Majör depresyon nedir?

Devamlı umutsuzluk ve çaresizlik hissi içerisinde olmak klinik depresyon olarak da bilinen majör depresyon sahibi olduğunuzun işareti olabilir.

Majör depresyonda çalışmak, okumak, uyumak, yemek, arkadaşlar ve aktivitelerden keyif almak zor olabilir. Bazı insanlar yaşamlarında sadece bir defa klinik depresyon yaşarlar ancak bazılarında bir kaç defa ortaya çıkabilir.
Majör depresyon ailelerde bir nesilden diğerine geçebilir ancak genelde ailesinde hastalığın geçmişi olmayan kişilerde görülür.

Majör veya Klinik Depresyon Nedir?

Çoğu insan hayatının bir noktasında üzgün veya düşük enerji hisseder. Ancak klinik depresyonda günün büyük kısmında ve özellikle sabahları depresif ruh hali, normal aktivite ve ilişkilere olan ilgide azalma görülür ve belirtiler en az 2 hafta boyunca her gün mevcutturlar. Buna ek olarak, majör depresyonda görülen belirtilerin bazıları da aşağıdaki gibi sıralanmıştır:

• Neredeyse her gün yorgunluk ve enerji kaybı
• Neredeyse her gün değersizlik ve suçluluk hissi
• Konsantrasyon bozukluğu ve kararsızlık
• Neredeyse her gün uykusuzluk veya aşırı uyuma
• Neredeyse her gün tüm aktivitelere karşı azalan ilgi ve tatminsizlik
• Huzursuzluk ve yavaşlama hissi
• Tekrar eden ölüm ve intihar düşünceleri
• Ciddi kilo alımı veya kilo kaybı

Kimler Majör Depresyon Riskine Sahip?

Majör depresyon, ABD nüfusunun 18 yaşı geçmiş bireyleri arasında %6.7 oranında görülüyor. Genel olarak yetişkinlerin %20 ila %25’i yaşamlarının bir döneminde majör depresyon geçirebilir.

Majör depresyon belirli bir yaşa gelmiş yetişkinleri, ergenleri ve çocukları da etkiliyor ancak sıklıkla teşhis edilmiyor ve tedavi de edilmiyor.

Kadınlar Daha Fazla Riske mi Sahipler?

Kadınlarda majör veya klinik depresyon oranları erkeklere göre iki kat daha fazla ve ergenlikteki hormonal değişimler, adet dönemi, hamilelik, düşük ve menopoz riski daha çok arttırmaktadır.

Biyolojik olarak ona yatkın olan kadınlarda klinik depresyon riskini arttıran diğer sebepler arasında işte ve evde artan stres, kariyer ile aile yaşamını dengeleme, yaşlanan partnere bakma gibi durumlar bulunuyor. Tek başına çocuk yetiştirmek de riski arttırıyor.

Erkeklerde Majör Depresyon Belirtileri Neler?

Erkeklerde depresyon büyük oranda tespit edilemiyor. Klinik depresyona sahip erkeklerin yardım isteme ve bundan bahsetme ihtimalleri düşük.

Erkeklerde depresyon belirtileri arasında sinirlilik, kızgınlık, uyuşturucu ve alkol kullanımı bulunabilir (madde kullanımının kendisi de depresyonun sonucu yerine sebebi olabilir). Negatif duyguların bastırılması, sonucunda içeri ve dışarı doğru şiddetli davranışlara sebep olabilir. Ayrıca hastalık, intihar ve cinayetlerde artış olabilir.

Majör Depresyonu Ne Tetikler?

Majör depresyonun yaygın tetikleyicileri arasında şunlar var:

• Sevilen birinin ölümü, boşanma veya ayrılma
• Tükenmişlik duygusu ve sosyal izolasyon
• Taşınma, mezun olma, iş değişimi ve emeklilik gibi büyük yaşam değişiklikleri
• İlişkilerde kişisel çatışmalar
• Fiziksel, cinsel ve duygusal istismar

Majör Depresyon Nasıl Teşhis Edilir?

Bir klinik psikolog,ve psikiyatrist, tıbbi değerlendirme uygulayacaktır. Ayrıca düzenli doktor ziyaretlerinizde depresyon için de testlerden geçebilirsiniz. Uzman psikolog ve aile psikiyatri geçmişinize bakacaktır ve majör depresyon belirtileri için sorular soracaktır.

Kan testi, X-ray veya diğer laboratuvar testleri majör depresyonda kullanılmaz. Ancak depresyona benzer belirtiler verebilen diğer hastalıkların tespiti için kan testi istenebilir. Örneğin hipotiroid, alkol veya uyuşturucu kullanımı, bazı ilaçlar ve felç, depresyona benzer belirtiler verebilirler.

Majör Depresyon Nasıl Tedavi Edilir?

Majör veya klinik depresyon ciddi ancak tedavi edilebilir bir hastalık. Belirtilerin ciddiyetine göre psikolog ile yapılan terapiler ve buna ek olarak psikolog bunu gerek görürse bir psikiyatriste yönlendirebilir.Psikiyatrist de antidepresan ilaçlar ile tedavi önerebilir. Ayrıca duygusal durumunuzu konuştuğunuz psikoterapi işe yarayacaktır.
Bazen antidepresanların verimliliğini arttırmak için başka ilaçlar da yazılabilirler. Bazı ilaçlar bazı kişilerde daha iyi işlev gösterirler. Bu nedenle sizin için hangi ilacın en iyi verimi sağladığını görmek için farklı ilaçlar farklı dozlarda denenebilir.
Klinik depresyon için başka tedavi seçenekleri de mevcut: ECT veya şok terapisi ilaçlar etkisiz olursa ve belirtiler çok ciddi olursa uygulanabiliyor.
Majör Depresyon Önlenebilir mi?
Majör depresyon atağı geçirdiğinizde bir daha yaşama riskiniz artıyor. Başka bir depresyon atağını önlemek için majör depresyonu tetikleyen şeylerin ve neden olan şeylerin farkında olmak ve onları önlemek için de ilaçları almaya devam etmek gerekiyor. Majör depresyon belirtilerini bilmek ve bu belirtilerden herhangi birisi ortaya çıkarsa erkenden klinik psikolog ile görüşüp tedavi edilmesi gereklidir.

Koronavirüs ( Covid-19), sizde travma oluşturduysa ve sürekli olarak bu konu ile ilgili yoğun ve süreğen kaygı hissediyorsanız ve  neler yapacağınızı, nasıl baş edeceğinizi bilmiyorsanız bunu birlikte çalışabiliriz. Online terapi almak isterseniz bana bu numaralardan ulaşabilirsiniz.

Uzman Klinik Psikolog Diana Güler
Telefon: 0216 266 24 48 & 0533 086 30 22
Mail: info@dianaguler.com
İnstagram: dianagulerr

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.