Lohusalık döneminde yapılması gerekenler
Yaklaşık 40 haftalık bir gebelik süreci ve saatler süren doğum sonrası bebeğinizi kucağınıza aldınız. Şimdi önünüzde gebelik sonrası yeni belirtilerle karşılaşacağınız bir dönem var: lohusalık. Doğum sonrası bedeninizde meydana gelen değişiklikleri ve iyileşme sürecine dair merak ettiklerinizi aşağıda okuyabilirsiniz.
Lohusalık dönemi ne kadar sürer?
İster normal ister sezaryen doğum yapmış olun, lohusalık dönemi doğum sonrası altı haftalık süreci kapsamaktadır. Gebelikte vücudunuz gerildikten sonra artık doğum sonrası dönemde kendini toparlamaya çalışmaktadır.
Her annenin lohusalık döneminin farklı geçebileceğini unutmayın. Kimi anneler doğum sonrası bir haftalık süreçte kendini toparlamaya başlarken kimilerinde ise sırt ağrısı ve karın ağrısı gibi belirtiler haftalarca devam edebilir.
Normal doğum yaptıysanız, ağrınızın ne zaman geçeceğini ve perinenin ne zaman iyileşeceğini merak ediyorsunuzdur. Doğumda perinede yırtık oluşmadıysa iyileşmeniz üç ila altı hafta arası, ancak yırtık olduysa ya da epizyotomi yapıldıysa bu süre altı ya da daha fazla hafta sürebilir.
Sezaryen doğum yaptıysanız, doğum sonrası ilk 3-4 gün hastanede kalabilirsiniz. Kendinizi tekrar eskisi gibi hissedecek kadar iyileşmeniz ise dört ila altı hafta sürebilir. Sezaryen öncesi ıkındıysanız bunun süresine bağlı olarak perinede ağrı yaşayabilirsiniz.
Lohusalık dönemi nasıl atlatılır?
Doğum sonrası iyileşme sürecinizi hızlandırmanın bazı yolları bulunuyor. Bunun için aşağıda yer alan önerileri deneyebilirsiniz:
Perine iyileşmesine yardımcı olun: Doğum sonrası 24 saatlik süre içerisinde her birkaç saatte bir perine bölgesine buz uygulaması yapın. Cildin tahriş olmasını engellemek adına idrar yapmadan önce ve sonra bölgeyi ılık suyla ıslatın. Ağrınızı rahatlatmak için birkaç gün, günde 20 dakika olacak şekilde ılık suyla doldurduğunuz oturma banyosuna oturun. Uzun saatler ayakta durmaktan ya da oturmaktan kaçının ve uyurken yan tarafınıza yatın.
Sezaryen yarasına bakım yapın: Sezaryen yaranızı her gün sabun ve suyla nazik bir şekilde temizleyin. Sonrasında temiz bir havluyla kurulayıp antibiyotik merheminizi sürün. Yaranızın iyileşmesi için üstünü kapatmanız gerekip gerekmediğini doktorunuzla konuşun. Ağır şeyler taşımaktan kaçının ve doktorunuz onay verene kadar ağır egzersizler yapmayın.
Ağrıları rahatlatın: Ikınmadan dolayı ağrı yaşıyorsanız parasetamol içeren ilaçlar kullanabilirsiniz. Genel bir ağrınız varsa sıcak duş alabilir, ısıtıcı pedler kullanabilir ve hatta ağrıyan yerlerinize masaj yapabilirsiniz.
Tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin: Doğum sonrası bağırsak hareketlerinin normale dönmesi zaman alabileceği için kendinizi zorlamayın. Meyve, sebze ve tam tahıllar gibi lif bakımından zengin yiyecekler yiyin, yürüyüşler yapın ve doktorunuz tuvalete çıkmanızı kolaylaştıracak şeyler önerdiyse onları yapın. Perinedeki yırtık ya da sezaryen yarası için kötü etki yaratabileceğinden dolayı tuvalette kendinizi zorlamayın.
Kegel egzersizleri yapın: Vajinayı eski haline getirmek, cinsel ilişkiyi daha zevkli kılmak ve doğum sonrası idrar kaçırma oluyorsa bu sorunu çözmek için Kegel egzersizleri yapın.
Göğüslerinizi rahatlatın: Doğum sonrası göğüslerinizde ağrı varsa sıcak kompres yapabilir ya da buz kalıpları kullanabilir ve nazikçe masaj yapabilirsiniz. Ayrıca emzirme sütyeni kullanmayı ihmal etmeyin. Bebeğinizi emzirdikten sonra göğüslerinizin hava almasını sağlayın ve göğüs uçlarını nemlendirmek için sütünüz ile silin.
Doktor ziyaretlerinizi ihmal etmeyin: Doğum sonrası doktorunuzu ziyaret etmeniz ve iyileşme sürecinizin beklendiği gibi gidip gitmediğini öğrenmeniz önemlidir. Ayrıca doktorunuz sizi duygusal açıdan da değerlendirecek ve yeni bir anne olarak bu sürece uyum sağlamanızda yardımcı olacak tavsiyelerde bulunacaktır. Sezaryen olduysanız ve normal dikiş atıldıysa bunların alınması için de randevu almayı unutmayın.
Yorgunluğu ve kabızlığı gidermek için iyi beslenin: Lohusalık döneminde de tıpkı gebelikteki gibi büyük öğünler yerine küçük öğünler hainde beslenmelisiniz. Enerji kazanmak için kompleks karbonhidratlar ve protein ile beslenmeli ve hemoroit oluşumunu engellemek için bol miktarda lif tüketmelisiniz. Bunun için tam tahıllı ekmek üzerine fıstık ezmesi sürebilir, humus ile birlikte sebzeler tüketebilir ve bir avuç meyve eklediğiniz yoğurdu tüketebilirsiniz.
Hareket edin: Sezaryen sonrası ilk birkaç hafta egzersiz yapmanız önerilmez. Normal doğum yaptıysanız da gebelik öncesi egzersiz düzeninize hemen dönmeyi beklememelisiniz. Ne zaman ve nasıl egzersizler yapabileceğiniz konusunu doktorunuzla mutlaka konuşun. İster sezaryen ister normal doğum yapmış olun, evde ya da mahallenizde yürüyüşler yapmayı ihmal etmeyin. Yürüyüş, gaz ve kabızlık sorununda yardımcı olur ve dolaşımı arttırarak iyileşme sürecini hızlandırır. Bu sayede ruh haliniz de daha iyi olur ve depresyon benzeri belirtiler azalır.
Lohusalık Döneminde Yapılması Gerekenler
Henüz hamileyseniz ve lohusalık dönemini en iyi şekilde atlatmak istiyorsanız aşağıda yer alanları doğumdan önce elinizin altında bulundurmak isteyebilirsiniz:
Parasetamol: Perine ağrısı ve genel vücut ağrısını hafifletmeye yardımcı olur.
Hijyenik pedler: Doğum sonrası kanamanızda kullanmak için hijyenik pedlere ihtiyacınız olacaktır.
Buz kalıpları: Perine bölgesindeki ağrıyı rahatlatmak için buz kalıpları kullanabilirsiniz. Ancak buz kalıplarını bir havlunun içerisine koyarak kullanmayı unutmayın.
Oturma banyosu: Oturma banyosuna ılık su koyup oturarak doğum sonrası yaşadığınız ağrıyı rahatlatabilirsiniz.
Sprey şişe: Bu şişeyi, perine bölgesi iyileşme sürecindeyken idrar yapmadan önce ve sonra bölgeyi temizlemek üzere su püskürtmek için kullanabilirsiniz.
Göğüs pedi: Emzirme döneminde sütünüz sızıyorsa bunu engellemek için ihtiyacınız olacaktır.
Laksatif: Bağırsaklarınızda tıkanma olursa doktorunuz önereceği bir laksatifle bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Isıtıcı ped: Isıtıcı pedler, göğüslerde yaşanabilecek ağrıyı rahatlatma konusunda yardımcı olur.
Lohusalık Depresyonu Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Bebek sahibi olmanın hayatı değiştiren bir deneyim olduğu kesin. Neredeyse her anne hormonlar, uykusuzluk ve bebeğe uyum sağlama sürecinde duygusal açıdan sıkıntılar yaşar. Bununla birlikte kendinizi sürekli olarak umutsuz, üzgün, sinirli, değersiz ve kaygılı hissediyorsanız ve bu durum, doğumun üstünden iki hafta geçtikten sonra hala devam ediyorsa mutlaka doktorunuzla konuşun.
Lohusalık depresyonu yaşıyorsanız kendinizi yalnız hissetmenize ya da utanmanıza gerek yok. Bu depresyonu yaşamanız sizin suçunuz değil. Kendinizi daha iyi hissetmek için kendiniz ve bebeğinizle ilgilenmeli ve bir uzman yardımı almalısınız.
Lohusalık dönemi çok heyecanlı ve aynı zamanda bunaltıcı olabilen bir dönemidir. Bu yazıda yer alan önerileri takip ederek, sabırlı olarak, kendinizle ve bebeğinizle ilgilenerek süreci en iyi şekilde atlatacaksınız. Bebeğinizle birlikte doğum sonrası yaşadığınız bu özel deneyimin tadını çıkarın.