Lazer Epilasyon Nedir, Nasıl Yapılır?

İnsan doğasının gereği olarak çocukluğun son evresinde çıkmaya başlayan ve ergenlikten itibaren istenmeyen bir görüntü halini alan koltukaltı, bacak, kol, yüzün bazı bölümleri ve bikini bölgesi kılları pek çok kişi için bir sorundur. Zira bu tüylerden tamamen kurtulmak adına doğru bir adım atılmazsa neredeyse yaşlılık dönemine kadar bu tüyler çıkmaya devam eder. Bu süreçte kişinin kıl yapısına göre ya da kılları yok etmekte kullandığı yönteme göre değişmekle birlikte on günde bir, iki haftada bir mutlaka tüyleri almak gerekiyor. Bu işlemde geleneksel olarak cımbız, jilet, ağda gibi yöntemler kullanılıyor ki bu yöntemler de tüylerden kısa süreli olarak kurtulmaya olanak veriyor. Ancak teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortalama 6 ay gibi kısa bir süre içinde istenmeyen tüylerden kurtulabilmek mümkün oluyor. Lazer epilasyon olarak adlandırılan bu sistem nedir, ne değildir, nasıl yapılır, kimler için uygundur? Bu çok merak edilen soruları cevaplamaya çalıştım.

Lazer epilasyon nedir?

Lazer epilasyon, belli bir dalga boyunda olan lazer ışığının tüy köklerine uygulanması ve kıl köklerinin kurtularak oradan yeniden kıl çıkmasının engellenmesi yöntemidir. Uzman kişilerin kontrolünde olan lazer epilasyon cihazı, sadece tüylerin yok edilmesinin amaçlandığı alana yönlendirilir. Bu bakımdan olumsuzlukların, istenmeyen durumlar yaşanmasının da önüne geçilebilir. Kişinin kıl kökünün gücü, lazer epilasyonun uygulandığı cihazın dalga boyu, etkisi, uygulayıcının uzmanlığı gibi pek çok etken lazer epilasyondan alacağımız olumlu sonucu etkileyecektir. Işığın, enerjinin tam olarak verildiği alandaki kıl kökleri zayıflar, bir sonraki seans zamanına kıllar çok daha zayıf, cansız olarak çıkmaya başlar. 2-3 seans sonrasında ise lazer epilasyonun etkisi çok daha net olarak gözle görülür. Genel olarak en fazla 7-8 seans içinde de tüm tüyler sonsuza dek bitebiliyor.

Lazer epilasyon nasıl yapılır?

Lazer epilasyonda, lazer ışını gönderme yetisi bulunan bir cihaz vardır ve bu cihaz uzmanın kontrolünde, onun hareket kabiliyetinde kullanılarak istenmeyen tüylerin köklerine lazer ışığı, enerjisi gönderilir. Bu işlemde lazer ışını cildin üzerinden geçerek kıl kökünde bulunan foliküle işler, nüfus eder, onu tahrip eder. Bu ışınların kıl folikülüne verdiği yoğun ısı, onun hasar görmesine ve bir sonraki seansa kılların daha cansız çıkmasına ya da ilerleyen dönemde hiç kıl çıkmamasına yol açar.

Lazer epilasyon kimlere yapılır?

Lazer epilasyon, cildin üzerinden uygulanan ve sadece kıl köklerine hasar veren bir uygulamadır. Bu bakımdan doğru yöntemler kullanılarak, uzman kişilerin uyguladığı lazer epilasyonun kişiye her hangi bir zararı yoktur. Bu bakımdan hemen her cilt tipine, her kıl türüne, her yaşa uygun bir lazer epilasyon yöntemi, cihazı bulunuyor.

Lazer epilasyon kimlere yapılmaz?

Lazer epilasyon güvenli ve konforlu bir yöntem olmakla birlikte bazı hastalıkları ve özel durumu bulunan kişilere uygulanamayabilir. Bunlar;

  • Hamileler,
  • Hamilelik şüphesi bulunanlar,
  • Kısırlık tedavisi görenler,
  • Kılları beyaz, sarı ve kırmızı renkte olanlar,
  • Ayva tüyü diye adlandırılan yumuşak ve az görünür şekilde tüylere sahip olanlar,
  • Hormon bozukluğu olanlar ve bunun için tedavi görmeyenler ya da tedavi aşamasında olanlar,
  • Cildinde aktif bir lezyon, açık yara bulunanlar,
  • Cilt kanseri teşhisi konanlar veya cilt kanseri tehlikesi bulunanlar,
  • Güneşlenmekten ya da solaryuma girmekten dolayı teni bronz olanlar,
  • Lazer epilasyonundan hemen sonra uygulama bölgesi güneşe maruz kalacak olanlar,
  • Son 1 ay içinde cildi soyarak gerçekleştirilen peeling yaptıranlar,
  • Son 6 ay içinde Roacutan kullanmış olanlar,
  • Kanıtlanmış bir zararı bulunmamakla birlikte 17 yaşın altındaki ergenlere lazer epilasyon uygulaması çok da uygun görülmez.

Lazer epilasyon öncesinde cilt bakımı nasıl olmalı?

Lazer epilasyon, bronzlaşmış cilde uygulanmadığı için genellikle kış aylarında, yani yazın bronzluğunun hafiflediği dönemlerde lazer epilasyon uygulanır. Bu bakımdan kendi rengine dönmüş teninizi temizleyin, kurulayın ve lazer epilasyona gidin. Gitmeden önce her hangi bir krem, parfüm gibi bir kimyasalı cildinize sürmemenizde fayda var. Hava nasıl olursa olsun, epilasyon sonrasında dışarı çıktığınızda epilasyon bölgesinin güneş görmemesi için kapalı kıyafetlerle gitmeniz doğru olacaktır. Lazer epilasyona gitmeden öncesinde çıkmış olan tüylerinizi ağda ya da cımbız gibi kökünden alan yöntemler değil, jilet gibi yüzeyden temizleyen yöntemler kullanın. Hatta epilasyon seansından 1-2 gün öncesinde jilet yaparsanız bu süre içinde kıllar biraz yüzeye doğru çıkmış olur, kıl kökleri daha net görülebilir. Bu sistemde kıl kökleri ne kadar görünür olursa, lazer epilasyon uzmanının doğru yere ışın gönderebilmesi o kadar mümkün olur.

Lazer epilasyon sonrasında cilt bakımı nasıl olmalı?

Uygulamayı yapan uzman, lazer epilasyonda kullanılan cihaz ve sizin ten, tüy renginiz bu işlemdeki başarıyı, seans sayısını ve izlenen yolu belirlemektedir. Lazer epilasyon öncesinde olduğu gibi sonrasındaki cilt bakımı ve diğer önlemleri de uygulamayı yapan uzamanın belirlemesinde fayda var. Ancak genel olarak belirtmek gerekirse; lazer epilasyon sonrasında cildin hassasiyetine bağlı olarak hafif kızarıklıklar, şişlikler meydana gelebilir. Bunu önlemek ve hafifletmek adına lazer epilasyon uzmanının önerdiği kremleri, losyonları kullanmak doğru olacaktır. Bunun için kesinlikle antibiyotik içeren kremler değil, daha çok günlük nemlendiriciler ya da ağrı giderici hafif kremler tercih edilmelidir. Lazer epilasyondan hemen sonra sıcak su ile duş almak, cilde kese yapmak ya da cildi kurutacak sabunlar asla kullanılmamalıdır. Bunun tam tersi olarak ılık ya da soğuk bir duş ve kese yapmadan nemlendirici duş jeliyle vücudu temizlemek yeterlidir. Ayrıca lazer epilasyon uygulanan bölgenin 1-2 gün boyunca asla güneşe maruz kalmaması, sonrasında ise güneşe çıkmadan önce yüksek korumalı güneş kremlerinin tercih edilmesi gerekiyor. Bu bakımdan aslında en doğru olan lazer epilasyona güneş ışığının etkisini yitirdiği Kasım ayında başlayıp, Nisan ayına kadar tüm vücudu kıllardan arındırmaktır.

 

 

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak.