, buharda hafifçe pişirerek, hafifçe soteleyerek ve hava geçirmeyen bir poşete koyup dondurucuya kaldırarak saklayabilirsiniz.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.